Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Symposium: Agressief gedrag bij kinderen en jeugdigen

Datum nieuwsfeit: 14-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VU ziekenhuis

2 september 1999

Neuro-biologische aanleg voor agressie vroeger herkennen en behandelen

Neuro-biologische aanlegfactoren zijn mede verantwoordelijk voor agressief gedrag bij kinderen en jeugdigen. Dit zegt prof. T. Doreleijers, kinder- en jeugdpsychiater aan de Faculteit der Geneeskunde van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Daarnaast spelen psychologische en sociaal-economische factoren, zoals gebroken gezinnen of fysiek en/of seksueel geweld, een zeer belangrijke rol bij het tot ontwikkeling komen van agressief gedrag. "Wanneer bij kinderen met ernstig agressief gedrag de biologische aanleg vastgesteld zou kunnen worden, zouden we in de toekomst wel eens een goede uitbreiding van de behandelmogelijkheden kunnen krijgen. Door een combinatie van enerzijds medicatie en anderzijds orthopedagogische en didactische maatregelen zou het afglijden in criminaliteit of verslaving voorkomen kunnen worden." Op dinsdag 13 september vindt in de Vrije Universiteit het symposium Violence in juveniles: neurobiological factors plaats waar de laatste wetenschappelijke onderzoeksresultaten naar de achtergronden van anti-sociaal en agressief gedrag bij kinderen en jeugdigen worden gepresenteerd.

Agressie is tot op zekere hoogte iets wat bij het leven hoort. De mens heeft het nodig om dingen te bereiken. Agressie wordt een stoornis wanneer andere mensen er last van krijgen of wanneer men zelf niet meer goed functioneert door een overmaat aan agressieve uitingen. Onaanvaardbaar agressief gedrag kan een kwestie van temperament zijn en de basis voor een dergelijk temperament ligt in de constitutie die voor een belangrijk deel erfelijk bepaald is. Van een agressiestoornis is meestal sprake wanneer de agressie een symptoom is van een psychiatrische stoornis.
Een voorbeeld hiervan is ADHD (attention deficit hyperactivity disorder). Het is bekend dat kinderen die hieraan lijden in combinatie met agressief gedrag, in 25% van de gevallen zullen afglijden in de criminaliteit. Iets dergelijks geldt voor een agressiestoornis in combinatie met depressie en/of misbruik van alcohol en drugs. Wanneer dergelijke stoornissen in een vroeg stadium herkend en behandeld worden - en ADHD en depressie zijn tegenwoordig goed met medicatie te behandelen - is de kans op afglijden veel kleiner.

Naast het beter herkennen van deze stoornissen en het ontwikkelen van nieuwe behandelmogelijkheden, is het dringend nodig op wetenschappelijk niveau te achterhalen wat de neurobiologische basis van de agressiehuishouding is en hoe deze zich verhoudt tot de genoemde stoornissen. Dit is de enige manier om in de toekomst in medische zin een fundamenteler antwoord te geven op agressie-problemen waar we nu met de gangbare (psychologische) behandelmethoden toch onvoldoende succes boeken.

Tijdens het symposium, onder voorzitterschap van prof. T. Doreleijers, staat het wetenschappelijk werk van prof. dr. A. Raine centraal. Raine is verbonden aan de psychologische faculteit van de University of Southern California in Los Angeles en bekend vanwege zijn neuro-fysiologisch, beeldvormend diagnotisch en longetudinaal onderzoek. Daarnaast zullen vooraanstaande onderzoekers uit Nederland, Zweden, Engeland en Frankrijk hun werk presenteren.

Het symposium vindt plaats op dinsdag 14 september van 9.30 uur tot 17.00 uur in de Agora-I zaal van het Hoofdgebouw van de Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam. Het symposium wordt georganiseerd door de Vrije Universiteit Amsterdam, het Paedologisch Instituut Duivendrecht en de European Association for Forensic Child & Adolescent Psychiatry, Psychology and other involved professions (EFCAP).

Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met:
VU ziekenhuis/Faculteit der Geneeskunde, dienst public relations en voorlichting, Harry te Walvaart, telefoon (020) 4443444, fax (020) 4443450, e-mail: (prv@azvu.nl)

© Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit 02/09/99

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie