Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Benoemingen op Rijksuniversiteit Groningen

Datum nieuwsfeit: 09-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Personalia

Benoeming

John A. Tjon benoemd tot hoogleraar Theoretische hadronfysica

John A. Tjon (Paramaribo, 1937) is benoemd tot hoogleraar Theoretische hadronfysica bij het Kernfysisch Versnellerinstituut. Tjon studeerde natuurkunde aan de Universiteit in Utrecht, waar hij in 1964 promoveerde op het proefschrift 'Quantum statistical theory of relaxaton in isolated spin systems'. Sindsdien was Tjon aan verschillende universiteiten in binnen- en buitenland verbonden. Momenteel is hij als hoogleraar Theoretische natuurkunde werkzaam bij de Universiteit Utrecht. Deze aanstelling wordt gecontinueerd; Tjon is in Groningen uitsluitend belast met de begeleiding van promovendi op het terrein van de theoretische kernfysica. De hadronfysica houdt zich bezig met het onderzoek naar de elementaire deeltjes waaruit atoomkernen zijn samengesteld. De moderne natuurkunde deelt de deeltjes waaruit materie is opgebouwd in in leptonen (zoals bijvoorbeeld elektronen) en quarks. De quarks komen alleen voor in groepjes die hadronen worden genoemd. Voorbeelden van een hadron zijn het welbekende proton (een combinatie van twee 'up' quarks en een 'down' quark) en het neutron (twee 'down' plus een 'up' quark).

Noot voor de pers

Nadere informatie: prof.dr. J.A. Tjon verblijft momenteel in de VS en is per e-mail bereikbaar via (tjon@jlab.org)

Benoeming

Arjen van Witteloostuijn benoemd tot hoogleraar International Economics and Business

Prof.dr. Arjen van Witteloostuijn (Haarlem, 1960) zal de nieuwe leerstoel International Economics and Business aan de Faculteit der Economische Wetenschappen gaan bekleden. Hij is momenteel hoogleraar aan de universiteit in Maastricht. Van Witteloostuijn studeerde algemene en bedrijfseconomie en psychologie aan de RUG. Hij startte zijn promotieonderzoek bij de economische faculteit, maar zette het onderzoek in 1986 voort aan de toenmalige Rijksuniversiteit Limburg (tegenwoordig Universiteit Maastricht). Na een korte periode als universitair docent micro-economie, werd hij in 1989 benoemd tot (beoogd) universitair hoofddocent Externe Organisatie en Strategisch Management. In 1990 promoveerde Van Witteloostuijn en ontving hij de Edmond Hustinxprijs voor wetenschap. Sinds 1992 is hij hoogleraar Bedrijfseconomie, en later ook Bedrijfskunde, in het bijzonder Marktwerking en Ondernemerschap. In het academiejaar 1998-1999 was hij als gasthoogleraar verbonden aan de Warwick Business School in Groot-Brittannië. Inmiddels heeft Van Witteloostuijn zes boeken geschreven en veelvuldig gepubliceerd in toonaangevende tijdschriften op het gebied van economie en management. Op 3 september jl. is zijn nieuwste boek verschenen, getiteld: De anorexiastrategie: over de gevolgen van saneren (Arbeiderspers, Amsterdam); een kritische analyse van de Nederlandse economie. Voorts doet Van Witteloostuijn veel contractonderzoek en is hij bestuurlijk actief binnen de universiteit en daarbuiten. De nieuwe leerstoel International Economics and Business is ingesteld na het vertrek van prof.dr. H. de Haan, hoogleraar Internationale Economische Betrekkingen, die in 1998 werd verkozen tot lid van de Tweede Kamer. Vanwege veranderingen in het onderwijsprogramma is de leerstoel geherdefinieerd. Binnen de bedrijfseconomie is International Economics and Business een nieuwe afstudeerrichting. Rondom de leerstoel wordt een nieuwe vakgroep met dezelfde naam geformeerd. Van Witteloostuijn zal zich in zijn nieuwe functie met name richten op de ontwikkeling van het onderwijs en onderzoek in dit nieuwe vakgebied.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie: prof.dr. A. van Witteloostuijn, tel. (050)363 71 93 of e-mail
(a.van.witteloostuijn@eco.rug.nl) (werk).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie