Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

200 duizend gulden voor opvang Oost-Timorese vluchtelingen

Datum nieuwsfeit: 09-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Kerken in Aktie

200 duizend gulden voor opvang Oost-Timorese vluchtelingen

CD Bethesda, de lokale Indonesische partnerorganisatie van Kerken in Aktie, stuurt zaterdag 11 september vanaf Java een vliegtuig met een eerste lading medicijnen naar West-Timor. De medische hulp is bestemd voor de tienduizenden vluchtelingen die door pro-Indonesische milities Oost-Timor zijn uitgejaagd.

"De veiligheidssituatie in West-Timor verslechtert zienderogen, omdat milities uit Oost-Timor de vluchtelingen zijn nagevolgd," zegt Feije Duim van Kerken in Aktie. Hij verblijft momenteel in de hoofdstad Kupang. Duim: "De bevolking is zeer bevreesd voor uitbreiding van het geweld naar West-Timor. De vluchtelingen en ook westerlingen zijn niet veilig op West-Timor."
Behalve CD Bethesda vangen ook West-Timorese kerken vluchtelingen op met voedsel, onderdak en medische hulp. CD Bethesda onderzoekt op korte termijn welke aanvullende humanitaire hulp gegeven kan worden aan de gevluchte Oost-Timorezen. De meeste vluchtelingen, meer dan 50 duizend, hebben hun toevlucht gezocht in het district Belu en rond de hoofdstad Kupang. Voor volgende week staan nieuwe hulptransporten van CD Bethesda op stapel. Deze hulp zal onder meer bestaan uit voedsel, medicijnen, watercontainers en kookgerei.
Kerken in Aktie financiert de hulpverlening op Timor met 200 duizend gulden. Het geld is bestemd voor directe noodhulp, maar zal ook, en hopelijk zo snel mogelijk, ingezet worden voor de terugkeer en rehabilitatie van vluchtelingen naar Oost-Timor. CD Bethesda voerde de afgelopen maanden een noodhulpprogramma uit voor 50.000 ontheemden op Oost-Timor. De hulpactiviteiten zijn door gedwongen vertrek tot stilstand gekomen. Hulpverleners vluchtten naar West-Timor of Darwin (Australië) of verbergen zich in de heuvels op Oost-Timor.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie