Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: 'Ruimtelijke' statistiek

Datum nieuwsfeit: 03-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


3 september 1999


10.30 uur Wiskunde en Informatica

Likelihood devices in spatial statistics.

Drs. E.W. van Zwet (Oegstgeest)

Promotor: Prof.dr. R.D. Gill

Bij de analyse van ruimtelijke gegevens zoals geologische kaarten, satellietopnamen, microscoopfoto's of MRI-beelden wordt vaak gebruikgemaakt van statistiek. Een typische moeilijkheid in deze 'ruimtelijke' statistiek ten opzichte van 'gewone' statistiek is ruimtelijke afhankelijkheid. Twee gegevens op een foto zijn zelden helemaal onafhankelijk van elkaar - denk aan een object en z'n schaduw. Dat is lastig, want onafhankelijkheid van data is een standaardaanname in de statistiek. Een andere moeilijkheid in de ruimtelijke statistiek betreft zogenoemde randeffecten. Dat zijn wiskundige complicaties die ontstaan als een ruimtelijk proces zich alleen voordoet in een beperkt gebied, zoals meestal het geval is. In zijn proefschrift analyseert Erik van Zwet enkele ruimtelijke problemen met behulp van moderne, veelgebruikte statistische methoden. Daarbij weet hij de moeilijkheden van afhankelijkheid en randeffecten te omzeilen. De resultaten van Van Zwets promotiewerk zijn met name interessant voor onderzoekers die ruimtelijke gegevens zoals kaarten of foto's moeten analyseren.

Voorlichters Universiteit Utrecht

Mediavoorlichters Universiteit Utrecht:

dr. Joop Kessels, woordvoerder College van Bestuur

drs. Laurien Timmermans

Johan Vlasblom

Tel: (030) 253 3550 of 253 2572

(via nummer (030) 253 3550 kunnen journalisten voor urgente vragen ook na kantoortijd de voorlichters van de Universiteit Utrecht bereiken)

Communicatie Service Centrum
Heidelberglaan 8

3584 CS Utrecht
Telefoon (030) 2533550 / 2532572

Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie