Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GGZ Nederland: Voorrangszorg leidt niet tot tweedeling

Datum nieuwsfeit: 31-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
GGZ Nederland

31 augustus 1999
PLAN VOORRANGSZORG LEIDT NIET TOT TWEEDELING

GGZ Nederland, de branche-organisatie van instellingen in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg, staat achter het plan van minister Borst en staatssecretaris Hoogervorst om werknemers met arbeidsgerelateerde klachten voortaan sneller te helpen. Met de kritiek dat dit zal leiden tot tweedeling in de zorg is GGZ Nederland het pertinent oneens. Het gaat om extra activiteiten die niet ten koste gaan van de reguliere zorg. Het geld dat hiermee `verdiend' wordt, wordt ingezet in de reguliere patientenzorg, zodat uiteindelijk iedereen er beter van wordt.

Er is een toenemende vraag naar vroegtijdige hulp aan werknemers met arbeidsgerelateerde psychische klachten. Zo'n 30% van de mensen die in de wao belanden, heeft psychische klachten. Vroegtijdige hulp kan voorkomen dat mensen langdurig uit het arbeidsproces raken of dat in een later stadium een langere en dus duurdere behandeling nodig is. Op dit moment zijn werknemers vooral aangewezen op commerciële organisaties, omdat de reguliere zorg met lange wachtlijsten kampt. Dat is jammer, want daarmee wordt de kennis van de reguliere geestelijke gezondheidszorg om deze problematiek te verhelpen, onvoldoende gebruikt. Er zijn al wel enkele ggz-instellingen die op commerciele basis hulp verlenen bij arbeidsgerelateerde klachten, maar de wet laat niet toe dat zij de inkomsten aanwenden voor de reguliere patientenzorg.

GGZ Nederland blijft strijden voor meer geld voor de geestelijke gezondheidszorg, zodat iedereen die zorg nodig heeft, geholpen wordt en kan rekenen op kwalitatief goede zorg. Het mag dus niet zo zijn dat de inkomsten uit commerciele activiteiten voor minister Borst aanleiding zijn om de reguliere instellingsbudgetten nog verder te verlagen. Als dat het geval zou zijn, is GGZ Nederland tegenstander van de plannen. Dan zou er immers echt sprake van tweedeling zijn!

Noot voor de pers,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie