Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Grootste schip Greenpeace bij Wereldhaven Festival

Datum nieuwsfeit: 03-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

GREENPEACE
P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 2 september 1999.

Toxic Free Future-toer brengt MV Greenpeace naar Rotterdam GROOTSTE SCHIP GREENPEACE BIJ WERELDHAVEN
FESTIVAL

Een toekomst zonder gif. In dat teken staat de aanwezigheid van Greenpeace op het Wereldhaven Festival Rotterdam. Het grootste actieschip van de milieuorganisatie, de MV Greenpeace, ligt op 3, 4 en 5 september 1999 aan het Koninginnehoofd aan de Wilhelmina- kade. Van 10.00 tot 18.00 uur is iedereen welkom aan boord.

De MV Greenpeace en haar bemanning zijn bezig aan de Toxic Free Future-toer. Deze tocht begon op 12 augustus. Op Spitsbergen, in het Noordpoolgebied, is actie gevoerd om aandacht te vragen voor de groeiende hoeveelheid gif die daar terechtkomt. Zwaar giftige stoffen, zoals DDT en PCB, die in geïndustrialiseerde landen worden gemaakt, verspreiden zich via lucht en water naar koude en ongerepte delen van de wereld, zoals de Noordpool. IJsberen, walvissen, zeehonden en mensen die daar wonen krijgen deze gifstoffen in hun lijf. Dat heeft schadelijke gevolgen zoals verstoring van de hormoonhuishouding en een verminderde afweer tegen ziektes.

Vorige week was de MV Greenpeace in Denemarken. Activisten van de milieuorganisatie voerden daar actie tegen een grote staalproducent die veel dioxine uitstoot. Na 44 uur werd aan de blokkade van het fabrieksterrein een einde gemaakt door de politie. Ruim twintig actievoerders werden gearresteerd.

De bezoekers van het Wereldhaven Festival in Rotterdam kunnen aan boord van het Greenpeace-actieschip een rondleiding krijgen van de bemanning. Een tentoonstelling illustreert het probleem van giftige stoffen in ongerepte gebieden. De wegen waarlangs het gif zich over de wereld verspreidt worden verduidelijkt met behulp van een model. Ook is er een video te zien, waarin wetenschappers en bewoners van het Noordpoolgebied het probleem, de gevolgen van de vervuiling en mogelijke oplossingen bespreken.

Na afloop van het Wereldhaven Festival Rotterdam blijft de MV Greenpeace nog enige tijd in Nederland om ook de Nederlandse industrie te wijzen op haar verantwoordelijkheden. Daarna zal de Toxic Free Future-toer voortgezet worden in onder andere Duitsland en België. Eind oktober eindigt het Europese deel van de toer in Spanje.

Zie ook: www. greenpeace.org/~toxics/downtozero

Keizersgracht 174, 1016 DW Amsterdam, Telefoon: (020) 626 18 77, Telefax: (020) 622 12 72

Informatielijn: (020) 422 33 44

Internet: www.greenpeace.org/~nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie