Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Activiteitenoverzicht 1999 - 2000 Rijksmuseum van Oudheden

Datum nieuwsfeit: 07-09-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksmuseum van Oudheden

September 1999
Activiteitenoverzicht 1999 - 2000 Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden vernieuwt gedurende 1999 en 2000 een deel van zijn expositieruimte, maar blijft geopend. Naast de vaste presentatie 'Archeologie van Nederland' biedt het museum de komende periode zes tijdelijke tentoonstellingen en allerlei activiteiten. Tijdelijke tentoonstellingen 1999 - 2000
Mummies! Tot eind 1999
Alles over mummies uit het Oude Egypte: van griezelobject tot mens. Een tocht door het Egyptische dodenrijk, met aandacht voor mummificatietechniek en de religieuze en sociale aspecten van dit opmerkelijke gebruik uit de Egyptische oudheid.

! Actie Romein ! Tot eind 1999
'Doe-en-voel'-tentoonstelling, vooral voor kinderen. Spelenderwijs kennis maken met de Romeinen in Nederland. Voelen, ruiken, zien, horen en samen met een Romeins jongetje op stap in de Romeinse tijd: in de stad, op de markt en op school.

Antiek toerisme: een reis langs het mooiste van het Rijksmuseum van Oudheden Tot eind 1999 Sfeervolle overzichtstentoonstelling van het mooiste uit het Rijksmuseum van Oudheden. Op reis langs de kusten van de Middellandse Zee, door het Oude Egypte en Nabije Oosten en via de Grieks-Romeinse wereld naar Romeins Nederland.

Who's Afraid of Ancient Blue? Tot eind 1999
Egyptische grafbeelden, Romeinse torso's en andere monumentale beeldhouwkunst in een overweldigend en sfeervol decor rond de Egyptische Isis-tempel uit Taffeh. Een moderne lichtshow geeft de beelden weer kleur. Voor de verwende museumbezoeker die wil genieten van de serene schoonheid van beeldhouwkunst uit de oudheid.

NIEUW Ritueel en Schoonheid. Antieke meesterwerken uit het MIHO MUSEUM, Japan 19 november 1999 t/m 19 maart 2000
Een kostbare collectie van voornamelijk gouden en zilveren kunstvoorwerpen uit het Oude Egypte, Nabije Oosten en de Klassieke Wereld. Vanuit de gedachte dat schoonheid de ziel inspireert bijeengebracht door mevrouw Mihoko Koyama, de oprichtster van het Japanse MIHO MUSEUM.

NIEUW Asterix en Europa
16 maart 2000 t/m 1 oktober 2000
Een leuke en leerzame tentoonstelling over Europa ten tijde van het Romeinse Rijk, met als rode draad de stripverhalen van Asterix. Archeologische voorwerpen, reconstructies en multi-media geven een beeld van de enorme invloed die het Romeinse Rijk uitoefende op de geschiedenis en de culturen van het Europese continent. Vaste presentatie
Afdeling Archeologie van Nederland
Een reis door de tijd, vanaf 250.000 jaar geleden. De enige plaats ter wereld waar een samenhangend verhaal over de bewoningsgeschiedenis van het huidige Nederland wordt verteld. Tentoonstellingen in het buitenland
Life and Death under the Pharaohs
Gustav-Lübcke-Museum (Hamm, Duitsland), t/m 17 oktober 1999; Fernbank Museum of Natural History (Atlanta), 2 november 1999 t/m 5 september 2000. Een reizende tentoonstelling over cultuur, religie, farao's en het dagelijks leven in het Oude Egypte. Deze tentoonstelling trok sinds 1997 462.000 bezoekers in Japan en 500.000 in Nieuw Zeeland en Australië.

Ancient Lives. Artefacts from Greece, Etruria and Rome from the National Museum of Antiquities in Leiden Australian Museum, Sydney (Australië) t/m 29 augustus; National Wool Museum, Geelong (Australië)11 september t/m 7 november; Museum of New Zealand, Te Papa Tongarewa (Nieuw Zeeland) 20 november 1999 t/m 23 januari 2000; Queensland Museum, Brisbane (Australië) 5 februari t/m 2 april 2000; Western Australian Museum Perth (Australië), 15 april t/m 11 juni 2000; Art Gallery of South Australia, Adelaide (Australië) 24 juni t/m 20 augustus 2000. Over religie, het leger en het leven van alledag in het oude Griekenland, Etrurië en Rome. Lezingen
Jonge onderzoekers aan het woord: Iedere tweede dinsdag van de maand geeft een jonge Nederlandse onderzoeker in het museum een lezing. Aanvang 20.00 uur
Plaats de centrale hal met de Egyptische tempel uit Taffeh, of in de lezingenzaal op de tweede verdieping, via de achteringang van het museum, Papengracht 29 Kosten ? 2,50 (RoMeO-leden gratis)

14 sept. Kinder delijt, middeleeuws speelgoed in de Nederlanden Dr. Annemarieke Willemsen, conservator Middeleeuwen, Rijksmuseum van Oudheden Uit de Middeleeuwen is veel kinderspeelgoed bekend, gevonden bij opgravingen of afgebeeld op kunstwerken. Dit speelgoed geeft een mooi en nieuw beeld van kinderen in de Middeleeuwen, die geen miniatuurvolwassenen waren, zoals algemeen beweerd.

12 okt. Op zoek naar het oeuvre van Egyptische artiesten Drs. Marcel Maree, wetenschappelijk medewerker van de vakgroep Egyptologie aan de Universiteit Leiden Maree spreekt over zijn promotieonderzoek dat zich richt op de precieze datering van duizenden stèles, beelden en offertafels en op de methoden en werkomstandigheden van de beeldhouwers in de ateliers in het Oude Egypte, tussen 2000-1550 v.Chr. 9 nov. Want niets is beter dan baden zonder de massa, Romeinse privé-baden in Italië en Noord-Afrika Drs. Nathalie de Haan, wetenschappelijk medewerker van de vakgroep Klassieke Archeologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen De grote openbare badhuizen uit de Romeinse tijd zijn vermaard. Minder bekend zijn de complete badcomplexen in stadswoningen of villa's van de welgestelde Romeinen in Italië of Noord-Afrika. 14 dec. Het sprekend verleden van zwijgend goud
Drs. Remco de Maaijer, wetenschappelijk medewerker van de vakgroep Talen en Culturen van het Nabije Oosten aan de Universiteit Leiden De historische, politieke, economische en sociale achtergrond van de voorwerpen uit het oude Nabije Oosten in de tentoonstelling 'Ritueel en Schoonheid. Antieke meesterwerken uit het MIHO MUSEUM, Japan' wordt duidelijk dankzij de spijkerschriftteksten op kleitabletten uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden.

Museumwandelingen
Iedere laatste zondag van de maand verzorgen de conservatoren van het museum rondleidingen langs bijzondere voorwerpen uit de museumcollectie. N.B. De Museumwandeling van december is een week naar voren geschoven. Aanvang 14.00 uur, verzamelen voor de Egyptische tempel. Kosten Gratis bij betaald bezoek aan het museum (let op tentoonstellingstoeslagen)

26 sept. Stadscultuur in de Late Middeleeuwen
Wandeling met Annemarieke Willemsen over de afdeling Nederlandse Middeleeuwen 31 okt. Mummificatie in het Oude Egypte
Wandeling met Maarten Raven over de Egyptische afdeling 28 nov. Goud uit het oude Nabije Oosten
Wandeling met Peter Akkermans over de tentoonstelling 'Ritueel en Schoonheid. Antieke meesterwerken uit het MIHO MUSEUM, Japan' 19 dec. Hoogtepunten in de Griekse en Romeinse beeldhouwkunst Wandeling met Ruurd Halbertsma over de Griekse afdeling Opgravingsprojecten in het buitenland
NIEUWS Tell Sabi Abyad (Syrië) Archeologen vertrekken voor blootleggen laatste deel Assyrisch fort Op 28 augustus aanstaande vertrekt een internationaal opgravingsteam van het Rijksmuseum van Oudheden voor het twaalfde achtereenvolgende jaar naar Noord-Syrië. De 27 archeologen zullen onder leiding van dr. Peter Akkermans, conservator afdeling Nabije Oosten, Tell Sabi Abyad (Arabisch voor de 'Heuvel van de Witte Jongen') onderzoeken op resten van prehistorische (6000 v.Chr.) en Assyrische bewoning (13de eeuw v.Chr.). Dit jaar zal het laatste onopgegraven deel van een 13de eeuws fort worden blootgelegd. Het team hoopt hier of opslag- en werkplaatsen of een soort luxe paleisruimte aan te treffen. Verder is de hoop gevestigd op een groot kleitablettenarchief. Voor het eerst zal er ook een restauratrice van het museum aanwezig zijn op de opgraving. Voor onderzoek in Nederland maakt zij afdrukken van de kleitabletten. Ook werkt zij aan de conservering van de gevonden bronzen voorwerpen. De campagne wordt gefinancieerd door het museum, het Syria Shell Petroleum Development B.V. in Damascus en enkele particulieren. In 1998 werden ruim 130 kleitabletten en een goudschat gevonden. De campagne loopt van 28 augustus tot begin november 1999. Peter Akkermans is aanwezig in het museum van 25 tot 27 augustus en weer terug van de opgraving vanaf 16 november. Voor meer informatie en interviews: afdeling PR en Communicatie: 071-516 31 64.

Sakkara (Egypte)
Vanaf 1975 loopt in Sakkara een archeologisch onderzoeksproject van het museum, sinds 1998 uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Leiden. Vanuit het museum ligt de leiding in handen van dr. Maarten J. Raven, conservator afdeling Egypte. Naar verwachting wordt tijdens de komende campagne de bovengrondse reconstructie van de grafkamer van Maya, de schatkistbewaarder van Toetanchamon opgeleverd. In 1999 zijn verschillende graven met mummiekisten aangetroffen. De campagne loopt van januari tot maart 2000.
Kinderactiviteiten

* Elke korte vakantie (voorjaarsvakantie, meivakantie, herfstvakantie en kerstvakantie) zijn er extra activiteiten voor kinderen rond de tijdelijke tentoonstellingen.
* Egyptische en Romeinse verjaardagspartijtjes (reserveren 071-516 31 78). Overige activiteiten
NIEUW KKEP Arche_Vision
23 t/m 26 september 1999
In de vernieuwde museumzalen wordt het kunstproject 'KKEP Arche_Vision' gepresenteerd. Deze media-installatie is door het 'cross media' kunstenaarsduo KKEP uit Amsterdam voor het museum ontworpen in het kader van de percentageregeling van de Rijksgebouwendienst. Het kunstproject is een weergave van de archeologie van de toekomst, waarbij de museumbezoeker zelf de hoofdrol speelt.

Nationale Wetenschapsdag
10 oktober 1999
Tijdens de Nationale Wetenschapsdag organiseren het Rijksmuseum van Oudheden en het Rijksmuseum Het Koninklijk Penningkabinet een 'Determinatiedag'. Museumbezoekers kunnen mogelijk archeologische voorwerpen en oud geld laten beoordelen op echtheid en waarde door een team van deskundigen. Gratis toegang voor bezoekers die een voorwerp ter beoordeling meenemen.

NIEUW 50+ Beurs
30 september tot en met 3 oktober 1999
Dit jaar neemt het museum voor de eerste maal deel aan de 50+ Beurs & Festival in de Jaarbeurs in Utrecht, in het Kunst & Cultuur paviljoen. Beurs geopend: 10.00 - 18.00 uur. Arrangementen en zaalverhuur
Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een sfeervolle zaal met de Egyptische tempel voor exclusieve diners, recepties en bijeenkomsten en verschillende vergaderzalen beschikbaar. Ook kunnen speciale, op maat gemaakte (vergader)arrangementen worden verzorgd. (info zaalverhuur: 071-516 31 30)

Algemene informatie
Rijksmuseum van Oudheden
Bezoekadres: Rapenburg 28, Leiden
Postadres: Postbus 11114, 2301 EC, Leiden
Tel. 071-516 31 63
Reserveringen groepsbezoek
en rondleidingen: 071-516 31 78
Persvoorlichting: 071-516 31 64
E-mail: (info@rmo.nl)
Internet: www.rmo.nl

Openingstijden di-vr 10-17 uur,
za-, zon- en feestdagen 12-17 uur
scholen ook ma 10-17 uur
Gesloten 1 jan., 3 okt., 25 dec.
Bibliotheek Papengracht 30 (di-vr 10-16 uur)

Toegangsprijzen
Volwassenen: ?7,-
6-18 jarigen: ?6,-
CJP-houders en 65+-ers: ?5,-
Vrienden en MJK-houders: gratis
Toeslag Mummies!: ?3 (incl. boekje)
Toeslag Ritueel en Schoonheid: ?7,50
Rondleidingen: ?100,-
(per uur, max. 25 pers., reserveren;
rondleidingen Ritueel en Schoonheid
per 45 min., max. 15 pers., reserveren)
Groepsbezoek: ?5,-
(min. 10 pers., reserveren)

Het museum ligt op 10 minuten loopafstand van het NS-station. Parkeergelegenheid is te vinden aan de Haagweg (gratis vervoer met pendelbusjes naar het centrum) of bij Molen De Valk.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...