Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Poortersfeest bij onderscheiden Koppelpoort Amersfoort

Datum nieuwsfeit: 17-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amersfoort

september 1999

17 september Poortersfeest bij onderscheiden Koppelpoort

Op de avond van 17 september 1999 zijn vanaf 20.30 uur alle Amersfoorters welkom op een 'Poortersfeest' rond de Koppelpoort. De festiviteiten staan in het teken van de officiële uitreiking van de Europa Nostra Award, de onderscheiding voor de restauratie van de poort. Ook wordt die avond de verlichting van de Koppelpoort voor het eerst ontstoken.

Beide feestelijke gebeurtenissen worden met elkaar verbonden door een muziektheaterproductie op en rond het water bij de poort. Daarbij wordt de legende rond Teus van Amersfoort, held van de Koppelpoort, voor het voetlicht gebracht. In de omgeving van de Koppelpoort worden hiervoor - eenmalig - speciale terrassen opgesteld.

De restauratie van de vijftiende eeuwse Koppelpoort werd in januari van dit jaar bekroond met een Europa Nostra Award. Voor de aanpak van het restauratieplan en de uitvoering ervan ontving Amersfoort een medaille; de hoogste onderscheiding die Europa Nostra jaarlijks toekent. Het gaat hierbij om projecten die een waardevolle bijdrage leveren aan het behoud van architectonisch erfgoed. Een soortgelijke onderscheiding werd in Nederland eerder toegekend voor de restauratie van het raadhuis in Hilversum en de synagoge Uilenburg in Amsterdam.

Europa Nostra is een overkoepelende Europese organisatie van meer dan 200 instellingen die actief zijn in de zorg voor het cultureel erfgoed. Hun doel is historische objecten of (landschaps)structuren te beschermen. In haar juryrapport prees de organisatie de uitmuntende en zeer voorzichtige restauratie van de Koppelpoort, waarbij zoveel mogelijk het originele materiaal, zoals stenen en houtwerk is gebruikt en de zeldzame begroeiing werd gespaard. "Deze bijzondere wijze van restaureren geeft blijk van een goede filosofie van monumentenzorg, ook door de restauratie te gebruiken als start van een onderhoudsprogramma dat zich over een periode van jaren zal uitstrekken", aldus de jury. Op 17 september zal het bestuur van Europa Nostra de plaquette, behorende bij de Award, aan de stad Amersfoort aanbieden. Gekoppeld aan dit evenement zet het jubilerende bedrijf de Van Hoogevest Groep, dat de restauratiewerkzaamheden uitvoerde, de Koppelpoort in het licht. De lichtinstallatie vormt een cadeau van het 100-jarige, echt Amersfoortse bedrijf, aan de inwoners van Amersfoort.

Teus
De muziektheaterproductie die op 17 september rond de Koppelpoort wordt vertoond, is 'op maat' gemaakt door Plezant Producties in Amersfoort. Zes professionele acteurs werken er aan mee en drie Amersfoortse koren: de Vocalgroep Amersfoort (25 koorleden), Chantatouille (21 leden) en het Amersfoorts Mannenkoor (45 leden). Bij het muziektheater wordt volop gebruik gemaakt van de poort als verbindend element in vele eeuwen historie en als een letterlijke koppeling tussen het oude historische Amersfoort en de nieuwe stedelijke omgeving daaromheen. Aan die rijke historie, waarin Philips van Bourgondië en de Amersfoortse burgemeester Lodewijk Thiens (1665) een rol speelden, zal vanaf 17 september één tot nu toe nog onbekende figuur worden toegevoegd: Teus van Amersfoort.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie