Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Belastingplan dupeert middeninkomens op woningmarkt

Datum nieuwsfeit: 13-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NVM

13 september 1999

NIEUWE BELASTINGPLAN MINDER POSITIEF VOOR MIDDENINKOMENS OP WONINGMARKT

Het nieuwe belastingstelsel leidt op de woningmarkt vooral tot een 'V-vorm': de lage en hoge inkomens gaan er relatief meer op vooruit dan de middeninkomens (ca. 70.000 gulden bruto jaarinkomen). Voor volledig gefinancierde woningen gaat de eigenaar van een goedkopere woning er meer op vooruit dan de bezitter van een duurder huis. Voor afgeloste woningen is dit net omgekeerd: eigenaren van dure woningen gaan er meer op vooruit dan bezitters van een goedkopere woning.

Vermogenden (met een afgeloste eigen woning en een eigen vermogen ernaast) gaan er het meest op vooruit. Voor eigenaren met een overwaarde heeft de waarde van de woning weinig invloed op de mate van inkomensvooruitgang.

Deze gegevens blijken uit het onderzoek dat het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) op initiatief van de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen NVM heeft gedaan naar de financiële effecten van het nieuwe belastingplan voor huurders en eigen-woningbezitters. Het NIBUD en de NVM hebben zich hierbij gebaseerd op de plannen zoals die tot nu toe zijn gepresenteerd door het ministerie van Financiën. De NVM acht het teleurstellend dat het door de overheid voorgestelde belastingstelsel leidt tot verminderde positieve effecten voor de grote groep middeninkomens. Hierdoor wordt de 'motor' achter het beleid tot stimulering van het eigen-woningbezit minder krachtig.

Acht woningmarktgroepen

Het onderzoek geeft de veranderingen in het netto-inkomen weer voor acht groepen op de woningmarkt: huurders (met en zonder vermogen), starters (volledige hypotheek, geen vermogen), huishoudens met opgenomen overwaarde (volledig hypotheek, vermogen ernaast), honkvasten (overwaarde niet opgenomen), doorstromers (met gedeelte winst in eigen woning), eigenaren (hypotheek afgelost, geen eigen vermogen) en vermogenden (hypotheek afgelost, eigen vermogen). Per groep wordt verder onderscheid gemaakt naar huishoudtype, inkomen en de hoogte van de WOZ-waarde van de woning.

Zo gaan huishoudens met een extra vermogen buiten de eigen woning er relatief het meest op vooruit. Hierdoor wordt het aanhouden van een eigen woning als belegging relatief ongunstiger. Voor huishoudens met een eigen vermogen wordt een volledige hypotheek in financieel opzicht (nog) aantrekkelijker. Huishoudens met een lagere hypotheek gaan er relatief meer op vooruit dan huishoudens die de eigen woning volledig hebben gefinancierd. De NVM meent dat hierdoor zowel het kopen met volledige financiering als het snel investeren in de aflossing daarvan wordt gestimuleerd.

Huurders gaan er meer op vooruit dan eigenaren met een volledig gefinancierde woning. De verschillen worden echter kleiner naarmate het eigen vermogen in de woning toeneemt: eigenaren die de hypotheek volledig hebben afgelost gaan er meer op vooruit dan huurders.

De tweede woning wordt in financieel opzicht onaantrekkelijker: deze kan beter met eigen geld worden gefinancierd, omdat in het nieuwe stelsel de huidige renteaftrek vervalt.

Voor meer informatie: NVM-afdeling public relations, telefoon (030) 6085170.

E-mail: (Y.Geerts@nvmorg.nl)

Nederlandse Vereniging van Makelaars in onroerende goederen en vastgoeddeskundigen (NVM),Postbus 2222, 3430 DC Nieuwegein, telefoon 030 - 6085185, fax 030 - 6034003, Internet: www.nvm.nl, E-mail: (nvmpr@nvmorg.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie