Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bijdrage De Boer (PvdA) actieprogramma energiebesparing

Datum nieuwsfeit: 09-09-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Den Haag, 9 september 1999

BIJDRAGE VAN MARGREETH DE BOER (PVDA) AAN HET ALGEMEEN OVERLEG OVER HET ACTIEPROGRAMMA ENERGIEBESPARING

Om maar met de deur in huis te vallen: met de A.E.R. zijn wij van mening dat Economische Zaken de coördinerende functie heeft en dient te houden ten aanzien van het totale energiebeleid dus ook energiebesparing en het beleid ten aanzien van duurzame energie. Dat doet niets af aan de activiteiten die elders ontwikkeld moeten worden. Maar de Kamer heeft er behoefte aan een aanspreekpunt te hebben voor dit, voor de komende jaren zo belangrijke onderwerp.

Het is goed dat we een apart overleg hebben over energiebesparing en een apart overleg over duurzame energie. Dat zijn twee verschillende zaken, waarbij het belangrijk is om eerst zoveel mogelijk tot energiebesparing te komen om daarnaast ook voluit in te zetten op de ontwikkeling van duurzame energie.

Het actieprogramma is gebaseerd op de Energiebesparingnota van april l998 en wat betreft het fiscale gedeelte op het belastingplan l999. Daarna is het Regeerakkoord tot stand gekomen. In het Regeerakkoord wordt zorg uitgesproken over 'het hardnekkige vraagstuk van energiegebruik en klimaatverandering waarvoor een trendbreuk in de ontkoppeling tussen economische groei en daarmee gepaard gaande milieudruk nog tot stand moet komen' Ontkoppeling dus.

Om dit mechanisme van ontkoppeling tot stand te brengen heeft dit Kabinet een budget ter beschikking gesteld dat loopt van ca. 690 miljoen in l999 tot 910 miljoen in 2001. Dat is aanmerkelijk meer dan in de voorgaande periode. Dit bedrag zal dus voor een deel aan energiebesparing worden besteed. Althans dat zou je aannemen. Want als u schrijft dat dit actieprogramma geen nieuwe beleidsvoornemens bevat ten opzichte van eerder gepresenteerde energiebesparingnota uit l998, dan begrijp ik dat het regeerakkoord tot nu toe geen invloed heeft gehad op het besparingsbeleid. Waarom?

Is dat de reden dat in het actieprogramma in tegenstelling tot het R.A., voor zover ik heb kunnen nagaan, geen enkele keer als doelstelling de ontkoppeling genoemd wordt? Op blz. 4 van de nota zegt u dat het uw bedoeling is om tot energieverbetering te komen. Daar voegt u aan toe: "Het is overigens niet de bedoeling dat dit actieprogramma bestaande productie- en consumptiepatronen rechtstreeks beïnvloedt". Wat wilt u met dat zinnetje zeggen? U zult het toch met me eens zijn dat de verbetering van energieprestaties alleen tot stand komt als gevolg van verandering van productie en consumptiepatronen? Er zijn meer onduidelijkheden, U stelt dat de Energiebesparingnota de mogelijkheden heeft verkend om tot een energie-efficiencydoelstelling te komen van 2.0% (E.C. scenario) of 2.1% (G.C. scenario) per jaar voor de periode tot 2010. Is die doelstelling in dit programma overgenomen? Ik lees slechts dat de klimaatnota hier verder op in zal gaan. Waarom daar en niet hier? Op blz.5 stelt dat u niet weet wat de maatregelen uit dit actieprogramma exact zullen opleveren. Als de klemtoon in die zin komt te liggen op het woordje exact kan ik me dat wel voorstellen. Ik neem aan dat u wel meer dan een indicatie hebt dat deze maatregelen leiden tot het beoogde doel. Hoeveel is dat en hoe verhoudt zich dat tot onze doelstelling? Hoewel, welk doel?

U stelt dat wanneer in 2002 het beleid niet op koers ligt u zult bezien welke aanvullende maatregelen er nodig zijn Wanneer ligt het beleid op koers, bij 1.6% of 2.0%? In het jaar 2002 bent u bezig aan het laatste jaar van deze kabinetsperiode. Zo'n jaar is nooit zo geschikt om aanvullende milieumaatregelen te treffen. Ik zou u willen voorstellen de evaluatie van uw beleid te laten plaats vinden in 2001. Dan kunt u zelf nog bijbuigen als dat nodig is. Wanneer vindt u dat bijbuigen noodzakelijk is?

Op blz. 8 geeft u aan dat het energiegebruik in vrijwel alle sectoren met gemiddeld 1.2% is toegenomen. (Bij huishoudens overigens het minst. Daar begint het besparingsbeleid kennelijk zijn vruchten af te werpen.) Voor transport nam het energiegebruik zelfs toe met 2.5%. Van ontkoppeling is dus geen sprake.

Dit noopt tot een assertief pakket van maatregelen. Dat is het nu nog niet ondanks dat u zegt in de komende jaren het dubbele te investeren van de jaren negentig. Ik zal er een paar naar onze mening belangrijke zaken uitpikken.

De warmtekrachtkoppeling (wkk)
Er lijkt een rare haat-liefdeverhouding tot wkk. Enerzijds geeft u toe dat wkk een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan energiebesparing anderzijds stelt u dat wkk zich marktconform moet ontwikkelen. Als we in een geliberaliseerde markt met dalende energieprijzen een belangrijk besparinginstrument als de wkk niet stimuleren dan kan het de concurrentie met de markt nooit aan. En dat betekent bijvoorbeeld grote problemen voor de glastuinbouwsector. Op dit moment stokt de ontwikkeling van wkk's. De doelstelling van 15.000 MW in het jaar 2010 zal toch gehaald moeten worden. VNO/NCW geeft een aantal aanbevelingen om de wkk ontwikkeling weer vlot te trekken. Wij nodigen u uit deze aanbevelingen te onderzoeken om tot een oplossing van dit probleem te komen. Om u en de wkk ontwikkeling een steun in de rug te geven overwegen wij een motie, met ongeveer de volgende tekst, dienaangaande. Dit is afhankelijk van het antwoord van de minister.

Andere sectoren waar naar onze overtuiging een assertiever energiebesparingbeleid gevoerd zou kunnen worden zijn bouwnijverheid en de totale cluster van verkeer en vervoer.

Wij begrijpen dat de EPN voorlopig niet omlaag gaat 0.8 of lager. Een extra energiebesparing is mogelijk. Is het juist dat EZ streeft naar het verlagen van de EPN norm van 0.8 of lager, maar dat die ontwikkeling stuit op bezwaren bij VROM-DGVH? Kunt u ons meer informatie geven over de aard der problemen?

Voor het overige werkt u met beleid dat vooral op vrijwilligheid van de zijde der producent of consument is gericht. Energie Prestatie Advies, Energie Prestatie op Locatie en vele ander instrumenten.

Het is mooi als deze vrijwillige aanpak werkt maar we hebben onze twijfels. In dit soort zaken gaat 'de cost voor de baet uit'. En die waarheid staat soms haaks op het marktdenken van deze tijd waarbij het geld toch op korte termijn gemaakt moet worden. Wanneer u uw de beoogde besparingen niet haalt zullen we toch met meer regelgeving moeten werken. Ik kom daar in een motie op terug.

De andere sector waar ik enige woorden aan wil weiden is het vervoer. De totale sector groeit en dus groeit de totale uitstoot mee. Dit ondanks het feit dat de individuele motoren schoner worden.

Waar blijven de maatregelen voor de invoering van de econometers, de snelheidsbegrenzer, de invoering van meer verplichte bedrijfsvervoersplannen. De sector is zeker bereid om daar nader overleg over te hebben en zijn, ook al uit oogpunt van congestievermindering bereid tot het nemen van maatregelen die ook leiden tot energiebesparing.

In december zal de Kamer praten over de Klimaatnota. Dan zal het duidelijk moeten zijn of Nederland aan zijn verplichting gaat voldoen om tot 6% CO2 reductie te komen. Of dat zal lukken hangt o.a. af van het succes op energiebesparinggebied. De finale beoordeling over de toereikendheid van dit actieplan willen wij dan ook opschorten tot het tijdstip van de behandeling van de klimaatnota.

Afhankelijk van het antwoord van de minister leidt dit tot een motie.

Afsluitend:
In het regeerakkoord wordt aangegeven dat wanneer de economische groei hoger is dan het groeicijfer waarmee rekening is gehouden in de beleidsplannen, de meerdere milieukosten voortvloeiend uit die extra groei gecompenseerd kunnen worden.

Is de minister met mij van mening dat deze situatie zich nu lijkt aan te dienen? Wat zijn de voornemens van de regering dienaangaande?

4

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Het leven is één groot spel volgens auteur van Yurish level 10
Onlangs verscheen bij Uitgeverij U2pi in Den Haag het boek “Yurish level 10” van Chris Towel. De meest gestelde vraag...

Vakantiebeurs Limburg zondag 20 november 2016 te Sittard
Op zondag 20 november van 10:00-17:00 uur wordt voor het eerst de gratis Vakantiebeurs Limburg in het Fortuna Sittard Stadion...

Bavaria trotse winnaar SMA Piet Heyn Award 2016
Wat een prachtige gala-avond had de Sales Management Association (SMA) ook dit jaar weer georganiseerd om de SMA Piet Heyn...

Milde vogelgriep in Deurne
Milde vogelgriep in Deurne Nieuwsbericht | 28-10-2016 | 10:55 In Deurne (Noord-Brabant) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 11.000 kalkoenen...

KWL Maastricht sluit logistiek contract met Amerikaans medisch bedrijf
KWL European Warehousing & Logistics BV, specialist in hoogwaardige en medische logistiek, heeft wederom een meerjarig contract afgesloten met een...

SES YTD and Third Quarter 2016 Results
SES YTD and Third Quarter 2016 Results LUXEMBOURG-(BUSINESS WIRE)- SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange:SESG) reports financial results...

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...