Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kodak introduceert Global Positioning System (GPS)-set

Datum nieuwsfeit: 15-09-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Kodak introduceert Global Positioning System (GPS)-set

Kodak combineert haar intelligente digitale zoomcamera DC265 met GPS-unit tot een nieuw systeem om de locatie van foto's vast te leggen

Vianen, 15 september 1999 - Kodak creëert een nieuwe oplossing voor Global Positioning Systems (GPS) door haar intelligente digitale zoomcamera DC265 te koppelen aan een los verkrijgbare Garmin III (of III Plus) unit. Met deze Kodak GPS-connectieset, die ook te gebruiken is in combinatie met de nieuwe DC290 digitale zoomcamera van Kodak, kunnen gebruikers een digitale foto maken waarbij de lengte- en breedtegraad waarop de fotograaf zich op dat moment bevindt, samen met de datum en de tijd waarop de foto gemaakt is, worden opgeslagen bij het vastgelegde beeld.

De GPS connectieset is ideaal voor toepassingen waarbij het essentieel is om te weten op welke locatie de fotograaf, of het gefotografeerde object, zich bevond. Dit biedt ongekende mogelijkheden voor zakelijk gebruik en toepassingen op locatie, variërend van het beheer van voorraden, tot het identificeren en controleren van locaties voor zakelijke gelegenheden, recreatie en onderzoek. De Kodak GPS-connectieset biedt consumenten tevens de mogelijkheid om digitale beelden, met de precieze coördinaten erbij, te delen met relaties en vrienden.

De Kodak GPS connectieset die vanaf 1 september 1999 leverbaar is in Europa en Dfl. 670,00 / Bfr. 12.450,- kost (inclusief BTW), bevat:


* Een robuuste aluminium houder;

* GPS Digita scriptsoftware;

* Interfacekabel.

Hoe werkt de GPS-connectieset?
De GPS-set die los gekocht kan worden bij de Kodak DC265 wordt aan de camera gekoppeld met een interfacekabel en ontvangt voortdurend satellietsignalen over de locatie waar de gebruiker zich op dat moment bevindt en zendt deze door naar de camera. De DC265 ontvangt de informatie en slaat deze intern op totdat een foto wordt genomen. De GPS-coördinaten worden dan aan de foto toegevoegd als een watermerk (door de gebruiker te kiezen) en opgeslagen bij het beeld als een meta-etiket dat later is te gebruiken door andere applicaties.

Met innovatieve 'dynamische kaart'-software, zoals Fugawi-software van Northpoint Systems uit Toronto, Canada, worden de intelligente mogelijkheden van de DC265 om GPS-coördinaten op te slaan bij de beeldgegevens geoptimaliseerd. De gegevens over de locatie zijn hierdoor bijvoorbeeld te gebruiken om automatisch een foto die genomen is met de DC265, te importeren in een digitale kaart. Op grond van de GPS-coördinaten bij het beeldbestand wordt een icoon op de kaart geplaatst. Het onderliggende beeldbestand kan eenvoudig geopend worden door op dit icoon te klikken met de muis, zodat foto en GPS-coördinaten zichtbaar worden.

"Met onze intelligente camera's ontdekken gebruikers toepassingen die een nieuwe dimensie toevoegen aan het fotograferen, in vergelijking met zowel traditionele als met digitale camera's," zegt Pierre Schaeffer, regional general business manager voor Kodak Digital & Applied Imaging, Europa, Afrika en het Midden-Oosten. "De combinatie van nieuwe technologieën levert een apparaat op, waarmee organisaties en reizigers hun positie kunnen vaststellen en markeert de volgende stap in de Kodak-strategie om de doorbraak van 'mobile imaging' te stimuleren."

Een voorbeeld van zo'n toepassing van de Kodak GPS-set zijn foto's ten behoeve van het logboek van het Cap Gemini zeiljacht. De bemanning maakte de foto's tijdens de Gotland Runt race, die in juli 1999 bij Zweden plaatsvond en verstuurde deze voorzien van de GPS-coördinaten per e-mail naar de website van Cap Gemini. Belangstellenden konden op deze site de vorderingen van het jacht volgen op een digitale kaart.

De DC265 maakt foto's met een resolutie van 1,6 megapixel (1536 x 1024) waarmee kwalitatief hoogstaande afdrukken tot 30 bij 40 centimeter gemaakt kunnen worden. De DC265 heeft een 3X optische zoom (equivalent aan 38 tot 115 mm). Deze kan digitaal tot 6X worden vergroot. De gebruiker kan de camera automatisch de optimale instellingen laten bepalen, zodat deze altijd gebruiksklaar is, maar ook zelf de scherpstelling en belichting bepalen. Een externe flitser en lichtcompensatie bieden de gebruiker nog meer mogelijkheden.

De DC265 beschikt over Digita scriptsoftware waarmee de werking van de camera aangepast kan worden. Voor de snelle en eenvoudige uitwisseling van beelden tussen verschillende apparatuur ondersteunt de DC265 de Universal Serial Bus (USB)-interface voor zowel Macintosh als PC. Tevens worden seriële kabels voor PC's en Macintosh meegeleverd.

De Garmin GPS III Plus is een krachtige, 12-kanaals GPS-ontvanger die beschikt over een batterij met een gebruiksduur van 36 uur en een afneembare antenne voor het ontvangen van satellietsignalen. Digitale opnamen in de DC265 kunnen automatisch gekoppeld worden aan gegevens uit het GPS-apparaat, zoals lengte- en breedtegraad en de exacte tijd en datum van een opname. De Garmin GPS III Plus, die ongeveer 300 gram weegt, bevat tevens een instelbaar, contrastrijk LFN display van 5,6 bij 3,8 centimeter.

Kodak Digital & Applied Imaging maakt deel uit van Eastman Kodak Company en biedt snelle, gemakkelijke en effectieve end-to-end oplossingen voor digitale beeldverwerking, voor zowel zakelijk, professioneel als persoonlijk gebruik. De productportfolio bevat alle aspecten van het digitale proces, van opname en opslag tot beeldmanipulatie en afdruk, met onder andere digitale camera's, draagbare scanners, printers en print en CD-media.

Voor meer informatie:
Kodak Nederland B.V., Contactpersoon: Adrie Breure, Tel.: 0347 - 363 799, Kodak Helpdesk België: 0032 2 7131445, (GEN003.BX), of Monogram Communication Strategies (MCS),
Contactpersoon: Anita Blank-Schoordijk/Judith van Essen, Tel.: 023 - 562 82 08,
Kodak Helpdesk Nederland: 020 - 3469372.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie