Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Drenthe: Extra aandacht voor Nedersaksisch nodig

Datum nieuwsfeit: 31-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Drenthe

Gezamenlijke brief aan staatssecretaris De Vries Extra aandacht voor Nedersaksisch nodig

Assen, 31 augustus 1999
Persberichtnummer 99-150De Nedersaksische streektaal moet meer aandacht krijgen in het kader van het Europees Handvest voor regionale talen van minderheden. Het Drents maakt deel uit van het Neder-saksisch. In 1996 is het Nedersaksisch door de regering erkend als regionale taal in het kader van deel II van het Handvest, maar om de taal meer kans te geven op een levendig voortbestaan zou deze taal onder deel III moeten vallen. Dat schrijven de provincies Drenthe, Gelderland, Groningen, Overijssel en de gemeenten Oost- en West-Stellingwerf, ondersteund door de provincie Fryslân, in een gezamenlijke brief aan staatssecretaris De Vries van Binnenlandse Zaken.

De noordoostelijke overheden vinden het van belang om het Nedersaksisch verder te beschermen en te bevorderen. Ze zijn van mening dat hun huidige inspanningen voor de taal voldoende basis zijn voor erkenning onder deel III van het Europees Handvest en zien graag dat hun inspanningen worden ondersteund door het rijk. Op dit moment vallen het Fries en het Nedersaksisch in Duitsland wel onder deel III van het handvest. Zij genieten daardoor meer beschermende maatregelen dan het Nedersaksisch in het tussenliggende Nederlandse gebied.

Nadere erkenning van het Nedersaksisch stimuleert de lagere overheden om ook op de langere termijn een gezaghebbend, actief en continu beleid ten aanzien van de streektaal te voeren. Dat zal een extra impuls betekenen voor deze taal binnen het verenigd Europa. Zeker ook doordat hierdoor meer kansen zullen komen op subsidies bij landelijke fondsen.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anne de Jonge van de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365253, faxnummer (0592) 357188
E-mail: (communicatie@drenthe.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie