Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overheidsaandeel in inflatie moeilijk vast te stellen

Datum nieuwsfeit: 01-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Titel: OVERHEIDSAANDEEL IN DE INFLATIE MOEILIJK VAST TE STELLEN

Persberichtnr.

99/181

Den Haag

1 september 1999

OVERHEIDSAANDEEL IN DE INFLATIE moeilijk vast te stellen

Het aandeel van de overheid in de inflatie, de waardevermindering van geld, is moeilijk vast te stellen omdat dat overheid de inflatie op veel manieren beïnvloedt. Dit schrijft minister Zalm in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het debat over de Voorjaarsnota op 23 juni van dit jaar. In dat debat is gevraagd een notitie te schrijven over de voor- en nadelen van een norm voor het overheidsaandeel in de inflatie.

Inflatie kent vele oorzaken. De overheid, schrijft de minister van Financiën, is slechts voor een deel bepalend voor de inflatie. Zoals het begrotingsbeleid en het sterven naar meer marktwerking. Maar ook indirecte belastingen, zoals BTW, regulerende energiebelasting en accijnzen, de aardgasprijs, huurverhoging en de kosten voor gezondheidszorg kunnen de inflatie beïnvloeden. De stijging van de huren wordt bijvoorbeeld niet alleen door de overheid bepaald. De vraag naar en het aanbod van huizen zijn daar ook op van invloed. Het komt ook voor dat een maatregel van de overheid tot een hogere inflatie leidt, zonder dat de koopkracht minder wordt. Dit is het geval bij de regulerende energiebelasting die een hogere energieprijs met zich mee brengt en dus inflatie. Het koopkrachtverlies wat daardoor ontstaat wordt echter gecompenseerd door een verlaging van de loon- en inkomstenbelasting. Het is dus niet eenvoudig vast te stellen welk aandeel de overheid heeft in de inflatie en in sommige gevallen de inflatie in koopkracht wordt gecompenseerd, aldus minister Zalm.

De brief van minister Zalm staat op Internet: www.minfin.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie