Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Voorstel Cohen witte illegalen rampzalig'

Datum nieuwsfeit: 03-09-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Geen mens is illegaal

Landelijk comité voor legalisering van de slachtoffers van de Koppelingswet secretariaat: Koppenhinck 2 2312 HX Leiden
Tel 071 5127619 fax 071 5134907 email (lokabaal@dsl.nl)

Persbericht
Amsterdam 3 september 1999

Voorstel Cohen rampzalig

De éénmalige regeling van staatssecretaris Cohen van Justitie waarmee het kabinet heeft ingestemd is rampzalig voor de "witte illegalen" in Nederland. Dit stelt het comité Geen Mens is illegaal. Door het gebruik van een rij uitsluitingsgronden zullen verreweg de meeste "witte illegalen niet voor een verblijfsvergunning in aanmerking komen.

De éénmalige regeling van Cohen is een verdere aanscherping van het voorstel van de Burgemeesterscommissie van 2 juli 1999. In de maatregel van Cohen worden een aantal uitsluitingsgronden genoemd. Zo zullen "witte illegalen" die sinds 1992 zijn uitgezet, in het bezit waren van valse of vervalste documenten of onjuiste gegevens hadden verstrekt niet in aanmerking komen voor toesting door de burgemeesterscommissie. Hierdoor zullen naar schatting van het comité 70 à 90 % van de "witte illegalen" uitgesloten worden van herbeoordeling. Ook de toevoeging van de voorwaarde in het bezit te zijn van een sofinummer sluit vrijwel alle vrouwen uit van beoordeling door de burgemeesterscommissie.

Extra zuur is het feit dat het wel tot in het jaar 2000 kan duren voor de weinige "witte illegalen" die wel de criteria halen om een advies van de burgemeesterscommissie te krijgen. Al sinds de invoering van de Koppelingswet op 1 juli 1998 zijn velen van hen berooit van inkomen, verzekeringen en andere voorzieningen. De langdurige onzekerheid over hun positie kan worden omschreven als een vorm van psychologische marteling.

Dit nieuwe voorstel beperkt in feite nog meer de bevoegdheden van de staatssecretaris. Zijn discretionaire bevoegdheid geeft Cohen de macht om alle individuen te beoordelen op grond van inburgering, verblijfsduur, gezinsomstandigheden en gezondheid. Met het huidige voorstel wordt het grootste deel van de "witte illegalen" buiten spel gezet.

Voor meer informatie bel:
Bastiaan van Perlo - 06 246 166 28
Petra Schultz - 06 22 605 845

NEDERLAND BEKENT KLEUR

URL: www.xs4all.nl/~nbk E-mail: (nbk@xs4all.nl)

Postbus 59606 T: (020) 689 75 55
1040 LC Amsterdam F: (020) 618 56 91

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie