Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

OM breidt Boetebase uit na reacties gebruikers

Datum nieuwsfeit: 06-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Openbaar Ministerie

Den Haag, 9 september 1999

OM breidt Boetebase uit na reacties gebruikers
Vier miljoen klikken op Boetebase OM

De Boetebase van het Openbaar Ministerie op het Internet heeft tot nu toe 4 miljoen hits (muisklikken) te verwerken gekregen. Daarvan werden er 3,6 miljoen geregistreerd in de eerste week, van 28 augustus tot en met 3 september. Voorheen noteerden de Internetpaginas van het Openbaar Ministerie dagelijks ongeveer 10.000 hits, waarmee het een behoorlijk goed bezochte website was.

De capaciteit van de telefoonlijn, waarmee Internetgebruikers de Boetebase kunnen bereiken, is vanwege de grote drukte in de eerste dagen vertienvoudigd. De grootste drukte was er op maandag 30 augustus, toen er 972.000 hits werden genoteerd. Maandag rond het middaguur was de belasting zo hoog, dat de Boetebase korte tijd overbelast raakte. Om herhaling te voorkomen, is op dat moment besloten tot een technische maatregel die verschillende groepen Internetgebruikers om en om toegang bood.

Aan het eind van de week kon die beperking weer worden opgeheven, omdat er niet langer sprake was van de enorme piekbelasting van enkele dagen eerder. Het afgelopen weekeinde scoorde de Boetebase nog ruim 300.000 hits: nog altijd het aantal dat de website van het Openbaar Ministerie tot voor kort in een maand te verwerken kreeg.

In de Boetebase zijn de sancties opgenomen voor 600 lichte strafbare feiten, verdeeld in de categorieën Verkeer op de weg, Verkeer te water, Milieu, Drank en horeca, Binnenvisserij en Overig. Via keuzestappen, waarbij de bezoeker duidelijk maakt om welke overtreding het gaat, komt de Boetebase tot een bedrag.

Honderden mensen hebben via e-mail te kennen gegeven wat zij van de Boetebase vinden. Veruit de meeste zijn positief. Daar tegenover staan reacties van mensen die graag een overzichtelijke tabel met boetebedragen willen. Om in die behoefte te voorzien, zal de Boetebase worden uitgebreid met enkele tabellen met de meest voorkomende boetes. Een andere veel gestelde vraag gaat over de regelgeving voor skaters. Ook hierop zal de Boetebase binnenkort een antwoord geven, net als op de meest gestelde vragen over overtredingen met caravans.

Niet iedereen is even enthousiast over het beleid van het Openbaar Ministerie. Enkele tientallen spraken hun afkeuring uit, vooral over het toegenomen verkeerstoezicht. Wanneer gaat het Openbaar Ministerie nou eens echt boeven vangen in plaats van verkeersovertreders te achtervolgen tot in het graf. Ook de hoogte van de bedragen verraste sommige bezoekers: Ik vind het een te gekke site maar de boetes zijn wreed hoog.

Het adres van de Boetebase is www.openbaarministerie.nl/boetebase.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie