Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Prins Claus start restauratie Kathedrale Basiliek Sint-Jan

Datum nieuwsfeit: 03-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksvoorlichtingsdienst

Het Koninklijk Huis

03/09/99 Prins Claus start restauratieproject Kathedrale Basiliek van Sint-Jan

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus der Nederlanden start op vrijdagochtend 3 september te 's-Hertogenbosch de eerste fase van het restauratieproject aan de buitenzijde van de Kathedrale Basiliek van Sint-Jan.

Een noodzakelijke restauratie van een deel van de buitenzijde van de Basiliek is onvermijdelijk geworden. De bij eerdere restauraties in deze eeuw gebruikte steensoort Ettringer tufsteen blijkt niet bestand tegen zeer zware vorst en andere milieu invloeden. Hierdoor verbrokkelen en verpulveren verschillende beeldhouwwerken en andere decoraties aan de buitenzijde van de Sacramentskapel, de Gerfkamer en de straalkapellen. De Stichting Nationaal Monument Sint-Jan heeft samen met een architectenbureau een restauratieplan ontwikkeld waarvan de realisatie een periode van 10 jaar vergt. De langdurige uitvoering van het plan wordt mede veroorzaakt door het beperkt aantal beschikbare ambachtslieden voor dit soort gespecialiseerd restauratiewerk. De kosten zijn geraamd op ca. fl. 25 miljoen. Een deel wordt uit overheidssubsidie regelingen gefinancierd. Verder wordt gerekend op particuliere bijdragen.

Jaarlijks bezoeken ca. één miljoen mensen de Sint-Jan, die zeven dagen per week voor het publiek gratis toegankelijk is.

Prins Claus is erevoorzitter van het Comité van Aanbeveling van de Stichting Nationaal Monument Sint-Jan.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie