Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Korrelatie: Aandacht voor rouw

Datum nieuwsfeit: 15-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nieuws van Korrelatie

Aandacht voor rouw

Stichting Ideëele Reclame (SIRE) heeft een campagne ontwikkeld om de aandacht te vestigen op mensen die een dierbaar persoon hebben verloren en dat verlies moeten verwerken. Korrelatie 0900 - 1450 voert samen met de Landelijke Stichting Rouwbegeleiding de opvang uit voor deze campagne. Er is ook een website over verliesverwerking.

Jaarlijks maken ongeveer 680.000 Nederlanders een rouwproces door vanwege het overlijden van iemand in hun directe omgeving. Vaak is in de eerste periode de opvang van de rouwende goed maar na een paar maanden neemt de aandacht af. Vooral als de persoon iemand in de indirecte omgeving is, bijvoorbeeld een collega, kennis of buur, weten mensen vaak niet hoe ze er mee om moeten gaan. Kun je er wel of niet over beginnen en wat kun je dan zeggen? Mensen zijn vaak bang om iets verkeerds te zeggen, bang om opdringerig te zijn maar ook bang om met het verdriet van een ander geconfronteerd te worden. Door deze angsten en onzekerheden is men geneigd het verdriet van de ander te negeren terwijl die aandacht juist datgene is waar de rouwende behoefte aan heeft. Rouwenden kunnen in een isolement terechtkomen. Als de omgeving niets meer van zich laat horen of er nooit meer naar vraagt, kan de rouwende dat opvatten als desinteresse of een ontkenning van het verdriet. Iemand die in een rouwproces doormaakt, kan zich na verloop van tijd bezwaard voelen over het verdriet te praten. Hij of zij wil anderen er niet mee lastig vallen.

Hoe kun je het beste omgaan met rouwenden? * Stap op de rouwende af ("Ga je straks mee lunchen?"); * Breng een bezoek aan de rouwende of nodig hem of haar uit; * Maak het verlies bespreekbaar ("Ben je nog veel met je vader bezig?"); * Erken het verdriet en geef de ander de ruimte zijn of haar verdriet te uiten; * Luisteren is het belangrijkste, je hoeft geen oplossingen te verzinnen of het verdriet proberen weg te nemen; * Volg je gevoel ("Ik weet niet of je zin hebt om te praten maar ik vraag me af hoe het met je gaat"); * Wees niet bang de verkeerde dingen te zeggen. Blijf gewoon jezelf. ("Ik weet niet goed wat ik tegen je moet zeggen maar ik leef met je mee"); * Ga door met het geven van aandacht, ook na het eerste halfjaar.

SIRE heeft tot doel ideëele onderwerpen te communiceren waarvoor geen publiciteitsfondsen en -middelen beschikbaar zijn. SIRE werkt zonder geld dat wil zeggen dat zij anderen vraagt op vrijwillige basis mee te werken. Lopende campagnes zijn bijvoorbeeld "Vuurwerk", "Pesten is geen spelletje" en "Durf duidelijke taal te vragen".

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie