Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bijdrage PvdA plenaire debat over millenniumoefening

Datum nieuwsfeit: 16-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Den Haag, 16 september 1999

BIJDRAGE VAN MARJA WAGENAAR (PVDA) AAN HET PLENAIRE DEBAT OVER DE MILLENNIUMOEFENING

Nederland loopt voorop met de aanpak van het millennium-probleem. Laten we dat zo houden. En laten we dus ook vooral goed met elkaar kijken naar de dingen die nog niet op orde zijn. En veel oefenen, als dat nodig is.

Tijdens de landelijke millenniumoefening van vorige week ging er behoorlijk wat mis. De brief van het kabinet geeft over de oorzaken daarvan geen uitsluitsel, maar verwijst naar te verwachten evaluaties. Dat voorzitter, is me veel te mager, en veel te langzaam. Immers de tijd dringt. En het publiek heeft recht op heldere informatievoorziening over millenniumbestendigheid en over de paraatheid van de rampenbestrijding.

Wat moet er gebeuren?

. Haast is geboden met de totstandkoming van evaluaties. Oorzaken moeten helder worden alsmede de te nemen maatregelen. De vraag is of hier sprake is geweest van millenniumproblemen of dat onze rampenbestrijding operationeel niet bijster goed op orde is. Ik vrees het laatste.

. Dit punt klemt des te meer omdat het vooral is misgegaan in regio's (Amsterdam, Brabant, Zeeland) waar meer gebeurde dan alleen droog oefenen.

. Ook is er niet geoefend met noodstroom en andere ketenafhankelijkheden (de faxen zaten gewoon in het stopcontact).

. Op de evaluaties moeten onafhankelijke 'audits' worden losgelaten. Als organisaties zichzelf gaan evalueren ontstaat er al snel een te rooskleurig beeld. Ook de rapportages van de Algemene Rekenkamer geven aan dat de informatievoorziening richting kabinet op sommige punten soms wat te optimistisch is.

. Aan het Nationaal Noodnet bleek nogal het een en ander te haperen, terwijl ons in de rapportage van het kabinet verzekerd was dat het op orde was. Het Nationaal Noodnet moet op orde worden gebracht en dan vooral de verbindingen tussen dit net en reguliere telefoonnetwerken, waaronder het mobiele netwerk. Juist in veel rampenplannen worden autoriteiten en hulpverleners immers via GSM gewaarschuwd. Er moet ook duidelijkheid komen over de totstandkoming van het GSM-noodnet en de plaats daarvan in rampenplannen.

. Er is nu niet grensoverschrijdend geoefend. Gegeven het feit dat ze in Duitsland en België minder ver zijn dan wij met de aanpak van het millenniumvraagstuk en er bij ons al zoveel misgaat, zou ook grensoverschrijdend oefenen aan te bevelen zijn.

. 'Managing public confidence' heeft het kabinet bij dit vraagstuk hoog in het vaandel staan. De vraag is dan ook of en hoe (te verwachten) gebreken aan burgers worden gecommuniceerd. (Ook is het nog volstrekt onduidelijk waar burgers heen moeten indien zij rond de jaarwisseling politie of hulpdiensten willen alarmeren. Dat schijnt is sommige regio's te moeten gaan via de bejaardentehuizen, die een rechtstreekse aansluiting met de meldkamer hebben. Maar wie weet dat, en wie weet het bejaardentehuis in zijn buurt te vinden?)

Conclusie:
Er moet snel en onafhankelijk geëvalueerd, problemen met de inzet van het Nationaal Noodnet moeten worden opgelost en er moet nog heel veel geoefend. Nieuwe oefeningen, die hoeven niet allemaal op dezelfde nacht maar ze moeten er wel komen. De PvdA vindt dan ook dat het kabinet tegelijk met de toegezegde evaluaties een pakket maatregelen aan moet de Kamer sturen, opdat we voor de eeuwwisseling op orde zijn. En dan heeft de rampenbestrijding als het goed is ook nog een mooie sprong voorwaarts kunnen nemen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie