Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Karakteristieken van luchtwegontsteking

Datum nieuwsfeit: 01-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Karakteristieken van
luchtwegontsteking bij chronisch obstructieve longziekte

Steven Rutgers onderzocht verschillende aspecten van luchtwegontsteking bij patiënten met chronische obstructieve longziekte (COPD). Patiënten met COPD hebben longemfyseem, chronische bronchitis of een combinatie van de twee. De longziekte gaat gepaard met luchtwegvernauwing. Dit is waarschijnlijk het gevolg van ontstekingsprocessen in de kleine luchtwegen. Rutgers stelt vast dat verschillende onderzoeksmethoden in het longonderzoek niet altijd dezelfde informatie geven. Zo bevat opgewekt sputum bij COPD-patiënten veel zogeheten neutrofiele ontstekingscellen. In longwassingsvloeistof en in weefselmonsters vindt men veel minder van dit type cellen (longwassing is een techniek waarbij men vloeistof in een luchtwegkanaal spuit en weer opzuigt). Het sputum komt dus blijkbaar uit een ander gedeelte van de luchtwegen. Rutgers vond ook luchtwegontstekingen bij patiënten die niet roken. Dat is opvallend, omdat roken de belangrijkste risicofactor is voor het krijgen van deze longziekte. Daarnaast vond hij aanwijzingen voor een verband tussen luchtwegontsteking en kortademigheid, een belangrijk symptoom van COPD. Tenslotte blijkt uit het promotieonderzoek dat overgevoeligheid voor de onderzoeksstof adenosine 5'-monofosfaat (AMP) een maat kan zijn voor ontsteking van de luchtwegen. Dit pleit voor het gebruik van AMP in het onderzoek naar luchtwegontsteking bij COPD. Zo liet Rutgers met behulp van AMP zien dat een behandeling van zes weken met een inhalatiesteroïd geen verbetering van de ontstekingsactiviteit gaf.

Rutgers (Heerlen, 1965) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de CARA-researchgroep, verbonden aan de afdeling Longziekten van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Astra Pharmaceutica en de Stichting Astmabestrijding financierden het onderzoek. Rutgers werkt nu als arts-assistent op de afdeling Interne geneeskunde van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam. @/Periode


Datum en tijd

woensdag 1 september 1999, 16.00 uur


Promovendus

S.R. Rutgers, tel. (020)510 89 11/511 11 15, fax (020)428 44 72 (werk)


Proefschrift

Markers of airway inflammation in chronic obstructive pulmonary disease


Promotores

prof.dr. G.H. Koëter

prof.dr. D.S. Postma

prof.dr. W. Timens


Faculteit

medische wetenschappen


Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie