Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bijna alle scholen in Oosterhout doen aan preventie

Datum nieuwsfeit: 07-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Oosterhout

Project "Wat zie jij liever?" gaat van start

Bijna alle scholen in Oosterhout doen aan preventie

De Oosterhoutse jeugd brengt een flink deel van de tijd op school door. In de eindgroepen van het primair onderwijs bevinden ze zich in een ontwikkelingsfase waarin ze gaan experimenteren, bijvoorbeeld met genotmiddelen. Juist in deze fase is het van belang dat ze kennis opdoen over de risico's van roken, alcohol en drugs en dat ze zich bewust worden van normen en waarden in onze maatschappij. Het is belangrijk te beseffen en te ervaren dat je ook `nee' kunt zeggen. Herhaling van de preventie-activiteiten op het voortgezet onderwijs en aanvulling op de thema's waar jongeren op deze leeftijd mee bezig zijn, is nodig om de effecten van preventieve activiteiten te versterken.

Het project "Wat zie jij liever?" reikt de leerlingen van de scholen voor primair en voortgezet onderwijs in de gemeente Oosterhout kennis en vaardigheden aan om `nee' te leren zeggen en `nee' te blijven zeggen tegen roken, alcohol, drugs, criminaliteit en vandalisme, om zo te voorkomen dat jongeren hiermee in de problemen komen.

De gemeente Oosterhout biedt samen met GGD, KENTRON, buro HALT en Politie een op elkaar afgestemd preventieprogramma aan. Roulerend per schooljaar staat de preventie van genotmiddelen of vandalisme/criminaliteit centraal.

In de periode tussen september en december vinden er verschillende activiteiten plaats. Op dinsdag 7 september start het project "Wat zie jij liever?" met een bijeenkomst in de raadzaal van het stadhuis voor besturen en directies van scholen en andere betrokken instellingen.

Verder worden de leerkrachten van de eindgroepen van het primair onderwijs uitgenodigd voor een bijeenkomst waar de ondersteunende lesmaterialen met toelichting overhandigd worden. Voor de leerlingen is een lesboekje ontwikkeld waarin de volgende thema's aan bod komen: gewoonten, tabak, alcohol, drugs, wat kies jij? Bij de les over drugs komt de Politie in de klas om hierover met de kinderen te praten. Vervolgens worden de ouders uitgenodigd voor een bijeenkomst waar GGD en KENTRON informatie verstrekken over roken, alcohol- en druggebruik onder jongeren en de trends in het gebruik hiervan.

De scholen voor voortgezet onderwijs kunnen gebruik maken van het aanbod "De Gezonde School en Genotmiddelen" met advies aan docenten, lesmateriaal voor de leerlingen en voorlichting aan ouders.

Volgend schooljaar staat preventie van criminaliteit en vandalisme centraal, waarbij buro HALT het voortouw zal nemen. Op termijn wordt gestreefd naar uitbreiding van de samenwerkingsrelaties en meer structurele en integrale preventie op scholen.

Oosterhout, 31 augustus 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie