Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Bacteriën en algen beïnvloeden klimaat

Datum nieuwsfeit: 13-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Bacteriën en algen beïnvloeden ons klimaat

Dimethylsulfide (DMS) is een vluchtige stof met zowel positieve als negatieve effecten op het milieu. DMS wordt geproduceerd door bepaalde algen en bacteriën die in zee leven. Eenmaal in de atmosfeer wordt DMS chemisch geoxideerd en weerkaatst daar de zonnestralen. Op deze manier daalt de gemiddelde temperatuur op aarde en vermindert het broeikaseffect. Een negatief effect van DMS is dat het bijdraagt aan zure regen. De stof is bovendien giftig voor sommige organismen en een overmaat kan leiden tot hevige stankoverlast. Bioloog Henk Jonkers bracht in kaart hoe de productie en consumptie van dimethylsulfide wordt gereguleerd in bacterie- en algengemeenschappen in kustgebieden. Met deze kennis is het mogelijk om inzicht te krijgen in de gevolgen van menselijk ingrijpen op het ecosysteem van de zee. DMS blijkt te ontstaan bij de afbraak van de stof DMSP die bepaalde organismen gebruiken om zich te beschermen tegen het zout uit zeewater. Daarnaast zijn er bacteriën die DMS kunnen afbreken, zodat de concentraties niet te hoog oplopen. Jonkers ontdekte dat met name de purperen zwavelbacterie Thiocapsa roseopersicina belangrijk is bij het in stand houden van de balans tussen productie en consumptie: bij aanwezigheid van zuurstof consumeert deze bacterie DMS terwijl hij bij een zuurstoftekort de stof juist produceert. Wanneer de mens dus bijvoorbeeld besluit tot het verrijken van water met voedingsstoffen voor algen en bacteriën, kan dat lokaal leiden tot stankoverlast en op wereldschaal zelfs tot klimatologische veranderingen.

Jonkers (Wageningen, 1964) studeerde biologie in Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij werkgroep Microbiële ecologie van de vakgroep Microbiologie van de RUG. Het onderzoek werd gefinancierd door NWO. Jonkers werkt tegenwoordig bij het Max Planck Institut für Mikrobiologie in Bremen, Duitsland.


Datum en tijd

maandag 13 september 1999, 14.15 uur


Promovendus

H.M. Jonkers, Wassenberghstraat 53, 9718 LJ Groningen, tel. (00 49 421)202 88 38,
hjonkers@mpi-bremen.de, fax (00 49 421)202 86 90 (werk), tel. (050)314 36 64 (privé)


Proefschrift

Microbial production and consumption of dimethyl sulfide (DMS) in intertidal sediment ecosystems


Promotor

prof.dr. L.J. Forney


Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen


Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie