Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Debat met Cohen verblijfrecht buitenlandse weduwen

Datum nieuwsfeit: 15-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

KAMERMEERDERHEID STEMT IN MET DEBAT MET COHEN

Op initiatief van de SP-fractie zal er een debat plaatsvinden met staatssecretaris Cohen over het zelfstandig verblijfsrecht van buitenlandse weduwen en weduwnaars na overlijden van de partner. Voorafgaand aan dit debat zal Cohen een brief met zijn standpunt aan de Kamer sturen.

Op grond van de huidige regels komen buitenlandse partners niet in aanmerking voor een zelfstandige verblijfsvergunning indien hun huwelijk binnen drie jaar eindigt. Met name als er sprake is van beeindiging van het huwelijk als gevolg van overlijden leidt dit tot schrijnende, inhumane situaties.

Naar aanleiding van de dreigende uitzetting van de Poolse weduwe mevrouw Warntjes heeft de SP een oproep gedaan om soortgelijke gevallen te melden. Inmiddels is gebleken dat veel weduwen en weduwnaars, hoe schrijnend hun positie ook is, niet in aanmerking komen voor een zelfstandige verblijfsvergunning. Het gaat zelfs zo ver dat niet alleen de buitenlandse partner, maar ook de veelal Nederlandse kinderen die uit de relatie zijn geboren, feitelijk het land moeten verlaten. Binnenkort zal de SP alle meldingen in een zwartboek uitbrengen.

"Uit de verhalen die we binnenkrijgen blijkt dat de staatssecretaris van Justitie de verzoeken om een zelfstandige verblijfsvergunning zeer formeel afhandelt, zonder de individuele omstandigheden zorgvuldig mee te wegen. De SP vindt dat overlijden binnen drie jaar niet mag leiden tot uitzetting van de achterblijvende buitenlandse partner", aldus Jan de Wit van de SP. "Daarom zal ik in het debat pleiten voor een wijziging van de regels".

 

 

Meer informatie:

Jan de Wit 070 - 3182807 / 045 - 5714083 / 06 - 22788042

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie