Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Keurmerk voor producten voor kinderen

Keurmerkinstituut

Persbericht Keurmerkinstituut, september 1999

Zeker weten dat het goed is bij producten voor kinderen

Welk traphekje, welk fietszitje, een dekentje of een dekbed, wel of geen kruik in het bedje? Allemaal vragen waarmee ouders van baby's en peuters kunnen worstelen. Hoe weet je of een product van een goede kwaliteit is en ook nog veilig? Waar kun je onafhankelijke informatie vinden? Het Keurmerkinstituut biedt met zijn keurmerk en website uitkomst.

Een traphekje voorkomt dat peuters en kleuters in een onbewaakt ogenblik zonder toezicht de trap op of af klauteren. Voor wie op dat punt in huis gevaren voorziet, is een traphekje een goede aanschaf. Het is een product dat veiligheid in huis bevordert. Maar als besloten is een traphekje aan te schaffen, volgt de vraag: "Welk traphekje?" Waar moet ik op letten bij aanschaf? Hoe hoog moet het zijn? Wat voor soort scharnieren en sloten zijn veilig, en hoe zit het met de kwaliteit van materiaal en verf? Een aantal vragen kun je aan de hand van informatie over traphekjes beantwoorden.

- In ieder geval moet een traphekje 75 cm hoog zijn
- De afstand tussen de spijlen mag niet te groot zijn, en het hekje mag niet gemakkelijk beklimbaar zijn
- Peuters zijn heel creatief in het openen van sloten. Degelijke sloten zijn noodzaak. Lees ook de tips voor traphekjes elders op deze site.

Fietszitjes zijn er niet voor baby's. Pas vanaf het moment dat het kleintje heel stevig kan zitten, mag hij of zij mee op de fiets. De eerste jaren kunnen ze voorop, hoewel ze dan wel goed beschermd moeten worden tegen de kou. Vanaf een jaar of drie - boven de 15 kilo
- worden kinderen te zwaar. Dan moeten ze achterop. Bij de aanschaf van een fietszitje moet in ieder geval op de volgende punten gelet worden:
- Het stoeltje moet een hoge rugleuning hebben
- Beentjes en voeten moeten beschermd zijn
- Het stoeltje moet van een goede gordel zijn voorzien
- Koop geen tweedehands fietszitje. Die missen vaak een goede bescherming van benen en enkels en ook de bevestiging op of aan de fiets is niet altijd even veilig. Lees ook de tips voor fietszitjes elders op deze site.

Bedkruiken worden soms op advies van een arts of kraamverzorgster gebruikt om pasgeborenen warm te houden. Daarbij moet er zorg voor gedragen worden dat de kruik op de juiste manier in het wiegje of bedje wordt neergelegd. De kruik moet tenminste een handbreedte van de baby verwijderd zijn, en de sluiting moet richting voeteneinde liggen, zodat onverhoopte lekkage geen ernstige gevolgen heeft. Vanzelfsprekend moet de kruik gemaakt zijn van degelijk materiaal. Thuiszorgorganisaties raden meestal aan een goedgekeurde kruik aan te schaffen. Lees ook de tips voor bedkruiken elders op deze site.

In een wiegje of het bedje van een baby hoort een dekentje. Het advies van artsen en consultatiebureaus is namelijk: geen dekbedje! Het is één van de maatregelen ter voorkoming van ongelukken en de zo gevreesde wiegendood. Voor het dekentje geldt natuurlijk dat het niet te warm mag zijn, niet uithaart, en goed reinigbaar is. Een dekentje voorzien van het keurmerk Goedgekeurd Keurmerkinstituut biedt die zekerheid. Dit keurmerk wordt ondersteund door de NVVH (Ned. Ver. van Huisvrouwen), Veilig Verkeer Nederland en de Stichting Consument en Veiligheid. Lees meer over de preventie van wiegendood elders op deze site.

Zijn de vragen over het nut en het soort product beantwoord dan is het keurmerk Goedgekeurd Keurmerkinstituut de garantie voor een goed en veilig product. Het product is bekeken op kwaliteit en levensduur, veiligheid en gezondheid, aankoop- en gebruiksinformatie, en service en garantie. Pas als na uitgebreid onderzoek is vastgesteld dat het product aan alle eisen voldoet, mag het keurmerk worden gevoerd.

Postbus 9855, 1006 AN Amsterdam, tel 020 346 00 66, fax 020 346 00 55

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie