Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Nieuwe analysemethode vegetatierijkdom bosgebied

Datum nieuwsfeit: 01-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Universiteit Leiden

Nieuwe analysemethode vegetatierijkdom bosgebied

Persbericht 80 (13-aug-99)

De soortenrijkdom aan bomen in het Shivapuri wildreservaat in Kathmandu blijkt sterk afhankelijk van de nabijheid van nederzettingen. Voor deze vaststelling paste de Leidse onderzoeker Acharya een voor de vegetatiekunde nieuwe statistische methode toe. Met deze methode analyseerde hij de ruimtelijke verspreiding van soorten in het uitgebreide bosgebied. De methode is van groot belang voor het ontwikkelen van bosbeheersmaatregelen die enerzijds de soortenrijkdom kunnen beschermen en die toch duurzaam gebruik door lokale bevolkingsgroepen mogelijk maken.

Op 1 september 1999 promoveert Bijnan Acharya aan de Universiteit Leiden op het proefschrift Forest Biodiversity Assessment – a Spatial Analysis of Tree Species Diversity. Acharya maakte een studie van de soortenrijkdom in de bergbossen van het Shivapuri wildreservaat boven Kathmandu. Deze bossen zijn onmisbaar voor de watervoorziening en milieukwaliteit van de milioenenstad. Naast watervoorziening is bescherming van biodiversiteit (soortenrijkdom) en het ontwikkelen van ecotoerisme een steeds belangrijker doelstelling van het wildreservaat. Acharya paste een voor de vegetatiekunde nieuwe statistische methode toe (trend surface analyse) om de ruimtelijke verspreiding van soorten in het uitgebreide bergbosgebied te analyseren.

De meeste nederzettingen zijn sinds de instelling van het reservaat tussen 1976 en 1984 verlaten. In de dorpjes waar nog wel mensen wonen, is het bosgebruik zeer beperkt. Toch blijkt de soortenrijkdom sterk beïnvloed te worden door de nabijheid van mensen. Acharya stelde vast dat de soortenrijkdom aan bomen zeer sterk afhangt van de afstand tot de nederzettingen. Bosherstel vindt uiterst traag of niet plaats, mede doordat de schaarse maar arme lokale bevolking (illegaal) hout kapt van vaak zeldzame boomsoorten voor brand - en timmerhout.

De door Acharya gekozen benadering en de resultaten daarvan zijn van groot belang als kennisbasis voor het ontwikkelen van effectieve bosbeheersmaatregelen, die enerzijds de biodiversiteit beschermen en die toch duurzaam gebruik door lokale bevolkingsgroepen mogelijk maken.

Meer informatie:
prof.dr. P. Baas, Rijksherbarium/Hortus Botanicus, telefoon 071 527 35 15

Meer informatie: mw.dr. B.T. Hogenelst, dienst Interne en Externe Communicatie ;

Tel. 071-5273282 / Email (B.T.Hogenelst@bvdu.leidenuniv.nl) / 16 augustus 1999, 09:43 uur

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie