Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Opschorting gevraagd van vangst laatste "korenwolven"

Datum nieuwsfeit: 17-09-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

BRANDBRIEF AAN STAATSSECRETARIS

OPSCHORTING GEVRAAGD VAN VANGST LAATSTE "KORENWOLVEN"

Stichting De Faunabescherming en de Dierenbescherming hebben staatssecretaris Faber in een brandbrief gevraagd haar toestemming om de laatste wilde hamsters in Limburg te vangen, op te schorten. Beide dierenbeschermingsorganisaties wijzen erop dat het fokken met de eerder door Vereniging Das en Boom gevangen exemplaren (destijds ten onrechte aangeduid als "de laatste exemplaren") tot op heden niet gelukt is. Bovendien blijkt er geen consensus te bestaan over het vang- en fokprogramma van Das en Boom. Behalve Dierenbescherming en Faunabescherming voelen ook de provincie Limburg en de hamstervereniging niets voor de plannen van Das en Boom. Onderzoek van het Instituut voor Bos en Natuuronderzoek (IBN) bestrijdt de conclusies van Das en Boom.

Uit onderzoek van IBN blijkt dat gekozen zou moeten worden voor aanleg van hamsterreservaten. Eerder werd al een bedrag van 9 miljoen gulden uitgetrokken om bij het grensoverschrijdend bedrijventerrein Avantis tussen Heerlen en Aken hamstervriendelijke akkerbouw mogelijk te maken. Ook bij Linne en Maastricht zouden hamsterreservaten worden ingesteld, waarvoor de provincie bereid is grondeigenaren met extra geld te compenseren. Bescherming van de wilde hamster kan het best plaatsvinden in het natuurlijk leefgebied en niet onder onnatuurlijke omstandigheden bij Das en Boom in het Gelderse Beek-Ubbergen. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het doormaken van traumatische ervaringen bij knaagdieren kan leiden tot hormonale veranderingen, en daardoor langdurige of blijvende onvruchtbaarheid. Dierenbescherming en Faunabescherming vragen staatssecretaris in lijn met de opschortende werking die bezwaren tegen bijvoorbeeld art. 12 vergunningen op grond van de Natuurbeschermingswet hebben, ook nu te besluiten tot opschorting van haar verleende toestemming tot de bezwaren ertegen zijn behandeld. De deskundigheid van Das en Boom ten aanzien van wilde hamsters mag in twijfel getrokken worden nu blijkt dat haar destijds al omstreden stelling dat er "nog maar 3 korenwolven in Limburg zouden leven" geen stand kan houden. Om die reden zou de staatssecretaris bij ontbreken van maatschappelijke consensus de laatste in Limburg levende wilde hamsters het voordeel van de twijfel moeten geven en ze niet bloot moeten stellen aan de omstreden methoden en ideeën van Das en Boom

Persinfo: Niko Koffeman 0577 411484 / 06 53533132
Harm Niesen 072 5894219
Amstelveen 17 september 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie