Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Koningin bij jubileumsymposium Koningin Wilhemina Fonds

Datum nieuwsfeit: 31-08-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksvoorlichtingsdienst

Het Koninklijk Huis

Persberichten

31/08/99 Koningin bij jubileumsymposium Koningin Wilhemina Fonds

Hare Majesteit de Koningin is dinsdag 31 augustus in de Westerkerk te Amsterdam aanwezig bij het symposium ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF), getiteld De balans van een halve eeuw kankerbestrijding. Tijdens dit symposium wordt teruggekeken naar hetgeen is gerealiseerd met de ruim één miljard gulden die de bevolking in vijftig jaar bijeen bracht, en worden nieuwe doelstellingen gepresenteerd. De bijeenkomst vindt plaats op de geboortedag van Koningin Wilhelmina.

Op 2 september 1948 kreeg Koningin Wilhelmina als Nationaal Huldeblijk bij haar 50-jarig regeringsjubileum ruim twee miljoen gulden aangeboden. Zij bestemde dit bedrag voor de oprichting van een fonds voor kankerbestrijding. In de eerste 25 jaar van zijn bestaan gaf het KWF 80 miljoen gulden uit aan dit doel, geld dat voor een groot deel tijdens collectes werd opgebracht. Dit zelfde bedrag is nu per jaar beschikbaar voor kankeronderzoek.

Het 25-jarig bestaan van het KWF werd in aanwezigheid van Koningin Juliana eveneens gevierd met een symposium in de Westerkerk. Het jaarlijkse aantal nieuwe gevallen van kanker bedroeg destijds 36.000, bijna de helft van het huidige aantal. Maar sindsdien is de kans op genezing verdubbeld: toen lag die gemiddeld op 25 procent, nu op 50. Daarmee is de toen geformuleerde doelstelling gerealiseerd. Tevens hebben de voorlichting over kanker en de begeleiding van patiënten in deze periode gestalte gekregen. De komende jaren zal aan een verdere verbetering van het genezingspercentage worden gewerkt, onder meer door kennis uit fundamenteel onderzoek te vertalen naar nieuwe behandelingen in de volgende eeuw.

Sprekers tijdens het symposium zijn onder anderen mevrouw dr. E. Borst-Eilers, minister van Volksgezondheid, Welzijn & Sport, en prof.dr. P. Borst, pionier op het gebied van het kankeronderzoek en directeur Wetenschapsbeleid van het Nederlands Kankerinstituut / Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis te Amsterdam.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie