Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

LA School in het NAi: Morphosis, werk in uitvoering

Datum nieuwsfeit: 04-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 6 juli 1999
tentoonstelling in het kader van 'LA School in het NAi'

Silent Collisions
Morphosis: werk in uitvoering

4 september 1999 t/m half januari 2000

In de Grote Zaal van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) is vanaf 4 september de tentoonstelling 'Silent Collisions' te zien. In deze tentoonstelling wordt een overzicht gegeven van het werk van bureau Morphosis, waarbinnen architect Thom Mayne de drijvende kracht is. Meer dan 60 prachtige maquettes, 120 originele tekeningen en vele computerpresentaties worden getoond. Speciaal voor de Grote Zaal ontwierp Thom Mayne een installatie die, net als die van Daniel Libeskind in 1997, de gehele Grote Zaal in beslag zal nemen (ruim 1000 m2 en 9 meter hoog). De installatie heeft een bewegend deel, een constructie van aluminium structuren en schermen, dat in een tijdsbestek van ongeveer een uur de ruimte geheel zal transformeren. Vanaf een plateau kan het publiek de veranderende ruimte ondergaan en de computerprojecties op de bewegende schermen bekijken.
Voor Morphosis moet de architectuur van elk gebouw specifiek ingaan op lokale, historische en culturele condities. De 'silent collisions', de botsingen' tussen al deze verschillende condities, maken de complexiteit en de betekenis van de architectuur.

LA School
Thom Mayne behoort samen met zijn vroegere partner Michael Rotondi en architect Eric Owen Moss tot de tweede generatie van de zogenaamde LA School, waarvan Frank Gehry in de jaren zeventig de onbetwiste grondlegger was. Een tentoonstelling over het werk van Gehry is vanaf 11 september 1999 te zien in de Balkonzaal van het NAi. Het werk van de LA School wordt gekarakteriseerd door een inventief gebruik en ongewone combinaties van basale industriële materialen, een formele voorliefde voor fragmentatie en complexiteit en een precieze detaillering die lijkt op die van een edelsmid. De architecten van de LA School hebben een nauwe band met de stad die hen verbindt, het geschiedenisloze, dynamische en buitensporige Los Angeles. De instabiliteit van deze stad, met altijd de dreiging van een onvoorspelbare natuurramp (aardbeving) op de achtergrond, is in de experimentele en geen zekerheden veinzende architectuur terug te vinden.
Thom Mayne was medeoprichter van de architectuuropleiding SCI-ARC (1972) in Los Angeles en jarenlang aan de school verbonden als leraar. Het doel van SCI-ARC was het afleveren van architecten die in de eerste plaats kunstenaar waren. De artistieke opvatting van het architectenvak die de LA School kenmerkt werd verwoord door Gehry die zei: "Ik denk dat de artistieke expressie de brandstof is voor onze collectieve ziel, en dat het niet louter gaat om vernieuwing en het vinden van antwoorden op wanhopige sociale problemen."

Morphosis
Morphosis werd in 1971 opgericht door Michael Rotondi en Thom Mayne (1944). Hun samenwerking duurde tot 1992 en vanaf dat moment is Thom Mayne de drijvende kracht achter het bureau. Aanvankelijk ontwierp het bureau voornamelijk verbouwingen en kleinschalige projecten, zoals het succesvolle restaurant Kate Mantilini (1987) en een aantal huizen in Californië. De eerste van de vele grootschalige opdrachten die het bureau in binnen- en buitenland zou gaan uitvoeren, was het Cedar's Sinai Comprehensive Cancer Center (1987) in Los Angeles. Hiervoor ontving het bureau prompt voor de eerste maal de prestigieuze Progressive Architecture Award. Morphosis heeft deze onderscheiding tien jaar achtereenvolgend gewonnen. Het ontwerp van het Cancer Center komt voort uit de confrontatie van het beladen programma met de moeilijke locatie: hoe maak je een heilzame omgeving voor kankerpatiënten op een ondergrondse locatie? De traditionele ziekenhuisatmosfeer werd ingeruild voor een lichte, open ruimte, waarin de hoogte en het bovenlicht volkomen doen vergeten dat het hier een ondergrondse plek betreft. De centrale hal is opgevat als een openbare ruimte, wat versterkt wordt door de plaatsing van een grote metalen sculptuur, het equivalent van het traditionele beeld op de piazza. Meer recent is de Sun Tower in Seoul, Korea, die in 1997 is opgeleverd. De laatste jaren is Morphosis ook in Europa actief; momenteel wordt gebouwd aan een woningbouwcomplex in Wenen en in september 1999 wordt de Hypo-Bank in Klagenfurt, Oostenrijk opgeleverd.

Dit Cancer Center toont al de typerende aanpak van Morphosis: elk project is een interpretatie van de problemen én mogelijkheden van een opdracht. Het ontwerp ontstaat uit een bewerking van de lijnen, krachten en vormen die voorkomen in een situatie. De formele complexiteit en de fragmentatie die daaruit voortvloeien laten duidelijk de invloed van het vroege werk van Gehry zien, maar gaan verder. Morphosis streeft niet naar een doelbewuste deconstructie, maar naar een flexibele coherentie; een totaliteit die de tegenspraken in een opdracht en een situatie reflecteert. Elk ontwerp is gebaseerd op een welbewuste schizofrenie tussen een rationele aanpak en instinct. Daarnaast leent Morphosis vrijmoedig van de beeldende kunsten, de film en de wetenschap.

Ontwerptechnieken
De eveneens bekroonde Diamond Ranch High School (1997) markeerde een nieuwe manier van werken, waarin computertechnieken de basis van het ontwerp werden. Het is een ontwerp waarin gebouw en landschap in elkaar overvloeien totdat ze niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. Als eerste onderdeel van het gebouw werd het dak ontworpen, als een horizontale constante die het gevarieerde programma eronder verbindt. Dit programma is niet ondergebracht in eenduidige volumes, maar in onderling verbonden assemblages van elementen. Het uiteindelijke ontwerp representeert de interactie tussen conflicterende condities van de opdracht en dat produceert een architectuur die verbinding en dialoog centraal stelt.

De manier waarop in het bureau met de computer gewerkt wordt is fundamenteel: de computer dient niet om presentatietekeningen te maken, maar om daadwerkelijk driedimensionaal te ontwerpen. Het ontwerp wordt - als klei - gekneed in de virtuele ruimte van de computer. Vanaf het allereerste idee werkt men in 3d. Het gebouw wordt net zo lang 'gebouwd' en 'afgebroken' in de computer totdat het klaar is. Deze nieuwe manier van werken van het bureau wordt in het NAi getoond vanaf het platform in de Grote Zaal, waar projecties van de meest recente ontwerpen worden getoond.

De architectuur van Morphosis is het product van een continu onderzoek naar organisatorische en constructieve structuren, naar de heterogeniteit van opgave en locatie én naar de continue factoren daarin.
De heterogeniteit wordt niet verdoezeld of opgelost in een 'kloppend' ontwerp, maar het proces en alle tegenspraak in een ontwerp wordt leesbaar gemaakt. In alle projecten vinden we daarom tegenstrijdigheden, imperfecties, fragmentatie, twijfels, diversiteit vanuit de wil om de discontinuïteit van de wereld te tonen. Zoals Thom Mayne zegt: "We have come to understand ourselves as composites, contradictory, internally incomplete. It's who we are." Morphosis is niet geïnteresseerd in het vinden van dé oplossing, maar in het ontwikkelen van een veelheid aan oplossingen.

Deze tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met het Spaanse 'Ministerio de Fomento. Dirección General de la Vivienda, la Arquitectura y el Urbanismo'.

Deze tentoonstelling maakt samen met de tentoonstelling 'The Architect's Studio: Frank O. Gehry' deel uit van het project 'LA School in het NAi'.

Het project LA School in het NAi is tot stand gekomen met financiële steun van Bouwfonds Cultuurfonds en ING GROEP.

nadere informatie

NAi-publieksinformatie (nog niet beschikbaar)

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling Communicatie van het NAi, tel 010-4401255 of 010-4401253, fax 010-4367281, e-mail: (info@nai.nl).

NAi - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam - (info@nai.nl) - Tel 010-4401200

Veranderd: 08-07-1999 door Just Schimmelpenninck, NAi (afd. Communicatie)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...