Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Omliggend gebied profiteert van verbrede rijksweg Leiden

Datum nieuwsfeit: 16-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Omliggende gebied profiteert van verbrede rijksweg

Minder hoge geluidswallen langs de A4, een nieuwe verbinding met Zoeterwoude voor langzaam verkeer en openbaar vervoer en meer ruimte voor de geplande nieuwbouwwijk Roomburg. Dit zijn de vooruitzichten voor de gemeente Leiden, indien zij het eens kan worden met buurgemeenten Zoeterwoude en Leiderdorp, de provincie Zuid-Holland en de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat over een 'inpassingsplan' voor de verbreding van rijksweg A4.

De drie gemeenten, de provincie en het Rijk presenteerden vorige week hun plan voor de verbreding van de A4 naar twee keer drie rijstroken. Het plan, waarvan de haalbaarheid nog moet worden onderzocht, koppelt de verbreding aan een opknapbeurt van de omgeving. Het initiatief kreeg de naam 'W4'. De vier w's staan voor de begrippen wonen, werken, water en wegen. Ze verwijzen naar de integrale aanpak die de initiatiefnemers met het nieuwe plan voorstaan. Combineer de aanpassingen van de A4 met de ontwikkeling van het omliggende gebied, luidt het credo. Het gebied rond de A4 kan immers worden benut voor groen, bebouwing en betere verbindingen. Een deel van de extra kosten voor een verlengde verdieping van de A4 en de overkappingen kan worden terugverdiend met opbrengsten uit woningbouw en de aanleg van bedrijventerreinen.

'Groene' overkluizing
Het nieuwe plan heeft betrekking op het gedeelte tussen de kruising van de A4 met de spoorlijn bij Leiden tot de brug over de Dwarswatering in Leiderdorp. Het meest zuidelijke deel van dit tracé wordt over een grotere lengte dan in het oorspronkelijke plan, tussen De Bult en de Oude Rijn verdiept aangelegd. Hierdoor hoeven er minder hoge geluidsschermen aan weerszijden van de snelweg te worden geplaatst. Er komt bovendien, zo staat in het plan, een verbinding tussen Roomburg en het industrieterrein Grote Polder via de Zoeterwoudse Meerburgerpolder. Dit wordt een viaduct voor openbaar vervoer en langzaam verkeer of een zogeheten 'groene' overkluizing. De A4 gaat vervolgens onder de Oude Rijn en Hoofdstraat in Leiderdorp door. Ter hoogte van de Munnikenpolder in Leiderdorp komt mogelijk ook een overkluizing.

De zes partners sloegen uit noodzaak de handen ineen. In maart dit jaar moest minister T. Netelenbos van Verkeer en Waterstaat het oorspronkelijke tracébesluit intrekken, nadat onder meer de gemeente Leiden in beroep ging tegen het besluit. De gemeente keerde zich vooral tegen mogelijke geluidsoverlast voor de nieuwbouwwijk Roomburg. Voorlopig gaat het nog om een verkennende studie. In november moet duidelijk worden of alle partners met dit initiatief verder willen. Lukt dit niet dan doet het Rijk een tracé-voorstel met het oorspronkelijke besluit als uitgangspunt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie