Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

H. D. Guyot-prijs voor oorheelkundige Alec Salt

Datum nieuwsfeit: 06-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Persbericht-logo

Nummer 109 2 september 1999

Uitreiking tijdens opening academisch jaar

H. D. Guyot-prijs voor oorheelkundige Alec Salt

Guyot-prijs
Noot voor de pers

De oorheelkundige prof. Alec N. Salt, Ph.D., is door de Rijksuniversiteit Groningen onderscheiden met de H. D. Guyot-prijs 1999. Hij ontvangt de prijs, die bestaat uit een geldbedrag en oorkonde, voor zijn onderzoek naar de vloeistofhuishouding in het binnenoor. Inzicht hierin is van cruciaal belang voor het begrijpen van ziekten van het binnenoor, zoals de ziekte van Menière. De prijs wordt uitgereikt op 6 september tijdens de opening van het academisch jaar.

Salt studeerde biologie in Engeland en is daar ook gepromoveerd op een biofysisch onderwerp. Na zijn promotie ging hij werken aan het KNO research instituut in St. Louis (USA). Dit laboratorium heeft een grote naam op het gebied van onderzoek naar de vloeistofhuishouding van het binnenoor. Salt heeft zich daar ontwikkeld tot een wereldwijd erkende autoriteit op het gebied van de biomechanica van binnenoorvloeistoffen. Kenmerkend voor zijn werk is de brugfunctie die hij vervult tussen kliniek en laboratorium. Salt schreef onder andere een uitgebreide, ook voor patiënten toegankelijke, web site over
binnenoorziekten.(http://oto.wustl.edu/men/)

Guyot-prijs

De prijs is genoemd naar Henri Daniël Guyot, geboren in 1753. Guyot studeerde theologie in Franeker en was eredoctor en buitengewoon hoogleraar aan de toenmalige Groningse Hogeschool. Hij richtte in 1790 in Groningen het eerste instituut voor doven in Nederland op. Dit instituut heet tegenwoordig het Koninklijk Instituut voor Doven 'H.D. Guyot'. Zijn kleinzoon, mr. H.D. Guyot, stelde een legaat beschikbaar aan de Rijksuniversiteit Groningen 'teneinde van de rente daarvan om de vijf jaar een premie toe te kennen aan den in- of buitenlander, die op oorheelkundig gebied de belangrijkste ontdekking zal hebben gedaan'.

Begin pagina

Noot voor de pers

Voor meer informatie: prof.dr. F.W. Albers, Keel-Neus-Oorheelkunde Academisch Ziekenhuis Groningen, tel. (050) 361 25 40 of, over de uitreiking, afdeling Voorlichting en PR, Rijksuniversiteit Groningen, tel. (050) 363 54 46.

Begin pagina

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie