Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Slijtagevermindering keramische materialen

Datum nieuwsfeit: 15-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

Dienst Voorlichting en Externe Betrekkingen, Postbus 217, 7500 AE Enschede, telefoon (053) 489 4244, E-mail: (b.meijering@veb.utwente.nl) Laatste nieuws op Internet: URL: www.utwente.nl/nieuws

Slijtagevermindering keramische materialen

Promotie ir. B. (Bas) Kerkwijk, faculteit Chemische Technologie, Slijtage en wrijving van nano-gestructureerde zirconia en alumina keramiek en composieten.

"Als je een porseleinen kopje op de grond gooit, valt hij in 95 procent van de gevallen kapot", weet Bas Kerkwijk, "Maar hoogwaardige keramiek, zoals dat bij de vakgroep Anorganische Materiaalkunde (Chemische Technologie) wordt gemaakt, is over het algemeen juist heel sterk en hard. Deze materialen kunnen uitstekend dienen als vervanger van metalen constructie-onderdelen." De promovendus heeft onderzoek gedaan naar slijtage van keramische materialen die gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld pomponderdelen, assen of lageringen: "Ik heb die materialen gemaakt en vervolgens heeft de vakgroep Tribologie van Werktuigbouwkunde ze getest. Daarna heb ik gekeken op wat voor manier het materiaal nu precies slijt. Ofwel: wat is de invloed van de keramische microstructuur op de slijtage-eigenschappen van materialen. En bij die keramische microstructuur moet je denken aan homogeniteit, korrelgrootte, korrelgrootteverdeling en faseverdeling".

Poeders voor keramiek zijn commercieel beschikbaar. Meestal worden deze poeders in een mal gedaan en samengeperst. Kerkwijk heeft een bereidingsmethode gehanteerd, waarbij het poeder netjes wordt verdeeld in een vloeistof. Door uit deze suspensie de vloeistof weg te halen ontstaat een zeer homogeen materiaal. Eén van de op die manier ontwikkelde materialen (een zogenaamde "alumina-zircona composiet") bleek enorm slijtvast te zijn. De constructeurs-eis uit de literatuur is zelfs met een factor 10.000 verbeterd. Bovendien ontstond er bij dit materiaal een heel glad slijtagespoor: "We polijsten de materialen van tevoren met diamant. De uiteindelijke slijtage is bijna niet waarneembaar en leidt zelfs tot een verbetering van het polijstwerk. Als je de keramische microstructuur dus goed controleert, kun je ook de slijtage-eigenschappen positief beïnvloeden." Het materiaal is getest bij een tandwielpomp in een bedrijf en daaruit bleek dat een groot deel van de metingen kwalitatief is te vertalen naar de praktijk.

Bij plastics of metalen moeten er bijna altijd smeermiddelen worden gebruikt om de slijtage te verminderen en om de wrijving laag te houden. Dit vergt veel onderhoud en is belastend voor het milieu. Keramiek is geschikt voor het toepassen in niet-gesmeerde situaties. Een nadeel daarvan is, dat het contact tussen de oppervlakken veel intensiever is. "Wij hebben geprobeerd een materiaal te maken waarmee de wrijving naar beneden wordt gebracht. Daarbij hebben we gezocht naar een soort zelfvoedend systeem dat ervoor zorgt dat er altijd iets van een smeermiddel in een contact is. Een bekende principe hiervoor is het gebruik van koperoxide. Wij hebben die koperoxide ingebouwd in één van onze keramische materialen en dat leidde tot een extreme verlaging van de wrijving. Op het principe van het toevoegen van koperoxide en soortgelijke materialen hebben we een patent aangevraagd."

Promotor: prof. dr. ir. H. Verweij
Co-promotor: dr. A.J.A. Winnubst
informatie: drs. B. Meijering, telefoon (053) 489 43 85 e-mail: (b.meijering@veb.utwente.nl)

© Universiteit Twente 1999
Laatst gewijzigd op 17-09-99.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie