Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Haagse Hogeschool in actie voor Turkije

Datum nieuwsfeit: 03-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Haagse Hogeschool

Inzameling voor slachtoffers aardbeving van 1 tot en met 9 september

Hogeschool in actie voor Turkije

De Haagse Hogeschool houdt een grootscheepse inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije. Bij de natuurramp, op 17 augustus, kwamen tot dusverre meer dan tienduizend mensen om. Waarschijnlijk loopt het definitieve dodental op tot ver boven de 40.000, omdat er nog talloze mensen onder de puinhopen liggen. Honderdduizenden zijn nog dakloos. De actie van de Haagse Hogeschool richt zich met name op de tienduizenden kinderen die slachtoffer zijn, omdat er volgens woordvoerder Halil Bulut van de studievereniging Eurasia 'nauwelijks iets voor hen gedaan wordt'.

De inzamelingsactie is een initiatief van de gezamenlijke Haagse studentenverenigingen en de dienst studentenzaken van de hogeschool. Zij hebben diverse bedrijven en instanties benaderd die de actie financieel ondersteunen. Zo wordt er een loterij georganiseerd, waarvan de prijzen ter beschikking zijn gesteld door verscheidene Haagse ondernemingen. Onder het motto 'De Haagse Hogeschool helpt de kinderen van Turkije' is er van 1 tot en met 9 september in het Atrium van de school dagelijks een showprogramma. Dat loopt telkens van 12.30 uur tot 13.00 uur. Op de slotdag, donderdag 9 september, vindt de trekking van de loterij plaats. Gedurende de actie is er elke dag van 11.30 uur tot 13.30 uur Turkse thee te koop. Deze wordt geserveerd in speciale Turkse glazen. De thee kost een gulden, de glazen 50 cent. Tevens is er een doorlopende collecte. Ook de catering van school is betrokken bij de actie. In de verschillende kantines zijn speciale Turkse hapjes te koop, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de slachtoffers van de aardbeving. De garderobebalie in het Atrium zal tijdens de actie dienst doen als inzamelingspunt voor kleding en andere goederen, zoals tenten, zeil en verband. De kledingbalie is dagelijks geopend van 8.00 uur tot 9.30 uur 's ochtends. Voor deze tijd is gekozen om te voorkomen dat studenten en medewerkers hun af te geven spullen de hele dag op sleeptouw moeten nemen.

Sportkaarten

De bonnen voor de loterij zijn te koop bij de stands van de studentenverenigingen, die zich de hele week in het Atrium ophouden om zich te presenteren aan de nieuwe studenten van de Haagse Hogeschool. Een lot gaat 2,50 gulden kosten. In de prijzenpot zitten onder meer gratis sportkaarten, telefoontoestellen, een spel jeu de boules en een dinerbon. Naar een hoofdprijs wordt nog gezocht. Na afloop van de actie zorgt Halil Bulut voor het verschepen van de ingezamelde goederen. Volgens Wilma Nelemaat van de dienst studentenzaken betaalt de gemeente Den Haag het vervoer naar de luchthaven van Schiphol. 'Van daaruit gaat Halil naar Turkije om de goederen te verspreiden.'

Steden in puin na 45 seconden natuurgeweld

De aarde beweegt, gebouwen staan te trillen op hun grondvesten en storten in. In Turkije waren 45 seconden lang genoeg om hele steden in puin te leggen en tienduizenden slachtoffers te maken. Een aardbeving, wat is dat en waarom komen ze op de ene plek meer voor dan de andere?

De aardkorst bestaat uit verschillende lagen van allerlei soorten gesteente. Deskundigen noemen die lagen ook wel platen. Door krachten vanuit het binnenste van de aarde verschuiven deze platen. Ze kunnen over elkaar heen schuiven, uit elkaar schuiven of ze botsen tegen elkaar. Wanneer dat gebeurt spreken we van een aardbeving. De meeste en heftigste aardbevingen vinden plaats nabij zogeheten breuklijnen. In Turkije drukt de Arabische plaat tegen de Europees-Aziatische plaat aan. Resultaat is de Noord-Anatolische breuklijn, waarlangs deze beving plaatsvond. Een aardbeving brengt de aarde zowel verticaal als horizontaal in beweging. Gebouwen kunnen de verticale golven meestal zonder veel schade opvangen, doordat ze dezelfde beweging volgen. Het heen en weer schudden door de horizontale golven richt een veel grotere ravage aan. Vooral hoge gebouwen kunnen dit geweld niet aan en storten in. De aardbeving in Turkije kende relatief veel horizontale bewegingen.

Het is volgens deskundigen mogelijk aardbevingsbestendig te bouwen. Als je het geld er maar voor (over) hebt. Vooral Japan besteedt hier veel aandacht aan. Bij de aardbeving in de Japanse stad Kobe in 1995 stortten voornamelijk oude gebouwen in. De nieuwe gebouwen bleken inderdaad aardbevingsbestendig en bleven staan. In Turkije werden vooral arme mensen de dupe, simpelweg omdat zij in slecht gebouwde huizen woonden. De kracht van een aardbeving wordt gemeten met de zogenoemde magnitudeschaal van Richter. De beving bij het Turkse Izmit had een magnitude van 7,5. Ter vergelijking: de zwaarste aardbeving sinds 1900, op 28 maart 1964 in Alaska, had een sterkte van 8,6. Gemiddeld vinden er jaarlijks twintig aardbevingen plaats met een kracht tussen 7 en 8 en twee met een kracht tussen 8 en 9.

De schaal van Richter zegt veel, maar niet alles over de mate van aangerichte ravage. Hoe dichter bij het aardoppervlak, hoe heftiger het schudden gevoeld wordt en hoe heftiger ook de gevolgen. De aarde beefde in Turkije vlak onder de aardkorst, op een diepte van tien kilometer. Mede daardoor waren de gevolgen desastreus.

Meer weten over de aardbeving?

Op de actiesite www.giro797.nl vind je een aantal interessante links. Op deze site kun je on line geld storten.

Ditjes en datjes over aardbevingen

* Jaarlijks vinden er over de hele wereld meer dan een half miljoen aardbevingen plaats. Van het overgrote deel merk je niets tot bijna niets. * De meeste aardbevingen komen voor tot een diepte van ongeveer dertig kilometer. Er komen ook bevingen voor op dieptes van ongeveer 670 kilometer. * Ook op de maan worden 'aardbevingen' geregistreerd. * Deskundigen hadden voorspeld dat binnen dertig jaar een grote aardbeving zou plaatsvinden in het getroffen gebied in Turkije. Een echt betrouwbare voorspelling is dat niet. De sterkte en de dag waarop een aardbeving zal plaatsvinden is misschien wel nooit te voorspellen. * In Nederland komen in het zuidoosten jaarlijks aardbevingen voor met een sterkte van 2 tot 3 op de schaal van Richter. De zwaarste aardbeving vond plaats op 13 april 1992 in Roermond met een kracht van 5,8. Ook in Groningen en Drenthe komen lichte bevingen voor. Geen natuurverschijnselen overigens. Menselijk ingrijpen in de vorm van gaswinning laat hier de aarde trillen. * Een deel van de bevingen in Limburg heeft eveneens een menselijke oorzaak. Het rockgeweld van Pinkpop bezorgt de aarde kleine schokken. Het KNMI maakt jaarlijks een topdrie. In 1998 stond de popgroep Primus bovenaan. In 1999 viel deze eer te beurt aan de Urban Dance Squad. De magnitudemeter bleef staan op 1,26. Het meest onder de indruk was het metereologisch instituut van de house-act Faithless, omdat deze band tijdens het hele optreden de omgeving liet schudden. Op de website van het KNMI vind je hier meer over (www.knmi.nl).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie