Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oosterhout treft maatregelen om kosten beter te beheersen

Datum nieuwsfeit: 31-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Oosterhout

Bestuursrapportage juni geeft somber financieel beeld

College treft maatregelen om kosten beter te beheersen

Het college van burgemeester en wethouders treft maatregelen om de uitgaven van de gemeente Oosterhout beter te kunnen beheersen. In de afgelopen maanden is daarmee al een begin gemaakt. Dat is hard nodig omdat ook voor dit jaar een overschrijding van circa ƒ 4 miljoen van de begroting dreigt. Daarom zal bij de begroting voor 2000 een bedrag van ƒ 2 miljoen worden geblokkeerd om dat mogelijke tekort (deels) op te vangen.

B. en w. schrijven dat in hun bestuursrapportage over de periode tot en met 1 juni 1999. In de rapportage geeft het college aan in hoeverre werkzaamheden, uitgaven en inkomsten in de eerste vijf maanden van dit jaar overeenkomen met de begroting.

In hun inleiding bij de bestuursrapportage trekken burgemeester en wethouders de conclusie "dat de tegenvallende ontwikkelingen op financieel gebied zoals die naar voren kwamen in de jaarrekening 1998, zich hebben voortgezet". Vooral de uitgaven voor de WVG en de personeelskosten zijn aanzienlijk hoger dan begroot.

Om de kosten van de WVG te beheersen, heeft het college onlangs maatregelen aangekondigd.

Op het gebied van personeelsbeleid hebben burgemeester en wethouders al maatregelen genomen. Sinds 1 september is nog slechts één interim-manager in dienst (de concern-controller); ook het overige tijdelijk personeel is tot een minimum beperkt. Dat betekent dat na 1 augustus nog "slechts" ƒ 400.000 extra aan personeelskosten zal worden uitgegeven; voor de periode tot en met juli bedraagt de overschrijding ƒ 1,1 miljoen. Verder is de gemeente op jaarbasis ƒ 1,5 miljoen meer kwijt omdat er een verschil is tussen "begrote" en werkelijke inschaling van medewerkers.

Daarnaast is een onderzoek gestart naar de financiële administraties. Ook is een werkgroep aan de slag gegaan die voorstellen moet ontwikkelen voor verbetering van het budgetbeheer. De door het college aangestelde interim-concerncontroller heeft als extra opdracht gekregen het budgetbeheer en de begrotingsprocessen strakker te sturen.

Overigens heeft het college ook besloten onderzoek te laten uitvoeren naar de ontwikkeling van de personeelsformatie en het takenpakket sinds 1996. Het personeelsbudgetteringssysteem wordt eveneens onder de loep genomen, waarbij gekeken wordt of dat systeem wel goed wordt toegepast.

Net als de jaarrekening is de bestuursrapportage altijd een optelsom van voor- en tegenvallers. Aan de positieve kant van de balans staat dat de lasten van investeringen in 1999 waarschijnlijk ƒ 1,5 miljoen lager zijn dan begroot.

Ontwikkelingen in begroting

Uit de bestuursrapportage blijkt op een aantal onderdelen een aantal afwijkingen ten opzichte van de begroting. Die zijn hieronder weergegeven, voor zover ze het bedrag van ƒ 100.000 te boven gaan.

* Het klein onderhoud van wegen in het stadsdeel midden (centrum) kost ƒ 210.000 meer dan begroot. Dat komt onder andere door het snel oplossen van klachten en door uitvoering van projecten in de binnenstad. Inhuur is noodzakelijk om het huidige kwaliteitsniveau te handhaven.

* Bij sportaccommodaties is er een overschrijding van ƒ 128.500 te verwachten voor de energietarieven, onder andere omdat de tarieven voor energie hoger zijn dan geraamd.
* Voor cultureel centrum De Bussel tegenvallers vanwege een groter verschil tussen uitkoopsommen en recettes dan geraamd (ƒ 95.000) en een aantal financieel-technische correcties.
* Een overschrijding van ƒ 150.000 bij het onderhoud van openbaar groen als gevolg van stijging van de stortkosten en hogere aanneemsommen.

* Verruiming van de tegemoetkomingsregeling leidt tot een overschrijding van het beschikbare budget met ƒ 200.000.
* Bij de Wet voorzieningen gehandicapten dreigt een overschrijding met ƒ 1,5 miljoen als gevolg van toegenomen gebruik van de regelingen.

* Als gevolg van een lager aantal bijstandsgerechtigden is een besparing van ƒ 500.000 geraamd. Nog onbekend is of dit ook leidt tot minder personele inzet. Daarbij dient te worden bedacht dat de personen die nu nog bijstand genieten, vaak intensiever begeleid moeten worden.

* Aan opvang van vluchtelingen is de gemeente ƒ 165.140 meer kwijt dan geraamd. Dit bedrag kan ten laste worden gebracht van een reserve voor de opvang van vluchtelingen.
* Voor het groot onderhoud van rioleringen is een overschrijding van ƒ 210.000 te verwachten, als gevolg van onder meer de toename van lekkages in de riolering van Slotjes-Midden en het Bouwlingplein.

* Door de aanlevering van een hoger tonnage dan begroot zijn de personeelskosten en stortrechten van de milieustraat ƒ 430.000 hoger dan geraamd. Eind 1999 zal onderzoek worden afgerond naar de herkomst van de afvalstromen; er zal een voorstel worden geformuleerd om de overschrijding substantieel te verminderen.

Investeringen

Ook de feitelijke uitgaven van sommige investeringen wijken af van datgene dat begroot is. Zo is voor de voorbereiding van het Zwaaikomproject ƒ 250.000 meer nodig dan geraamd en valt de reconstructie van de oosttangent ƒ 200.000 duurder uit. Ook op het gebied van onderwijshuisvesting (renovatie Loevensteinschool, dak- en gevelrenovatie De Wingerd) zal de gemeente meer geld kwijt zijn dan gedacht.

Inkomsten

Zoals het er nu voorstaat, zal de gemeente over 1999 iets minder inkomsten hebben dan geraamd: ƒ 101.953.285 in plaats van de geraamde ƒ 102.364.328. Daarbinnen is sprake van extra inkomsten uit het Gemeentefonds. Aan de andere kant vallen de overige inkomsten tegen. Dat komt onder andere door minder parkeeropbrengsten en lagere pachtsommen van de kermis.

De bestuursrapportage wordt besproken in de commissie Financiën van 6 september en de commissie Algemene Zaken van 15 september. De raad buigt zich in zijn vergadering van 28 september over de bestuursrapportage.

Oosterhout, 31 augustus 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...