Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Valk presenteert rapport over voetbalvandalisme in Europa

Datum nieuwsfeit: 03-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT
3 september 1999

VALK PRESENTEERT RAPPORT OVER VOETBALVANDALISME IN EUROPA

Het PvdA Tweede Kamerlid Gerrit Valk heeft vrijdag 3 september een rapport gepresenteerd over het voetbalvandalisme in Europa. Valk stelde het rapport op, alsmede een resolutie met aanbevelingen voor het verder terugdringen van voetbalvandalisme. Dit rapport wordt op 2 september in Parijs besproken in de Commissie voor Cultuur van de Raad van Europa. Bij de opstelling van het rapport heeft Gerrit Valk steun gehad van dr. Otto Adang die als vandalisme expert werkzaam is bij het LSOP, Politieopleidings- en Kenniscentrum.

Het rapport doet de volgende algemene aanbevelingen:
1. Clubs, alsmede de voetbalbonden zijn zelf ook verantwoordelijk voor het bestrijden van voetbalvandalisme. Clubs moeten worden verplicht veiligheidsplannen op te stellen, waarin wordt aangegeven op welke wijze zij beleid op dit gebied zullen vormgeven.
2. De inrichting van publieksvriendelijke stadions.
3. Supportersverenigingen moeten actief betrokken worden bij beleid ter terugdringing van vandalisme (bijv. door hen te betrekken bij de toewijzing van kaarten).
4. Er moet een Europese aanpak komen voor de aanstelling van supportersbegeleiders.. Supportersbegeleiders (fancoaches) zijn in tegenstelling tot stewards niet alleen actief tijdens wedstrijden, maar onderhouden ook contacten met supporters buiten de wedstrijden om.
5. De wedstrijden in het kader van de nationale competities moeten op hetzelfde tijdstip worden gespeeld.
6. Internationale samenwerking, onder meer op politiegebied, moet worden versterkt.
7. Alle landen moeten overgaan tot de instelling van een Centrum Informatie Voetbalvandalisme. Deze centra moeten intensieve contacten met elkaar onderhouden en informatie uitwisselen.
8. Er moeten internationale stadionverboden komen.

Met het oog op Euro 2000 doet Valk de volgende aanbevelingen:
1. Intensief overleg en samenwerking tussen de deelnemende en organiserende landen.
2. Alle deelnemende landen moeten met hun supporters stewards en supportersbegeleiders meesturen.
3. Een open en actief mediabeleid ter voorkoming van verwrongen en sensationele berichtgeving over vandalisme.
4. Er moeten in de plaatsen waar wedstrijden worden gespeeld internationale supportershomes worden ingericht, waar supporters door begeleiders uit hun eigen land worden bijgestaan.
5. In de deelnemende landen moeten met inschakeling van populaire (oud-)spelers publiciteitscampagnes worden gehouden, waarin het positieve en feestelijke karakter van Euro 2000 wordt onderstreept.

NOOT,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie