Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hogere investeringen in kankeronderzoek

Datum nieuwsfeit: 31-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NED KANKERBESTRIJDING KWF

Jubileum Symposium 50 jaar Kankerbestrijding

Amsterdam, 31 augustus 1999
EMBARGO TOT 13.15 UUR

Tijdens Jubileum symposium 50 jaar kankerbestrijding

HOGERE INVESTERINGEN IN KANKERONDERZOEK EN

MEER STEUN VOOR DE PATIENT DIE KANKER HEEFT

In aanwezigheid van H.M. Koningin Beatrix, beschermvrouwe van het Koningin Wilhelmina Fonds en Minister Borst, hebben circa 700 wetenschappers en andere genodigden op 31 augustus 1999 in Amsterdam tijdens een symposium het 50-jarig bestaan herdacht van de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds. Onder de aanwezigen waren vertegenwoordigers van de collecte-organisatie en patiëntenverenigingen.
Tijdens dit symposium is de balans opgemaakt van 50 jaar kankerbestrijding. Hiervoor heeft de bevolking in die periode in totaal ongeveer anderhalf miljard bijeengebracht. Met dat geld hebben duizenden wetenschappers kankeronderzoek verricht en is de geneeskans van kanker verdubbeld van 25 naar 50. Bovendien is kanker uit de taboesfeer gebracht en nu in alle openheid bespreekbaar. De Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds heeft de ontwikkeling van patiëntenverenigingen krachtig gesteund, zodat een omvangrijk netwerk is ontstaan, groter dan in welk land ter wereld. In de nabije toekomst wil het KWF meer geld beschikbaar stellen voor het klinisch kankeronderzoek om de kans op genezing verder te verbeteren, maar ook voor begeleiding van patiënten met kanker en hun kwaliteit van leven.

Over 25 jaar moet 2/3 kunnen genezen

In zijn openingstoespraak zei Mr. J.J.C. Alberdingk Thijm dat 50 genezing nooit genoeg kan zijn. "Bij de oprichting van het fonds was het 25, bij het zilveren jubileum van het KWF 35. Het is ons streven er een half procent per jaar aan toe te voegen, zodat bij het volgende jubileum tweederde van alle patiënten kan genezen." De voorzitter vond echter dat er méér was bereikt . "Het taboe rond kanker is veranderd in openheid. De patiënt en zijn naasten hebben een enorme hoeveelheid informatie en honderdduizenden pagina's Internet tot hun beschikking. Deze laatste ontwikkeling stelt het KWF overigens voor nieuwe taken. Daarnaast is er begeleiding en lotgenotencontact. Kortom, een patiënt hoeft niet meer alleen te zijn met zijn ziekte." Rekening houdend met een verdere stijging van het aantal patiënten zal het KWF zich na het jubileum bezinnen op een uitbreiding van taken met betrekking tot begeleiding van patiënten. Ook de patiënt die weet dat hij niet meer beter wordt, moet in die laatste fase kunnen rekenen op steun van het KWF. Hieraan zal een deel van de te werven jubileumgelden worden besteed", aldus de voorzitter.

Gedrag van de kankercel

Prof. P. Borst, directeur Wetenschapsbeleid Nederlands Kanker Instituut, keek tijdens het symposium naar de huidige stand van zaken van de medische wetenschap en het rendement van het bestede bedrag. Hij constateerde dat aan het begin van zijn eigen loopbaan men nauwelijks wist wat kanker was. "Vanaf de grens van de eeuwwisseling kunnen we alleen met verbazing terugkijken naar de mist waarin we 40 jaar geleden ronddwaalden. Inmiddels is die mist opgetrokken. Wij weten nu hoe kanker ontstaat en hoe het komt dat een kankercel zich abnormaal gedraagt."
Prof. Borst legde uit dat het ontstaan van kanker door een bonte reeks van factoren wordt beïnvloed: blijvende beschadiging van het DNA o.a. door chemische stoffen, invloed van hormonen, virusinfectie en weefselbeschadiging. "Hoe komt het", zo hield hij zijn gehoor voor, "dat één op de 10 rokers kanker krijgt van long, keel of strottenhoofd?"

Epidemiologe Prof. F. van Leeuwen liet zien dat sinds 1949 de sterfte aan kanker bij mannen driemaal zoveel en bij vrouwen tweemaal zoveel is toegenomen. "Niet alleen de totale kankersterfte, maar ook de bijdrage van de diverse vormen van kanker aan de sterfte is de afgelopen 50 jaar sterk veranderd. Maagkanker is gedaald, longkanker gestegen. Bij mannen daalt longkanker momenteel, bij vrouwen stijgt deze en neemt momenteel de derde plaats in na borst- en darmkanker. Vóór 1950 was er nauwelijks besef dat leefgewoonten als roken, voeding en alcoholgebruik belangrijke invloed zouden kunnen hebben op het kankerrisico. Door intensieve voorlichtingscampagnes in de periode 1960-1980, voornamelijk onder leiding van KWF-directeur Meinsma, daalde het percentage rokers van 90 tot 40.
De rol van de voeding met betrekking tot kanker zal nog veel meer onderzoek vragen in de toekomst, meende Prof. Van Leeuwen. Er is geen relatie tussen vetinname en borstkanker zoals oorspronkelijk werd gedacht, het is nog niet duidelijk of vleesconsumptie invloed heeft op dikke darmkanker. "Groenten en fruit hebben een beschermende werking op kanker van mond- en keelholte, slokdarm, maag en long. Voor borst- en prostaatkanker is dat nog allerminst duidelijk. Stoppen met roken is een veel effectievere maatregel dan het verhogen van de groente- en fruitconsumptie", aldus Prof. Van Leeuwen.

Wereldwijd verdubbeling van patiënten

Ongeveer de helft van alle patiënten is te genezen, waarvan circa 30 door chirurgie, tegen radiotherapie en chemotherapie samen ongeveer 15. Door vergrijzing van de bevolking zal het aantal kankerpatiënten wereldwijd en ook in Nederland toenemen. Mondiaal zal er van verdubbeling sprake zijn: van de huidige 10 miljoen nieuwe kankerpatiënten per jaar naar 20 miljoen in 2020. In de laatste tientallen jaren is een enorme vooruitgang geconstateerd in inzicht in de ziekte op moleculair niveau. Met het .humane genoom' project kunnen patiënten met een hoger risico beter worden gevolgd. Er kan beter worden ingeschat welke mensen door een bepaalde vorm van kanker getroffen kunnen worden. De chirurg Prof. Van de Velde uit Leiden verwacht dat deze toename van kennis uiteindelijk zal leiden tot aanzienlijk meer chirurgisch preventief handelen. Het risico-orgaan kan dan worden verwijderd, al dan niet gevolgd door reconstructieve ingrepen.
Immunotherapie en gentherapie hebben vooralsnog beperkte invloed op de genezingspercentages. De werkelijke verbetering is het gevolg van ontwikkelingen in de diagnostiek en de multidisciplinaire benadering van patiënten, waarbij chirurg, radiotherapeut en geneeskundig oncoloog volgens een protocol samenwerken. Sinds het ontstaan van de Integrale Kankercentra in 1972 gebeurt dat ook regionaal, hetgeen tot aantoonbaar betere resultaten heeft geleid.

Geen zelfgenoegzaamheid

Minister Borst onderstreepte tijdens het KWF Jubileum symposium de waarde van kankervoorlichting die 20 jaar geleden op verzoek van het Ministerie door het KWF ter hand was genomen. "Daarmee is sedertdien voor meer dan 100 miljoen gulden aan activiteiten uitgevoerd. Het is goed dat daarbij ook moeilijker te communiceren zaken zoals complementaire geneeswijzen, niet worden geschuwd", aldus de minister. "Het KWF probeert met haar voorlichting zo'n controversieel thema in een evenwichtig perspectief te plaatsen."
Tenslotte waarschuwde de minister voor zelfgenoegzaamheid. "Al steekt de huidige geneeskans met 50 gunstig af in Europees verband, toch moeten we erkennen dat bij teveel kankerpatiënten de medische wetenschap nog altijd machteloos staat. En alle voorlichting ten spijt, vertonen nog teveel mensen leefgewoontes, die de kiem leggen voor het ontstaan van kanker op latere leeftijd. Daarom zal op twee fronten inspanning moeten plaatsvinden: op dat van onderzoek en op dat van het gezondheidsbeleid met name ten aanzien van preventie. Een gezamenlijk optreden van overheden en maatschappelijke instanties is nodig om het gedrag en de maatschappelijke factoren die kanker bevorderen, systematisch te veranderen." Minister Borst noemde de samenwerking tussen overheid en KWF een voorbeeld van hoe particulier initiatief en overheid elkaar kunnen aanvullen en ondersteunen.

Duurdere behandelwijzen

Algemeen directeur K. van de Poll stelde dat aan het te zeer overlaten van verantwoordelijke taken aan het particulier initiatief verschillende kanten zitten. "Voordeel is dat de bevolking zijn betrokkenheid bij het goede doel naar eigen keuze kan tonen. Nadeel is dat een organisatie als het KWF daardoor kwetsbaar is. Als het publiek niet geeft, moeten taken worden ingekrompen. De overheid zal daarom een voortrekkersrol moeten blijven vervullen. Verder uitholling van verantwoordelijkheden lijkt moeilijk te accepteren", aldus directeur Van de Poll. Uit vergelijking tussen de kosten van de gezondheidszorg in de omringende landen neemt Nederland een lage tot middenpositie in. Het standpunt van de overheid inzake het roken, de wachtlijsten problematiek en de budgettering van ziekenhuizen maakt duidelijk dat de gezondheidszorg geen hoge prioriteit heeft in het denken van politici. Terwijl uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander zijn gezondheid zeer belangrijk vindt en hiervoor best meer zou willen betalen. Er is alle reden om het budget van de gezondheidszorg zodanig te laten stijgen, dat ook duurdere behandelwijzen bij kanker toegepast kunnen worden. Deze extra inspanningen zijn juist nu zinvol, omdat resultaten uit laboratoriumonderzoek de laatste tien jaar zoveel kansen hebben gecreëerd voor toepassing in de kliniek. Indien het KWF nog steeds globaal de helft van de kosten van kankeronderzoek voor zijn rekening zou nemen, zal het budget voor research de komende jaren structureel moeten stijgen van ü 70 naar ü 100 miljoen en daarmee de bruto inkomsten van het KWF van ü 100 miljoen naar ü 140 miljoen. Daar ligt een grote uitdaging in", aldus KWF-directeur Van de Poll.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...