Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Het Lint uitgekozen voor winkelcentrum Vathorst A'foort

Datum nieuwsfeit: 15-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amersfoort

september 1999

Het Lint uitgekozen voor winkel- en voorzieningencentrum Vathorst

Vathorst krijgt steeds meer vorm, komt er steeds concreter uit te zien. Burgemeester en wethouders zijn nu akkoord gegaan met de plaatskeuze voor het hoofdwinkelcentrum en het voorzieningencentrum; het toekomstige hart van de wijk

Het Lint is niet het geometrische middelpunt van de wijk. Dat de keus toch op deze plek is gevallen, heeft verschillende redenen. Een van de uitgangspunten is dat het winkelcentrum duidelijk herkenbaar moet zijn en als middelpunt van de wijk moet gaan fungeren. Het centrum heeft daarvoor een open karakter (niet helemaal overdekt en niet naar binnen gekeerd) nodig. Deze voorwaarde is moeilijk uitvoerbaar in het geometrische middelpunt van Vathorst. Daar liggen allemaal woonbuurten waardoor er weinig ruimte is voor een open winkelcentrum. Bovendien moeten de winkels en voorzieningen optimaal bereikbaar zijn voor alle verkeer zonder dat dit ten laste komt van de woonbuurten. Vandaar dat het centrum dichter bij de Calveense Wetering, de ontsluiting van de wijk, ligt. Bereikbaar voor alle verkeer betekent ook dat het centrum in de buurt van het toekomstige station moet liggen. Dat is bovendien prettiger voor het niet-commerciële voorzieningencluster.

Voorzieningencluster naast winkelcentrum
Er is gekozen voor een commercieel centrum naast een voorzieningencluster van onderwijs, cultuur, informatie en ontmoeting (o.a. scholen, bibliotheek, wijktheater en jongerencentrum). Een bundeling van commercieel met niet-commercieel versterkt namelijk het centrumgevoel en verhoogd de levendigheid en aantrekkelijkheid. Het functionele hart van Vathorst vormt geen bedreiging voor de bestaande voorzieningen in Hooglanderveen. Ook de karakteristieke boerderijen kunnen in deze situatie, op een na, behouden blijven.

Architectonisch beeld
Uiteindelijk moeten zowel winkelcentrum als voorzieningencluster passen in het landschappelijke beeld van het Lint. Een architect die daar goed in is, is Emilio Ambasz. Hij heeft het inpassen van bebouwing in een landschappelijke setting tot zijn specialisatie gemaakt. De gemeente heeft het voornemen om hem aan te trekken voor het ontwerpen van winkelcentrum en voorzieningencluster. Uitgangspunten voor het ontwerp zijn o.a. dubbel grondgebruik (parkeerruimte dubbel gebruiken), functievermenging (integratie wonen en winkels) en het commercile en niet-commercile centrum moeten integraal ontworpen worden: ze horen bij elkaar.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie