Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Opening academisch jaar UvA live op Internet

Datum nieuwsfeit: 06-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Amsterdam

Opening Academisch Jaar UvA

Frits Staal, oud-UvA-student en emeritus hoogleraar in Californië blikt terug

Bestuursvoorzitter Sijbolt Noorda pleit voor sterke positie op de 'talentenmarkt'

Persbericht 3 september 1999

Maandag 6 september 1999 vindt de opening van het academisch jaar van de UvA plaats. De openingsrede Varen onder eigen vlag wordt gehouden door prof. dr. Frits Staal, oud-student van de UvA en emeritus hoogleraar van de University of California at Berkeley. Daarna zal dr. Sijbolt Noorda, voorzitter van het College van Bestuur, de rede Later op een maandagmiddag uitspreken. De opening van het academisch jaar vindt plaats in de Aula van de Universiteit, Singel 411 en begint om 15.00 uur. Voor het eerst is deze plechtigheid ook live te volgen op UvAweb.

In zijn rede stelt filosoof en Sanskritist Frits Staal zijn zes leermeesters of 'goeroes' voor en schetst aan de hand hiervan zijn rijkgeschakeerde wetenschappelijke levensloop. Staal, geboren in Amsterdam, 'centrum van wetenschap, kunst en cultuur', volgde zijn opleiding aan de UvA. Als student verbleef hij een aantal jaar in India, waar hij zich verdiepte in de Indiase filosofie en het Sanskrit. Hij doceerde Sanskrit in Londen en was enige jaren hoogleraar in de Wijsbegeerte aan de UvA. In 1967 ging Frits Staal op uitnodiging van een van zijn 'goeroes' naar het M.I.T. Uiteindelijk werd Staal professor in de Filosofie en Zuid-Aziatische talen in Californië. In zijn rede voert Staal zijn publiek van de Ganges naar het 'Gay Mecca' San Francisco, van de wiskunde naar de taal en de filosofie en terug, langs, Plato, Chomsky en Vedische rituelen.

Sijbolt Noorda blikt in zijn rede kort terug op het verleden van de opening van het academisch jaar aan de UvA en spreekt van daaruit over het fenomeen herdenken.
Noorda kijkt ook naar de toekomst van de universiteit. Hij pleit voor een sterke positie op de 'talentenmarkt, de enige markt waarop voor de universiteit een sterke positie van levensbelang is.' In sommige vakgebieden is het moeilijk jong wetenschappelijk talent aan te trekken, of goede wetenschappers vast te houden. Meer echte banen voor jonge gepromoveerden moeten een loopbaan in de wetenschap aantrekkelijker maken. Ook zijn er extra inspanningen nodig om de universiteit tot een betere werkomgeving voor vrouwen te maken: 'de minst slechte zijn in Nederland is niet goed genoeg'. Voor Noorda is de belangrijkste karakterisering van de universiteit een werkplaats van studenten. Een universiteit produceert kennis, maar brengt vooral kennisdragers voort. Om deze functie goed te vervullen moeten onderwijsinstituten een inspirerende werkomgeving vormen, 'samenwerkingsverbanden van docenten zijn, en van docenten en studenten. Niet schools, we zijn aan een universiteit. Niet volgens een vast stramien, we zijn in Amsterdam.'
Noorda benadrukt dat een universiteit wordt gevormd door mensen en dat er meer stimulerende aandacht nodig is voor het individu.

Frits Staal is de tweede oud-student van de UvA die bij de opening van het academisch jaar een rede houdt. In 1998 beet alumna Judith Belinfante de spits af. De UvA maakt een traditie van het uitnodigen van oud-studenten naar de universiteit voor een terugblik op de eigen studententijd en hun verdere loopbaan.

Na afloop van de openingsbijeenkomst is voor de aanwezigen een publicatie beschikbaar waarin beide redes zijn opgenomen. Het wordt uitgegeven door Vossiuspers AUP, ISBN 90 5629 1009, en is na 6 september verkrijgbaar in de boekhandel.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie