Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geen UNICEF Kinderkastprijs 1999

Datum nieuwsfeit: 16-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Geen UNICEF Kinderkastprijs 1999

Datum uitgave: 16-09-1999

De jury van de UNICEF Kinderkastprijs 1999 heeft in vergelijking tot andere jaren dit jaar een wat ongebruikelijke boodschap.

De UNICEF-prijs is in 1995 in het leven geroepen om Nederlandstalige televisieprogrammas voor kinderen te beoordelen en te waarderen. Naast de gebruikelijke kwaliteitseisen waar alle inzendingen voor de Kinderkast aan moeten voldoen, zijn er om in aanmerking te komen voor de UNICEF prijs, aanvullende criteria geformuleerd. Kindertelevisie leent zich namelijk uitstekend om kinderen op een eerlijke wijze te informeren over de leefomstandigheden van kinderen in ontwikkelingslanden. Een belangrijk criterium is dat het programma realistisch en zonder stereotyperingen kinderen uit andere landen of andere culturen in beeld brengt.

De jury, Monique van de Ven, Ben Klokman, Chazia Mourali en de UNICEF medewerkers Jeanne Roefs en Bert Tielemans, heeft geconstateerd dat onder de inzendingen dit jaar zich geen programmas bevonden die voldeden aan de gestelde criteria. Daarom is besloten om dit jaar geen nominaties bekend te maken en geen UNICEF Kinderkastprijs uit te reiken tijdens het Cinekid Festival.

Het aantal inzendingen was voorgaande jaren weliswaar hoger maar er moest worden geconstateerd dat er slechts enkele geïsoleerde hoogtepunten tussen zaten. De ervaring leert de jury dat programmamakers weliswaar voldoende plannen en ideeën hebben maar dat onvoldoende tijd en geld beschikbaar is om deze plannen gedegen uit te werken en te realiseren. Zo is het programma Ruilen Internationaal, dat twee keer de UNICEF Kinderkastprijs (1996 en 1998) won, inmiddels vanwege geldgebrek gestopt.

Jeugdafdelingen van omroepen moeten hun verantwoordelijkheid oppakken en mogelijkheden creëren om mondiale programmas te maken. Maar een extra steuntje in de rug is volgens de jury daarbij nu noodzakelijk.

Daarom heeft UNICEF Nederland besloten om een eenmalige impuls te geven. Deze financiële impuls wil een stimulering zijn voor initiatiefnemers op het gebied van kindertelevisie met een mondiaal perspectief. Plannen en scenarios van omroepen, programmamakers, producenten, researchers of scenarioschrijvers zullen worden beoordeeld op kwaliteit en realiseerbaarheid. UNICEF stelt hiervoor eenmalig een bedrag van maximaal 25.000, -- beschikbaar.

Tijdens het Cinekid Festival van 23 t/m 31 oktober worden nadere details over o.a. criteria, inzendtermijn en wijze van beoordeling bekend gemaakt.

Komt deze stimuleringsprijs in plaats van de bestaande UNICEF Kinderkastprijs? Het antwoord daarop is NEE. De jury is voornemens om volgend jaar gewoon de speciale Kinderkastprijs uit te reiken.

De jury die de programmas voor de speciale Kinderkast-televisieprijs in naam van UNICEF beoordeelt bestaat uit: Monique van de Ven (vz.) (filmactrice/regisseur en ambassadeur UNICEF Nederland)Ben Klokman (voormalig hoofd jeugd-programmas NOS, Chazia Mourali (TV-redacteur en presentator), Jeanne Roefs (hoofd voorlichting en pr UNICEF Nederland) en Bert Tielemans (jongerenvoorlichting UNICEF Nederland).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie