Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lichaamsbeweging belangrijk voor zelfredzaamheid ouderen

Datum nieuwsfeit: 15-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Promotie

Lichaamsbeweging van groot belang voor zelfredzaamheid van ouderen

Nederland vergrijst. Een steeds grotere groep ouderen heeft problemen met het uitvoeren van alledaagse handelingen. Bewegingswetenschapper Marieke van Heuvelen onderzocht welke rol lichaamsbeweging en lichamelijke fitheid kunnen spelen bij het bewaren van de zelfredzaamheid. De resultaten van haar onderzoek kunnen gebruikt worden om specifieke bewegingsprogramma's voor ouderen te ontwikkelen. De promovendus onderwierp ruim 600 mensen van 57 jaar of ouder aan een serie fitheidstesten, interviews en vragenlijsten. Uit de gegevens blijkt dat lichamelijke beweging een positief effect heeft op de lichamelijke conditie, ook op gevorderde leeftijd. "Het argument dat mensen te oud kunnen zijn voor lichamelijk training gaat dus niet op. Er is een tendens dat de verschillen in fitheid tussen de actieve en minder actieve mensen bij toenemende leeftijd zelfs groter worden. Juist bij de groep oudere ouderen kun je dus winst boeken met bewegingsprogramma's," aldus de promovendus. Zelfs lichamelijke activiteiten met een lage intensiteit lieten een positief effect zien. Ouderen die regelmatig wandelden of fietsten scoorden beduidend beter dan hun minder actieve leeftijdsgenoten. Van Heuvelen stelt verder vast dat uithoudingsvermogen, kracht en coördinatie de belangrijkste fitheidscompenten zijn voor zelfredzaamheid. Andere componenten, zoals lenigheid, doen er minder toe. De activiteiten die ouderen zelf ontplooien doen echter nauwelijks een beroep op kracht. Bestaande bewegingsprogramma's zouden daarom meer aandacht aan krachttraining moeten besteden. "Ouderen zouden rustig eens naar een sportschool kunnen."

Mevrouw Van Heuvelen (Musselkanaal, 1962) studeerde bewegingswetenschappen in Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de werkgroep Bewegingswetenschappen en het Noordelijk Centrum voor Gezondheidsvraagstukken van de RUG.


Datum en tijd

woensdag 15 september 1999, 16.00 uur


Promovendus

mw. M.J.G. van Heuvelen, Hoofdweg 69, 9307 PA Steenbergen, tel. (050)363 77 16/27 19, fax (050)363 31 50 (werk), tel. (0592)656 720 (privé)


Proefschrift

Physical activity, physical fitness and disability in older persons


Promotor

prof.dr. P. Rispens


Faculteit

medische wetenschappen


Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie