Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kabinet stemt in met wetsvoorstel centraal beheer politie

Datum nieuwsfeit: 03-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


RVD/DV

MINISTERRAAD: Wetsvoorstel centraal beheer politie............

Ministerie van Justitie/
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Persbericht Ministerraad
3 september 1999

KABINET STEMT IN MET WETSVOORSTEL CENTRAAL BEHEER POLITIE

Het kabinet heeft ingestemd met het wetsvoorstel dat het beheer over de regionale politiekorpsen op rijksniveau concentreert bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het wetsvoorstel van minister Korthals van Justitie en minister Peper van BZK, voorziet daarnaast in waarborgen voor de minister van Justitie om te verzekeren dat deze optimaal inhoud kan geven aan diens verantwoordelijkheid voor de nationale en internationale strafrechtshandhaving. Het wetsvoorstel vloeit voort uit het regeerakkoord en is onder meer aangekondigd in het Beleidsplan Nederlandse Politie 1999-2000.

Concentratie van beheer op rijksniveau maakt het mogelijk om de samenwerking tussen de politiekorpsen meer structureel vorm te geven en beheersmatig aan te sturen. Dit zal leiden tot een grotere slagvaardigheid en transparantie van de Nederlandse politie als geheel en uiteindelijk tot een verbetering van de veiligheidssituatie.

Het adagium .beheer volgt gezag. is niet alleen leidend in de verhoudingen tussen de gezagsdragers en de korpsbeheerder op regionaal niveau, maar geldt mutatis mutandis ook voor de verhoudingen op rijksniveau, waarbij de minister van BZK -onder meer- verantwoordelijk is voor het centraal beheer en de minister van Justitie verantwoordelijk is voor de strafrechtshandhaving. Als de politie in een gemeente optreedt ter handhaving van de openbare orde en ter uitvoering van de hulpverleningstaak, staat zij onder gezag van de burgemeester. Als de politie optreedt in het kader van de strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde, dan wel taken verricht ten dienste van Justitie, staat zij onder gezag van de officier van Justitie.

Ook krijgt het Beleidsplan Nederlandse Politie, zo is het voorstel, een wettelijke grondslag. Aan het begin van elke kabinetsperiode wordt het beleidsplan door de ministers van BZK en van Justitie gepresenteerd en jaarlijks geactualiseerd door de landelijke politiebrief.

Naar aanleiding van het advies van de Raad van State is het wetvoorstel met betrekking tot de waarborgen voor de minister van Justitie op enkele punten aangescherpt. Zo krijgt de minister van Justitie mede-aanwijzingsbevoegdheid indien de landelijke beleidsthema.s betrekking hebben op zijn beleidsterrein.

Het wetsvoorstel zal worden aan geboden aan de Tweede Kamer.

RVD, 03.09.1999

03 sep 99 18:11

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie