Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: De patient als burger, de burger als patient

Datum nieuwsfeit: 01-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


14.30 uur Geneeskunde

De patient als burger, de burger als patient. Burgerschap en kwaliteitsbeoordeling in de gezondheidszorg.

Drs. D.G. Oudenampsen (Culemborg)

Promotores: Prof.dr. J. van Londen en Prof.dr. W.G.J. van Duyvendak (EUR)

De invloed die de burger heeft op verbeteringen in de gezondheidszorg is beperkt. En dat zou anders moeten zijn. Dick Oudenampsen introduceert in zijn onderzoek ‘De patiënt als burger, de burger als patiënt’ voor dit doel een bugerschapsbenadering. Hij gebruikt dit als alternatief voor de gangbare bedrijfskundige benadering in de discussie over de verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. In deze bedrijfskundige benadering krijgt de burger een rol toebedeeld als marktpartij en consument. Oudenampsen vindt dit te beperkt; de gezondheidszorg functioneert niet als markt en de burger kan niet vrijelijk als een consument een keuze maken op de gezondheidsmarkt. Burgerschap doet meer recht aan de behoefte van de patiënt en consument om invloed uit te oefenen op de zorg die aan hem wordt verleend; het verwijst naar de mogelijkheden van burgers om met behulp van hun ervaringskennis de gezondheidszorg te verbeteren. In zijn nieuwe burgerschapsmodel komt Oudenampsen met voorbeelden hoe de de invloed van de burger op de gezondheidszorg kan worden vergroot. Hij noemt daarbij onder meer kwaliteitsbeoordeling, het gebruik maken van vergelijkende informatie en het creeëren van meer keuzemogelijkheden.

Voorlichters Universiteit Utrecht

Mediavoorlichters Universiteit Utrecht:

dr. Joop Kessels, woordvoerder College van Bestuur

drs. Laurien Timmermans

Johan Vlasblom

Tel: (030) 253 3550 of 253 2572

(via nummer (030) 253 3550 kunnen journalisten voor urgente vragen ook na kantoortijd de voorlichters van de Universiteit Utrecht bereiken)

Communicatie Service Centrum
Heidelberglaan 8

3584 CS Utrecht
Telefoon (030) 2533550 / 2532572

Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie