Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ondertekening convenant psychische hulp aan asielzoekers

Datum nieuwsfeit: 03-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
GGZ Nederland

2 september 1999
Convenant over psychische hulp aan asielzoekers

Per 1 januari 2000 moet er een landelijk dekkend netwerk van ggz-zorg voor asielzoekers zijn. Om dat te bereiken tekenen op vrijdag 3 september 1999 GGZ Nederland (namens de ggz-aanbieders) en zorgverzekeraar VGZ (als uitvoerende instantie van de Ziektekostenregeling Asielzoekers) een convenant. Hierin staan de randvoorwaarden die nodig zijn om de zorg ook werkelijk te kunnen leveren, zoals de beschikbaarheid van geld, tolkendiensten, enzovoort.

Hoe het zorgaanbod er feitelijk uit gaat zien, wordt per regio in overleg tussen samenwerkende ggz-aanbieders en VGZ geregeld. Asielzoekers leven langere tijd in buitengewoon stressvolle omstandigheden (de vlucht uit het land van herkomst, de opvang en de onzekerheid over het verblijf in Nederland). Dit kan tot psychische klachten leiden. Het convenant is ervoor bedoeld dat in dat geval een adequaat hulpaanbod beschikbaar is. Directe aanleiding voor het convenant is de overgang, op 1 januari 2000, van de medische opvang van asielzoekers van het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) naar de GGD'en. Verwacht wordt dat dit gepaard gaat met een groter beroep op de reguliere gezondheidszorg, inclusief geestelijke gezondheidszorg.

De hulp waar asielzoekers aanspraak op kunnen maken, is vergelijkbaar met de reguliere AWBZ-zorg, maar wordt niet betaald met AWBZ-geld, maar door middel van extra gelden. De hulpverlening zal wel zoveel mogelijk aansluiten bij de bestaande zorg.
Om adequate zorg te kunnen bieden zullen hulpverleners aanvullende deskundigheid en kennis moeten verwerven over de invloed van cultuurverschillen, de asielprocedure en de opvang, traumaverwerking en migratie op de behoefte aan zorg en de manier waarop gezondheidsklachten worden geuit. GGZ Nederland zal de ggz-instellingen daarom in samenwerking met Stichting Pharos zoveel mogelijk ondersteunen om die kennis te vergaren. Om aanwezige deskundigheid zo efficient mogelijk in te kunnen zetten, wordt samenwerking tussen ggz-instellingen gestimuleerd. VGZ maakt met de ggz-instelling, dan wel het samenwerkingsverband, per jaar afspraken over de `productie' die de instelling verwacht te kunnen leveren.

Het convenant wordt in 2001 geevalueerd. De evaluatie is bedoeld om zicht te krijgen op de uiteindelijk gewenste kwaliteit en capaciteit van de hulpverlening aan asielzoekers.

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie