Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sirion 2CD heeft toekomst gerichte turbo-dieselmotor

Datum nieuwsfeit: 15-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Daihatsu Persbericht

Vertaling internationaal persbericht

Frankfurt, 15 september 1999

De Sirion 2CD. Compacte auto met toekomst gerichte turbo-diesel verbrandingsmotor (common rail system)

De meningen verschillen over hoe lang de verbrandingsmotor nog de belangrijkste automotor zal blijven. Sommige mensen zeggen dat het tijdperk van de verbrandingsmotor zal eindigen in de eerste helft van de 21e eeuw. Dit heeft twee redenen. De oliereserves die voor goedkope benzine en diesel zorgen raken naar verwachting binnen enkele decennia uitgeput. Ten tweede zorgt continuering van het gebruik van honderden miljoenen motoren voor een te groot milieuprobleem. Hoe dan ook, hoe veel we ook houden van de verbrandingsmotor, we kunnen hem niet eeuwig blijven gebruiken. Wereldwijd zijn autoproducenten druk bezig nieuwe technieken te ontwikkelen, die de verbrandingsmotor kunnen vervangen. Of deze zullen werken met accu's of brandstofcellen, of dat het gaat om een hybride, een electromotor en een verbrandingsmotor, we weten het nog niet. Eén ding is zeker, welke technologie er ook verheven wordt tot nieuwe standaard, het zal zeer veel tijd en geld kosten alvorens deze is geaccepteerd. Aan de andere kant is de ontwikkeling van de bestaande verbrandingsmotoren nog lang niet gestopt. Automakers blijven hun energie stoppen in het maken van efficiëntere, zuinigere en milieu-vriendelijkere motoren. Eén van de recentste resultaten in deze richting is de ontwikkeling van een motor die de zogenaamde 3-liter auto mogelijk maakt. Een auto welke 100 km op 3 liter brandstof kan rijden.

De Sirion 2CD is een 3-liter auto van de compacte autospecialist Daihatsu. Terwijl het belangrijkste doel het rijden van 100 km op 3 liter brandstof was, doet de Sirion dit zonder de opoffering van dynamische prestaties of rijcomfort. Deze lichtgewicht auto wordt aangedreven door een totaal nieuw concept, een direct-ingespoten tweetakt turbo diesel met intercooler. Het is een motor die de bestuurder het genoegen schenkt te rijden met een echte eco-auto. Compact en licht.

De uitgangsbasis voor de Sirion 2CD, de Sirion, had al een topklasse brandstofverbruik voor een auto met een motor met 1 liter inhoud. Om het brandstofverbruik verder te verbeteren heeft de Sirion 2CD een 50 kg lichtere en een meer aerodynamische carrosserie met speciaal vormgegeven bumpers, een dakspoiler, een aan de onderzijde afgesloten motorruimte en een afdekplaat voor het achterste deel van de bodemplaat (gladde wagenbodem). Het resultaat is dat deze nieuwe auto een verbazingwekkend laag brandstofverbruik realiseert terwijl de prestaties overeenkomen met de benzine versie.

Motor
Het meest karakteristieke van de Sirion 2CD is zijn innovatieve E202 motor. Een 3-cilinder, 987cc, tweetakt dieselmotor. Met een cilinderinhoud van 329 cc per cilinder is de E202 de kleinste direct ingespoten tweetakt dieselmotor.
In een viertakt motor, levert elke cilinder één arbeidsslag per 2 krukasomwentelingen. Maar een tweetakt levert één arbeidsslag voor elke krukasomwentelingen. Met andere woorden, tweetakt motoren leveren 2 keer zoveel arbeidsslagen. Als gevolg hiervan levert een tweetakt bij hetzelfde toerental meer vermogen. Deze eigenschap is zeer nuttig in het geval van kleine motoren, welke in het algemeen weinig trekkracht leveren bij lage toerentallen. Vanwege het hogere aantal arbeidsslagen heeft een tweetakt ook minder last van vibraties dan een viertakt motor.
Het grote voordeel van diesel ten opzichte van benzine is dat dieselmotoren, en speciaal direct ingespoten diesels, thermisch efficiënter zijn. Dit is milieuvriendelijk want een grote efficiency leidt tot een lagere CO2 uitstoot waardoor het broeikasteffect minder zal toenemen. Aan de andere kant leveren dieselmotoren in het algemeen minder vermogen voor een bepaalde cilinderinhoud en produceren een hogere NOx uitstoot en roet. Daarnaast maken dieselmotoren vaak meer lawaai en vibraties. De E202 motor combineert de superieure vermogenontwikkeling en vibratie-eigenschappen van een tweetakt met de uitstekende thermisch efficiency van een dieselmotor. Daarnaast beschikt de motor over een range van nieuwe technieken die de problemen van conventionele dieselmotoren verhelpen. Het resultaat is dat deze geavanceerde 3-cilinder motor uit een cilinderinhoud van 1 liter een max. koppel van 150 Nm en een vermogen van 45 kW haalt.

Techniek in de E202 motor
Een van de sleutels tot vermogen van een tweetakt motor is de juiste spoelmethode. Dit is de manier waarop de uitlaatgassen uit de cilinder verwijderd worden. De E202 motor maakt gebruik van een hybride spoelsysteem opgebouwd uit een compressor, een turbo met een variabele inlaat, een intercooler en een bypass besturingssysteem voor interne uitlaatgasrecirculatie. Dit spoelsysteem verbetert de vermogensafgifte en het brandstofverbruik door de energie van het uitlaatgas efficiënt te gebruiken en de spoeldruk op een optimaal niveau te houden. Het bypass besturingssysteem regelt de hoeveelheid restgas in de cilinders waardoor de uitlaatgassen beter benut kunnen worden. De spoelpoort is speciaal ontworpen voor een betere spoel efficiency en om de juiste werveling, vereist voor een direct ingespoten diesel, te realiseren.

Het controleren van het spoelproces en de uitlaattiming is een andere belangrijke factor die de prestaties van een tweetakt bepalen. Hiertoe beschikt de E202 motor over DVVT (dynamische variabele kleptiming) ter besturing van de uitlaatkleptiming en om voor een optimale expansietijd te zorgen. Wanneer de motor wordt gestart, vervroegt DVVT de klepopening voor een beter startgedrag. Van lage tot hoge toeren wordt steeds de gunstigste uitlaattiming gekozen om het beste brandstofverbruik en de beste prestaties te bereiken in relatie tot het motortoerental en motorbelasting. Het brandstofsysteem is een moderne common rail inspuiting. Dit systeem zorgt niet alleen voor een optimale inspuitdruk voor een kleine cilinderinhoud van 329cc van lage toeren met een lage motorbelasting tot hoge toerentallen onder vollast. Het systeem is ook ontworpen om voorinspuiting te realiseren waardoor extra koppel bij lage toeren, een lager brandstofverbruik en minder geluid ontstaat. Er wordt gebruik gemaakt van 4 kleppen per cilinder en een centraal geplaatste verstuiver waardoor de brandstof gelijkmatig over de verbrandingsruimte verdeeld wordt. De hoge inspuitdruk van het common rail systeem, de centraal geplaatste verstuiver en de juiste luchtwerveling zorgen voor een optimale ontsteking. Dit resulteert in meer vermogen, een lager brandstofverbruik en schonere uitlaatgassen. Daarnaast is de motor voorzien van 2 speciaal voor de diesel ontworpen katalysatoren direct onder het uitlaatspruitstuk. Dankzij deze voorzieningen haalt de Sirion 2CD de Euro 3 emissie-eisen met ruime marges en is de auto al klaar voor de Euro 4 eisen.
Om het brandstofverbruik nog verder te verbeteren, beschikt de Sirion 2CD over een systeem dat automatisch de motor uitzet wanneer deze stationair loopt. Hierdoor wordt de verspilling van brandstof gereduceerd.
Om de levensduur te verhogen, precieze klepbediening te waarborgen en om geluid en vibraties te beperken is de motor verder nog voorzien van:


* speciale gietijzeren zuigers met een koelkanaal (effectief voor het reduceren van de warmtebelasting van de zuiger).
* keramische zuigerpennen (effectief in het voorkomen van zuigerpen slijtage).

* speciale gietijzeren cilinderbussen met een spoelpoort
* titanium kleppen (het lage gewicht waarborgt het roteren van de kleppen)

* een balansas en een nokkenasaandrijving met subtandwielen ter vermindering van geluid en vibraties.

Daarnaast wordt een actieve motorophanging toegepast om de invloed van motorvibraties tot een minimum te beperken.

De Sirion 2CD is ook ontworpen voor het waarborgen van de veiligheid. Naast de geavanceerde veiligheidsvoorzieningen van de originele Sirion, is de 2CD ook voorzien van DVS (Daihatsu voertuig stabiliteitssysteem), zij airbags and zij "air curtains" (dit zijn zij-airbags die zich als een gordijn ontvouwen ter hoogte van het hoofd). De 2CD heeft een aanzienlijk gereduceerde luchtweerstand en een lager eigengewicht welke beide bijdragen aan het verbeterde brandstofverbruik en het bereiken van de 3-liter auto.

De Sirion 2CD is een superzuinige eco auto met een uitstekend rijgedrag en een laag geluids- en vibratie niveau. De E202 motor maakt de 2CD tot een pure 3-liter auto. Wij van Daihatsu zijn verheugd te mogen denken dat wij wellicht het tijdperk van de interne verbrandingsmotor hebben verlengd. Dit alles dankzij deze kleine tweetakt dieselmotor.

Technische gegevens

Maten en gewichten:
Lengte exterieur : 3690 mm
Breedte exterieur : 1595 mm
Hoogte exterieur : 1450 mm
Wielbasis : 2345 mm
Spoorbreedte vóór : 1410 mm
Spoorbreedte achter : 1390 mm
Bodemspeling : 140 mm
Kentekengewicht : 800 kg 810 kg (automaat)
Aantal personen : 5
Draaicirkel (banden) : 8,8 m

Motor
Type : E202, watergekoeld, 3 cilinders, directe diesel injectie met turbo en intercooler
Cilinderinhoud : 987 cc
Boring x slag : 76.0 mm x 72.5 mm
Maximum vermogen : 45 kW/3500 tpm
Maximum koppel : 150 Nm/2000 tpm
Compressieverhouding : 1:20.5
Type brandstofsysteem : Common Rail System
Inhoud brandstoftank : 30 liter

Transmissie en koppeling
Aandrijving : voorwielaandrijving
Type koppeling : mechanisch bediende enkelvoudige drogeplaat koppeling met diafragmaveer

Transmissie
handgeschakeld : 5 versnellingen, alle synchronisch automaat : 4 versnellingen, volledig automatisch Eindoverbrenging
handgeschakeld : 3.282:1
automaat : 3.144:1

Onderstel
Type vóórwielophanging : MacPherson veerpoten
Type achterwielophanging: Semi-onafhankelijk torsieveren met veerpoten en stabilisator
Type stuurinrichting : tandheugel
Type remmen vóór : schijfremmen
Type remmen achter : trommelremmen
Type handrem : mechanisch werkend op de achterwielen Wielen : 15"
Banden : 185/55R15

Prestaties
Brandstofverbruik : 3.4 liter/100 km
CO2 uitstoot : 90 g/km

Max. toelaatbare massa aanhanger:

- geremd : 750 kg

- ongeremd : 350 kg

Wilt u nadere informatie aanvragen ? Vul dan het formulier in of bezoek onze dealers !

Daihatsu Holland B.V.
Witboom 2
Postbus 149
4130 EC Vianen
Telefoon 0347 - 370505
e-mail

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...