Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP: Voorstel verjaring asbestvorderingen ontoereikend

Datum nieuwsfeit: 13-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Het wetsvoorstel van minister Korthals dat een nieuwe termijn voor de verjaring van asbestclaims regelt heeft alleen betekenis voor de verre toekomst maar lost niet het probleem op waarmee asbestslachtoffers nu worden geconfronteerd: in 15 procent van de gevallen blijkt hun vordering al verjaard op het moment dat de asbestziekte zich openbaart. Een rechtvaardiger oplossing is naar de mening van de SP-fractie de nieuwe verjaringstermijn terugwerkende kracht te geven.
 
Asbestziekten hebben een lange incubatietijd, soms wel 30 tot 40 jaar. Volgens het huidige recht geldt een verjaringstermijn van 30 jaar. Om die reden strandt in 15 procent van de gevallen de vordering van asbestslachtoffers. Hun vordering is al verjaard op het moment dat zij erachter komen dat ze een asbestziekte hebben. Dat is onrechtvaardig. De SP dringt al jaren aan op wijziging van die verjaringstermijn. Het wetsvoorstel dat minister Korthals nu bij de Tweede Kamer heeft ingediend lost dit probleem niet op. Op zich is het terecht dat het kabinet in het wetsvoorstel de nieuwe verjaringstermijn laat ingaan nadat de asbestziekte zich heeft geopenbaard. Maar omdat het wetsvoorstel alleen voor de toekomst geldt zijn de voordelen daarvan pas over 30 jaar te zien. Het grote probleem zit hem op dit moment bij de gemiddeld 600 mensen per jaar die asbestslachtoffer blijken te zijn. Voor hen blijft de oude 30-jaren termijn gelden. Zij kunnen sinds kort aanspraak maken op een speciale regeling maar deze kent maximaal 25.000 gulden schadevergoeding toe. Zou de door het kabinet voorgestelde verjaringstermijn terugwerkende kracht hebben dan zouden zij een schadevergoeding kunnen krijgen die gemiddeld op 100.000 gulden ligt. De SP-fractie in de Tweede Kamer zal daarom bij de behandeling van het wetsvoorstel voorstellen dat de verjaringstermijn terugwerkende kracht krijgt.
 
Inlichtingen: Jan de Wit, Tweede-Kamerlid voor de SP; tel. 070-3182807, of 06-22788042

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie