Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: SQUID meet foetale hartactiviteit

Datum nieuwsfeit: 15-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

Dienst Voorlichting en Externe Betrekkingen, Postbus 217, 7500 AE Enschede, telefoon (053) 489 4244, E-mail: (b.meijering@veb.utwente.nl) Laatste nieuws op Internet: URL: www.utwente.nl/nieuws

SQUID meet foetale hartactiviteit

Supergeleidende sensoren met minder omgevingsruis

promotie ir. A.B.M. Jansman, faculteit Technische Natuurkunde, High-Tc DC SQUIDs for use in a background field

SQUIDs zijn supergeleidende sensoren die in staat zijn uiterst zwakke magnetische velden te meten, zoals de magnetische activiteit van de hersenen. Zelfs de hartactiviteit een foetus kan ermee gemonitord worden, beter dan met ECGs. Deze supergeleidende sensoren werken dankzij nieuwe materialen al bij relatief hoge tempereaturen (hoge-Tc SQUIDS), dit vergemakkelijkt de koeling omdat meting dichtbij het absolute nulpunt niet meer nodig is. Het probleem is wel dat het te meten veld meestal niet het enige magneetveld in de buurt is, alleen al het aardmagnetisch veld is vele malen groter dan het te meten signaal. Dat vereist speciale voorzieningen, die op de UT voorhanden zijn in het Biomagnetisch Centrum. Beter nog is een sensor die geen last heeft van de storing door het aardmagnetisch veld. Jansman heeft hiervoor een nieuw type SQUID ontwikkeld die dankzij een slim ontwerp kan volstaan met relatief eenvoudige enkellaags-technologie: de eigenlijke sensor is dus niet een meerlagenstructuur maar wordt in één ultradunne laag gemaakt. Resultaat is een SQUID met een zeer lage ruis. Behalve de nieuwe SQUID, die al in gebruik is voor meting van foetale hartactiviteit, heeft het onderzoek ook meer inzicht opgeleverd in de dynamica van SQUIDs en de gevoeligheid voor omgevingsinvloeden.

promotor: prof.dr. H. Rogalla
informatie: ir. W.R. van der Veen, telefoon (053) 4894244 e-mail: (w.r.vanderveen@veb.utwente.nl)

© Universiteit Twente 1999
Laatst gewijzigd op 17-09-99.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie