Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toespraak Ahold-president op persconferentie resultaten

Datum nieuwsfeit: 02-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht Koninklijke Ahold

Opmerkingen Ahold President Cees van der Hoeven.

Persconferentie tweede kwartaal en eerste halfjaar 1999. Zaandam, 2 september 1999.

Dames en heren,

Dank u dat u met zovelen bent gekomen. We zijn verheugd dat we u opnieuw uitstekende resultaten kunnen laten zien, dit keer over het tweede kwartaal en eerste halfjaar 1999. In de presentatie en n.a.v. uw vragen, zullen wij u bijpraten over onze strategie en over diverse recente ontwikkelingen in de branche en bij de onderneming.

Zoals u in het persbericht kunt lezen is de nettowinst in het tweede kwartaal met ruim 40% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst per aandeel groeide met 27% en exclusief valuta-invloeden met 20%. Dat is ook onze nieuwe doelstelling voor het gehele jaar. De groei was in het tweede kwartaal hoger dan in het eerste kwartaal en we kunnen dan ook terugzien op een uitstekend eerste halfjaar.

Het lijdt geen twijfel dat de Amerikaanse winkelketens, die nu bijna
60% van de omzet en 70% van het bedrijfsresultaat uitmaken, een zeer goed jaar zullen hebben. Hoewel alle Amerikaanse werkmaatschappijen betere resultaten laten zien, kunnen we met voldoening vaststellen dat vooral de twee grootste, Stop & Shop en Giant Landover, hierin voorop lopen. We zijn zeer tevreden met de vooruitgang bij Giant Landover, waar de resultaten onze verwachtingen duidelijk overtreffen. Over de hele linie worden in Ahold USA veel initiatieven genomen om schaalgroottevoordelen te realiseren. Tegelijkertijd behalen we goede resultaten met het uitwisselen van 'beste werkmethoden' (best practices).

In Nederland staat het marktaandeel van Albert Heijn enigszins onder druk, maar we verwachten dat dit een tijdelijk fenomeen is. In ieder geval beantwoorden de resultaten in Nederland, inclusief die van Albert Heijn, volledig aan onze doelstellingen. We zijn ingenomen met de verbeteringen bij Schuitema en Grootverbruik Ahold, waarin nu Gastronoom wordt geïntegreerd. De resultaten van onze productiebedrijven zijn aan de matige kant en dat pakken we, zoals u inmiddels heeft kunnen vernemen, op een structurele manier aan.

In de andere Europese landen vallen met name de uitstekende resultaten in Portugal op. In Spanje zijn we nog maar net begonnen en zijn de activiteiten al bijna break-even. Ook in Tsjechië wordt goede voortgang geboekt. Met name onze twee nieuwe hypermarkten zijn succesvol van de startblokken gekomen. In Polen zijn we nog verliesgevend omdat de schaalgrootte nog onvoldoende is.

In Latijns Amerika is het effect van de devaluatie van de Real gestabiliseerd en konden de valutaverliezen van het eerste kwartaal worden voorkomen. De omzet van Bompreço heeft zich gedurende het tweede kwartaal sterk ontwikkeld. We hebben in Brazilië enigszins geïnvesteerd in lagere prijzen.

De resultaten van Disco in Argentinië ontwikkelen zich redelijk naar wens ondanks de economische recessie in dit land. Bij Santa Isabel in Chili zien we eindelijk enige duidelijke verbeteringen.

In Azië zien we de eerste tekenen van economisch herstel, maar dit zal nog niet als een wervelwind door de hele regio gaan. We handhaven onze doelstelling om eind volgend jaar in Azië break-even te zijn. Dit zal overigens nog wel enige reorganisatie van de bestaande activiteiten vergen.

Straks zal Michiel Meurs u in detail informeren over de financiële resultaten van de onderneming.

Ik zal u, zoals gebruikelijk, bijpraten over de wereldwijde ontwikkelingen in food retailing en de eventuele consequenties daarvan voor onze strategie.

We onderschrijven voluit onze missie om de beste en meest succesvolle supermarkt-onderneming van de wereld te worden. In onze visie zullen we dit realiseren door een wereldwijd netwerk op te bouwen van nauw samenwerkende, uitstekende supermarkt- ondernemingen. Dat netwerk dient aan alle partners voordeel te bieden. Onze koers is duidelijk. We willen onze bestaande activiteiten versterken en voortdurend laten groeien, terwijl we gelijktijdig andere toppers in onze branche in de Verenigde Staten, Europa en Latijns Amerika in het vizier brengen voor overname of joint-venture. Zoals u weet staat er één volbloed, Pathmark, aan de zijlijn om tot onze stal toe te treden. We onderhouden contact met de Amerikaanse mededingingsautoriteiten zodat hun onderzoek zo snel mogelijk kan verlopen.

U hebt recent kunnen zien dat we strakke financiële criteria aanhouden voor onze acquisities. In het biedingproces voor Hannaford in de Verenigde Staten waren we niet bereid het hoogste bod uit te brengen. Het is onze uitgesproken doelstelling alleen acquisities te overwegen als we overtuigd zijn dat we aanzienlijke waarde kunnen toevoegen, die belangrijk groter is dan de aankoopprijs. Ondertussen blijven we aantrekkelijke groeimogelijkheden zien langs de Amerikaanse oostkust, zowel autonoom als door middel van acquisities. In Europa is het voorspelde consolidatieproces van start gegaan. De uitgangspositie van onze onderneming is zodanig, dat we klaar zijn voor een belangrijke volgende stap als de juiste kans zich voordoet. Zoals altijd, 'it takes two to tango', maar onthoudt u maar dat onze criteria strak en onveranderd blijven. Ik kan u echter verzekeren dat we nog geen enkele van onze voorkeurskandidaten hebben verloren.

In Latijns Amerika is onze bedrijfstak volop in beweging. Een beperkt aantal bij ons bekende collega's is op het toneel verschenen. We zijn er uiterst tevreden over samen te werken met de absolute top in onze branche in Latijns Amerika en we zijn intensief bezig met het ontwikkelen van verdere expansie.

Toen ik eerder met u sprak over onze visie, noemde ik het wereldwijde netwerk van zeer sterke winkelmerken met wederzijds voordeel voor de participanten. Met wederzijds voordeel doel ik met name op schaalgrootte, benchmarking, de uitwisseling van beste werkmethoden en de overdracht van kennis.

We zijn er sterk van overtuigd dat dit de hoekstenen zijn van onze wereldwijde strategie, om uiteindelijk op lokaal niveau waarde toe te voegen voor onze klanten.

Bij de laatste persconferentie vertelde ik u over ons interne initiatief voor een Ahold intranet, dat ons optimaal en wereldwijd in staat stelt voordelen, zoals bijvoorbeeld kostenbesparingen, binnen te halen. Ik kan u nu meedelen dat hiermee grote vooruitgang is geboekt. Het is vooral magnifiek te ervaren dat dergelijke initiatieven naadloos aansluiten bij de programma's voor regionale synergie, zoals we die de laatste jaren al met succes hebben uitgevoerd. Met geavanceerde technische hulpmiddelen en een juiste attitude zijn we in staat de meetlat voor al onze werkmaatschappijen hoger te leggen.

Ik wil wel benadrukken, dat onze wereldwijde initiatieven er niet toe leiden dat onze klanten een standaardproduct krijgen aangeboden. Integendeel. We steken veel geld en energie in een benadering, die maximaal tegemoet komt aan lokale wensen en verwachtingen. Lokale aanpak (micro marketing) en een individuele benadering van de klant zijn kritische succesfactoren voor ons. We zien dat onze aanpak met lokale formules voor lokale klanten uitstekend voldoet. Bovendien zijn al onze inspanningen erop gericht besparingen te genereren, die zowel de klant als de aandeelhouder ten goede komen.

Ik meldde u al eerder dat we een wereldwijd management development programma wilden introduceren. Dat is nu voltooid en we zijn verheugd dat we zeer recent, mede daardoor, in staat bleken toptalent uit de bedrijfstak aan te trekken. We ondersteunen het management development programma met intensieve trainingen door alle management niveaus heen. Eerder dit jaar zijn we begonnen met de Ahold Retail Academy en op basis van dit succes ontwikkelen we nu nieuwe programma's voor nog meer medewerkers. Het is ons doel om een absoluut favoriete werkgever te zijn en in al onze werkmaatschappijen een plezierige en uitdagende werkomgeving te creëren.

Ik wil u graag informeren over enige andere interessante initiatieven, die zowel wereldwijd als regionaal worden ingevoerd. Het raamwerk voor global sourcing, wereldwijde inkoop, is gereed en we verwachten dit jaar, in de periode t/m december, de eerste duidelijke resultaten. Talrijke mogelijkheden zijn in kaart gebracht, uiteenlopend van versprodukten via huismerkartikelen tot A-merken. Onze groep die wereldwijd de bouwkosten en -inrichting van onze winkels verbetert, is zeer succesvol gebleken. Onze IT-specialisten hebben een gezamenlijke infrastructuur ontwikkeld, die al intensief wordt benut en waarop iedere dochter en joint venture partner wordt aangesloten. Veel werkmaatschappijen nemen deel aan een initiatief om het aanbod in non-food te verbeteren. Onze capaciteit om hypermarkten te bouwen en te exploiteren hebben we aanmerkelijk verbeterd, met name in zich ontwikkelende markten. Meerdere winkelketens hebben bijgedragen aan een project om onze activiteiten op het terrein van electronic commerce te versterken. We studeren intensief op mogelijkheden om de dienstverlening aan onze klanten uit te breiden, waarbij u bijvoorbeeld kunt denken aan financiële diensten. Verschillende Amerikaanse werkmaatschappijen bouwen en ontwikkelen tankstations op hun parkeerplaatsen. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden. Het is absoluut fantastisch om te zien hoe medewerkers van verschillende nationaliteit en met uiteenlopende achtergrond gezamenlijk zulke projecten tot een groot succes weten te maken.

Tegelijk hebben we veel geïnvesteerd in voedselveiligheid en het voortdurend groeiende aanbod van milieuvriendelijke producten. We hebben door de hele goederenstroom heen onze controle versterkt, terwijl de voorlichting aan de klanten over de kwaliteit en veiligheid van voedsel is uitgebreid.

Concluderend kan ik zeggen dat we met groot vertrouwen de toekomst tegemoet zien. We werken vanuit een sterke financiële basis en met zeer gemotiveerde medewerkers. Er zijn talrijke groeikansen en veel mogelijkheden om onze bestaande activiteiten nog weer verder te verbeteren. Onze onderneming wordt vaak gezien als een consoliderende groep waaraan men de voorkeur geeft en waartoe men graag behoort. Daarom verwachten we nieuwe acquisities in de toekomst te kunnen realiseren. Voor de rest van het jaar zien we geen grote verrassingen en in overeenstemming met de verwachting in ons persbericht zal de winst per gewoon aandeel, exclusief valuta-invloeden, groeien met circa 20%. Als gevolg daarvan zal het nettoresultaat aanmerkelijk forser groeien vanwege het toegenomen aantal uitstaande gewone aandelen.

Dank u voor uw aandacht. Ik geef nu het woord aan Michiel Meurs.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...