Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Maastricht gaat stad anders, beter en langer verlichten

Datum nieuwsfeit: 17-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Maastricht

085 Maastricht gaat stad anders, beter en langer verlichten

17 september 1999

Het college van B&W stelt de gemeenteraad van Maastricht voor om een aantal ingrijpende maatregelen te nemen met betrekking tot de openbare verlichting. Hoogtepunten:


* De nachtschakeling vervalt (het na 23.00 uur slechts om en om laten branden van de verlichting);

* Lampen worden versneld vervangen door energiezuinige lampen;
* Fietsroutes worden beter verlicht;

* 'Enge' plekken worden aangepakt door er een beter verlichting neer te zetten.

Dit staat te lezen in de nota 'Maastricht Verlicht' die besproken wordt in de gemeenteraadsvergadering van 5 oktober aanstaande. De nota is geschreven omdat de kwaliteit van openbare verlichting van groot belang is voor de sociale veiligheid, verkeersveiligheid en de leefbaarheid. Bij duisternis neemt de kans op vandalisme toe en is veilig verkeer niet goed mogelijk. Verder dient de gemeente sinds de invoering van het Nieuw Burgerlijk Wetboek rekening te houden met een gewijzigde aansprakelijkheid. Eerder dan voorheen kan schade op de wegbeheerder worden verhaald. Dat brengt een zwaardere verantwoordelijkheid met zich mee. Ook kosten- en milieubesparing zijn aspecten van een goed verlichtingsbeleid. Tot slot heeft verlichting grote invloed op sfeer, en kan verlichting de kwaliteit van de openbare ruimte sterk beïnvloeden.

Vandaar dit beleidsplan. Het behelst voor de periode 2000-2005 onder meer een zwaar programma voor groot onderhoud, vervanging en verandering van de verlichting. Op grond van dit beleidsplan zullen jaarlijks operationele programma's worden opgesteld. Uitgangspunten voor de te nemen maatregelen en de prioritering daarvan zijn de beleidsmatige keuzes die de Gemeenteraad zal maken en de beschikbare financiële middelen.
Ook spreekt het beleidsplan zich uit over de ruimten die moeten worden verlicht, de kwaliteit van de verlichting, milieu-aspecten en behandeling van klachten over verlichting.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie