Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hoogleraarsbenoeming Arbeidsomstandigheden en Milieu Erasmus

Datum nieuwsfeit: 16-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

16 september 1999

Oratie bijzonder hoogleraar Arbeidsomstandigheden en Milieu prof.dr. G.I.J.M. Zwetsloot

Naar een inherent veiligere, gezondere en schonere productie; of de sleuven tussen sociale verantwoordelijkheid en ecologische duurzaamheid

Met het uitspreken van zijn oratie, getiteld Naar een inherent veiligere, gezondere en schonere productie; of de sleuven tussen sociale verantwoordelijkheid en ecologische duurzaamheid aanvaardt dr. G.I.J.M. Zwetsloot in het openbaar op donderdag 16 september 1999 zijn bijzonder hoogleraarschap Arbeidsomstandigheden en Milieu aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Arbeidsomstandigheden en milieu zijn twee typeringen van de omgeving van de mens.

De -werkende- mens en de natuur vertegenwoordigen daarin inherente waarden die beschermd moeten worden tegen onaanvaardbare aantasting als gevolg van menselijke handelingen. In het perspectief van duurzame ontwikkeling is het streven naar een inherent veiligere, gezondere en schonere productie essentieel. Daarbij gaat het er om, al in de (eerste) fase van onderzoek, ontwikkeling, ontwerp, en bij investeringsbeslissingen, consequente preventie toe te passen.

Alleen mensen kunnen sturing geven aan het gebruik van de technologie en aan de richting waarin organisaties zich ontwikkelen. Alleen de mens kan de waarde van de medemens en de natuur inzien en deze in beslissingen verdisconteren. Het voor de langere termijn veilig stellen van de gezondheid van de (werkende) mens en van voldoende natuurlijke hulpbronnen vormt gelukkig een (verlicht) eigenbelang voor individuen en bedrijven. Daardoor wordt duidelijk dat ecologische duurzaamheid, net als veiligheid en gezondheid, een essentieel aspect is van sociale verantwoordelijkheid.

Dr. Gerard Zwetsloot is benoemd vanwege TNO Arbeid. Dit onderzoeksinstituut is een kennisintensieve dienstverlener voor bedrijfsleven en overheid op het gebied van strategische arbeidsvraagstukken. Met als uitgangspunt een optimale inzet van mensen, houdt TNO Arbeid zich bezig met de innovatie van arbeid, organisatie en technologie, bevordering van arbeidsparticipatie en versterking van arbeidsomstandighedenbeleid.

Noot voor de pers

Oratie donderdag 16 september 1999, 16.00 uur
Woudestein, Aula
Info: bij de orator, tel. 023 - 554 9449 of bij de afdeling Interne & Externe Betrekkingen, tel. 010 - 408 1777

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie