Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kantoren en woningen op stationsgebied-Zuid Hilversum

Datum nieuwsfeit: 07-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Hilversum

Kantoren en woningen op stationsgebied-Zuid

7 september 1999

Plannen om op het stationsgebied-Zuid een theater, hotel en congrescentrum te bouwen, blijken voor de gemeente financieel niet haalbaar. Daarom ziet de gemeente van deze plannen af. De gemeente laat nu onderzoeken of op deze plek (voor het gebouw van Teleac) kantoren en woningen gebouwd kunnen worden. Om de levendigheid van het gebied te stimuleren, moet op de begane grond ruimte zijn voor publieksgerichte functies.

In het tweede kwartaal van dit jaar heeft een projectontwikkelaar, met instemming van het college van burgemeester en wethouders, onderzoek gedaan naar de haalbaarheid om een theater, hotel en congrescentrum te bouwen op het stationsgebied-Zuid. In een raadscommissie in juni heeft een stedenbouwkundige een idee gepresenteerd voor de invulling van het gebied. Voorts zijn enkele varianten doorgerekend in opdracht van de projectontwikkelaar. Helaas blijkt dat deze plannen voor de gemeente financieel niet haalbaar zijn.

De uitkomsten van het onderzoek werden kort voor de zomer aan het college voorgelegd. Vervolgens zijn de financiële consequenties voor de gemeente uitgezocht. De gevolgen voor de gemeente zijn groot, ondanks het feit dat de projectontwikkelaar bereid was zelf substantiële investeringen te doen. Het college heeft daarom besloten dat het niet verantwoord is om door te gaan met de ontwikkeling van een theater, hotel en congrescentrum op het stationsgebied-Zuid.

Opbrengst nodig

Het niet kunnen realiseren van een deel van de opbrengst, namelijk een deel van 13 miljoen, kan niet in het Binnenstadsfonds of het Grondbedrijf worden opvangen. In het ‘uitvoeringsplan binnenstad
1999’ was rekening gehouden met verkoop van de grond. Ook de exploitatie van het hele plan zou op termijn geen winst opleveren. Het college had als uitgangspunt gekozen dat een nieuwe theatervoorziening niet meer zou mogen kosten dan de huidige kosten voor de voorziening in Gooiland.

Randvoorwaarden

Deze conclusie leidt ertoe dat het college opdracht zal geven tot het uitwerken van randvoorwaarden waarbinnen kantoren en woningen op het stationsgebied-Zuid kunnen worden gebouwd. In de panden op de begane grond zouden publiekgerichte functies moeten komen, waardoor de levendigheid in het gebied wordt bevorderd. Het college streeft ernaar op zo kort mogelijke termijn meer duidelijkheid te geven over de nieuwe stedenbouwkundige ontwikkeling in dit gebied.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie