Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rijksvoorlichtingsdienst opent website Koninklijk Huis

Datum nieuwsfeit: 01-09-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Bunnik, 31 augustus 1999

Geachte leden van de redactie,

CyberConsult is de eer ten deel gevallen in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst de vormgeving, de techniek, de realisatie en de huisvesting (hosting) van de website van het Nederlands Koninklijk Huis te verzorgen.

Vanaf vandaag kan iedereen altijd www.koninklijkhuis.nl/ op het Internet raadplegen voor meer informatie over het Koninklijk Huis.

Bijgaand persbericht vertelt u over de opzet van deze, door CyberConsult gerealiseerde website. Voor verdere vragen verwijzen wij graag naar de voetnoot van het persbericht.

Hoogachtend,
CyberConsult BV

Richard van Barneveld
commercieel directeur

PERSBERICHT 31 augustus 1999, nr. 184

WEBSITE KONINKIJK HUIS

Met ingang van 1 september 1999 neemt de Rijksvoorlichtingsdienst een website over het Koninklijk Huis in gebruik. Het adres van de site luidt www.koninklijkhuis.nl. Op de site is informatie te vinden over de monarchie in het algemeen, de leden van het Koninklijk Huis en hun openbare agenda's, de paleizen en diensten als de hofhouding, de RVD en het Koninklijk Huisarchief. Ook is er een kinderrubriek met uitleg over de monarchie, kinderbrieven en -tekeningen en een tweetal spellen.

Gedeelten van de website zijn ook in het Frans, Duits en Engels te raadplegen. De internetsite is in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst ontworpen door internetspecialist CyberConsult uit Bunnik. De website, die is ontwikkeld voor een zeer brede doelgroep, namelijk iedereen die belangstelling heeft voor het Koninklijk Huis, telt een zevental rubrieken:


1. Monarchie en staatsinrichting
In deze rubriek is informatie te vinden over verschillende onderwerpen die met de monarchie te maken hebben. De staatsinrichting van Nederland, de geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau, de regalia, koninklijke onderscheidingen, de financiën van het Koninklijk Huis, het predikaat hofleverancier, zijn enkele van de onderwerpen die aan bod komen. Ook is er aandacht voor betekenis en geschiedenis van Koninginnedag en Prinsjesdag. In deze rubriek is eveneens de volledige tekst van het Wilhelmus te vinden.


2. De Koningin en de leden van het Koninklijk Huis In deze rubriek zijn de levensbeschrijvingen van de Koningin en de andere leden van het Koninklijk Huis te vinden.


3. Nieuws en evenementen.
In deze rubriek is de openbare agenda te vinden van de leden van het Koninklijk Huis. Alle persberichten die de RVD uitgeeft over toekomstige officiële optredens zijn in deze agenda te vinden. Ook opgenomen zijn toespraken van de leden van het Koninklijk Huis en beschrijvingen van recente gebeurtenissen en evenementen, zoals inkomende en uitgaande staats- en officiële bezoeken. In het persberichtenarchief zijn de persberichten van het afgelopen jaar opgenomen.


4. Hofhouding en ondersteunende diensten
In de rubriek Hofhouding en ondersteunende diensten worden rol en functie van de hofhouding toegelicht. Speciale aandacht is er voor het Koninklijk Staldepartement en de verschillende vervoermiddelen van het Koninklijk Huis, zoals de Gouden Koets. Ook het Koninklijk Huisarchief en de regelingen rond onderzoek in dit archief komen uitgebreid aan bod. Naast de hofhouding wordt er aandacht besteed aan het Kabinet der Koningin, de Divisie Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging en de Rijksvoorlichtingsdienst.


5. Paleizen
In de rubriek Paleizen zijn beschrijvingen te vinden van Paleis Huis ten Bosch, Paleis Noordeinde, het Koninklijk Paleis te Amsterdam en Paleis Soestdijk. Ook wordt aandacht besteed aan het woonhuis van de Prins van Oranje en het woonhuis van Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven.


6. Kindersite
Op de kindersite is een korte uitleg te vinden van de monarchie. Behalve dat zijn er ook tekeningen en brieven te zien die kinderen aan de Koningin hebben gestuurd. En er zijn twee geheugenspellen te doen.


7. Veel gestelde vragen
In deze rubriek zijn antwoorden te vinden op veel gestelde vragen.

Vormgeving
Bij de vormgeving van de site is een belangrijk uitgangspunt geweest dat de website Koninklijk Huis door velen gezien zal worden als een visitekaartje van Nederland op het internet. In de vormgeving is het Nederlandse landschap als uitgangspunt genomen. Horizontale lijnen, kenmerkend voor dit landschap, zijn dominant in het ontwerp aanwezig. Om dit verder te ondersteunen is bij iedere rubriek een landschapschilderij van Piet Mondriaan afgebeeld. Deze schilderijen passen goed bij de uitstraling van de site.

Techniek
De website is gerealiseerd voor de vierde generatie internetbrowsers; voor de oudere generaties is echter een goed alternatief beschikbaar. De grootte van de site is aangepast op het kleinste formaat beeldscherm (640 bij 480) en een VGA-instelling van maximaal 256 kleuren, om zo ook de minder goed geoutilleerde bezoekers een goed beeld te kunnen bieden. Voor de beide spellen in de kinderrubriek is gebruik gemaakt van de shockwave/flash-technologie. Om de spellen te kunnen spelen moet de bezoeker de shockwave-plugin downloaden.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie