Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanleg rotondes Oostergouw Hoorn

Datum nieuwsfeit: 19-09-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Hoorn

Aanleg rotondes Oostergouw

Drie rotondes in de Oostergouw moeten ervoor zorgen dat de verkeerscirculatie op deze druk bereden noord-zuidverbinding door Hoorn beter gaat verlopen en de veiligheid van de weggebruikers toeneemt. Gelijktijdig met de aanleg van de rotondes krijgt een groot deel van de Oostergouw een nieuwe asfaltlaag. Al met al een omvangrijke operatie, die zo'n vijf weken gaat duren. Om de klus in één keer goed aan te pakken, zal een flink gedeelte van de Oostergouw van zondag 19 september tot en met vrijdag 22 oktober gesloten zijn voor het wegverkeer. Dat betekent omrijden.

In grote lijnen
Er komen twee knippen in de Oostergouw. De noordelijke knip ligt bij de kruising met De Factorij en De Compagnie en de zuidelijke knip juist boven de ontsluitingsweg van de wijk Nieuwe Steen bij Oscar Romero. Tussen beide knippen is de Oostergouw afgesloten van zondag 19 september tot en met vrijdag 22 oktober. Op zondag 19 september tussen 05.00 en 22.00 uur is ook het deel van de Oostergouw tussen de Provincialeweg (N506) en de afslag Nieuwe Steen afgesloten.
Het deel van de Oostergouw tussen de Dorpsstraat en de afslag naar het bedrijventerrein De Oude Veiling blijft open, al gaat dit weggedeelte er wel een weekje uit (van 18 tot en met 22 oktober). De oversteek in de Dorpsstraat over de Oostergouw blijft intact (op zondag 19 september na). Van 23 tot en met 29 oktober wordt het noordelijkste stuk van de Oostergouw geasfalteerd, tussen de Westfrisiaweg en de afslag De Factorij/De Compagnie. Het tankstation op de hoek van de Oostergouw en de Westfrisiaweg blijft bereikbaar.
Als alles volgens plan verloopt, is de Oostergouw op zaterdag 30 oktober weer in z'n geheel berijdbaar.

Omrijden
Verkeer dat niet in Hoorn hoeft te zijn, kan over de Westfrisiaweg (N302) of de Provincialeweg (N506) blijven rijden. Wie tussen beide wegen een noord-zuidroute wil afleggen, is aangewezen op de 'gouwen' in Risdam (Zwaagmergouw, Berkmergouw en Wogmergouw) of de 'drachten' langs de oostgrens van Hoorn (Rijweg, Noorderdracht en Zuiderdracht). Verkeer dat over de Westfrisiaweg rijdt en Hoorn in wil, wordt omgeleid via de route
Wogmergouw-Berkmergouw-Zwaagmergouw en de route Rijweg-Noorderdracht-Westerblokker-IJsselweg. Borden geven aan dat de Oostergouw is afgesloten, maar dat het bedrijventerrein Westfrisia bereikbaar blijft voor bestemmingsverkeer. De omleidingen zijn ook aangegeven met borden.

Bedrijventerreinen
Het bedrijventerrein Westfrisia blijft van 19 september tot en met 22 oktober bereikbaar vanaf de Westfrisiaweg. Het verkeer wordt over bypasses langs de aan te leggen rotonde naar De Compagnie en De Factorij geleid. De bypasses kunnen slechts verkeer uit één richting verwerken. Daarom staan er verkeerslichten. Tussen 23 en 29 oktober is het bedrijventerrein uitsluitend bereikbaar vanuit de richting van de Dorpsstraat. Dan wordt het noordelijkste stuk van de Oostergouw geasfalteerd, tussen de Westfrisiaweg en de nieuwe rotonde.
Bestemmingsverkeer voor het bedrijventerrein moet dan omrijden over de 'gouwen' door Risdam of via de Rijweg en de Dorpsstraat. Vanaf de Provincialeweg (N506) is het bedrijventerrein Westfrisia dan alweer te bereiken over de Oostergouw.
Het bedrijventerrein De Oude Veiling blijft vrijwel de gehele periode bereikbaar via de Dorpsstraat en de ontsluitingsweg op de Oostergouw. Maar niet op zondag 19 september en in de week van maandag 18 tot en met vrijdag 22 oktober. Dan worden respectievelijk de kruising met de Dorpsstraat en het deel van de Oostergouw naar het bedrijventerrein geasfalteerd. Er komt dan een alternatieve ontsluitingsroute via een tijdelijke oprit bij de brandweerkazerne aan de Dorpsstraat.

Fietsers
Fietsers kunnen gebruik blijven maken van de route Balkweiterhoek-fietstunnel Westfrisiaweg-Oostergouw-Blokmergouw, zij het dat ze af en toe de rijbaan moeten oversteken en hier en daar een hindernis moeten nemen. Voor fietsers die vanuit Zwaag en Blokker op weg zijn naar school of kantoor in de wijk Nieuwe Steen, is er een omleidingsroute door het park Blokweer richting Nieuwe Steen. Er is ook een omleidingsroute vanaf de Blokmergouw door Nieuwe Steen.

Omleidingen per wijk
Zwaag. Verkeer vanuit de dorpskern van Zwaag kan Risdam bereiken via de Dorpsstraat. Op één dag na (zondag 19 september) blijft de oversteek over de Oostergouw geopend voor het verkeer. Wie de stad uit wil, kan gebruik maken van de route Rijweg-Westfrisiaweg of de route Kolenbergstraat-Westerblokker-IJsselweg-Provincialeweg (N506).
Blokker. Verkeer uit Blokker kan kiezen uit de omleidingsroutes Noorderdracht-Rijweg-Westfrisiaweg of
Westerblokker-IJsselweg-Provincialeweg (N506). Nieuwe Steen. Het oostelijk deel van de wijk Nieuwe Steen blijft bereikbaar vanaf de Blokmergouw via de afslag bij de Koninkrijkszaal van Jehova's getuigen. Op één dag na (zondag 19 september) blijft ook de kruising Nieuwe Steen/Oostergouw open, althans voor verkeer over het zuidelijk deel van de Oostergouw richting IJsselweg v.v.
Kersenboogerd. Verkeer uit het noordelijk deel van de wijk Kersenboogerd wordt via de IJsselweg naar de Provincialeweg (N506) geleid. (Op zondag 19 september gebeurt dat via Lingeweg, Spaarneweg en parkeerplaats uitvaartcentrum).

Bussen
De bussen van Connexxion die de Oostergouw berijden of kruisen, kiezen een zo kort mogelijke omleidingsroute. Daardoor komt een aantal haltes te vervallen. Connexxion geeft op de betreffende haltes aan waar de dichtstbijzijnde opstapplaats is. De pendelbusjes van lijn 36 tussen het NS-station Hoorn en het bedrijventerrein Westfrisia rijden 5 x daags via Liornestraat, Zwaagmergouw, Berkmergouw, Wogmergouw en Westfrisiaweg naar het bedrijventerrein en terug. De 'scholierenlijnen' 639 uit Medemblik en 648 uit Hoogwoud nemen op de Westfrisiaweg de afslag Wogmergouw en rijden via Berkmergouw, Zwaagmergouw, Blokmergouw en Nieuwe Steen naar het NS-station Hoorn.
Sneldienst lijn 42 vanuit Andijk neemt ook de afslag Wogmergouw en rijdt over Berkmergouw, Zwaagmergouw en Liornestraat naar het station. De streekbus lijn 43 (Hoorn-Andijk-Bovenkarspel) blijft als normaal over de Dorpsstraat rijden, maar neemt op zondag 19 september tot 16.00 uur de route over de 'gouwen' naar de Liornestraat. Bij streekbus 44 uit Blokker vervalt op zondag 19 september de route door Nieuwe Steen.

Overlast
De werkzaamheden zullen de nodige overlast met zich meebrengen, zowel voor de weggebruikers als voor de omwonenden. Niet alleen via een grote advertentie in het Noordhollands Weekblad, maar ook in ruim 500 brieven heeft de gemeente alle belanghebbende bedrijven, organisaties en omwonenden op de hoogte gesteld. Vooral het uitfrezen en uithakken van oude stukken asfalt levert geluidsoverlast op. Daarom zal het freeswerk zo min mogelijk 's ochtends vroeg en 's avonds gebeuren.

Maar op zondag 19 september vinden noodgedwongen in alle vroegte freeswerkzaamheden plaats op de kruising Dorpstraat/Oostergouw, namelijk van 05.00 tot 08.00 uur. Daarna wordt de kruising geasfalteerd. Daardoor zal de kruising van 05.00 tot 13.00 uur gesloten zijn voor het verkeer.

Als het freeswerk op de kruising klaar is, gaan de machines naar het deel van de Oostergouw tussen de afslag naar Nieuwe Steen en de IJsselweg. In verband hiermee zal de Oostergouw op zondag 19 september tot aan de Provincialeweg van 05.00 tot 22.00 uur gesloten zijn voor het verkeer, evenals het deel van de IJsselweg tussen Oostergouw en Lingeweg. Het tankstation aan de Oostergouw is die dag niet bereikbaar voor voertuigen.
Bewoners in het zuidelijk deel van de wijk Nieuwe Steen (Westerblokker en De Uitspanning) kunnen op zondag 19 september geen gebruik maken van de kruising Westerblokker/Oostergouw. Via een tijdelijke omleidingsroute over het fietspad naar de Leisteen kunnen ze de Zwaagmergouw bereiken. Verkeer dat vanuit de wijk Kersenboogerd over de IJsselweg rijdt, wordt omgeleid naar de Provincialeweg (N506) via Lingeweg, Spaarneweg en de parkeerplaats van het uitvaartcentrum.

Extra verkeer
In een aantal straten krijgen de bewoners niet rechtstreeks met de werkzaamheden te maken, maar kunnen zij wel extra verkeer in de straat verwachten. Het gaat om de volgende straten: Risdam: Zwaagmergouw, Berkmergouw, Wogmergouw. Zwaag: Dorpsstraat, Rijweg
Blokker: Westerblokker, Noorderdracht, Zuiderdracht Nieuwe Steen: Nieuwe Steen
Kersenboogerd: IJsselweg, Lingeweg, Spaarneweg

Steenmastiek
Bij het asfalteren wordt gebruik gemaakt van steenmastiek als toplaag. Toevoeging van een speciaal bindmiddel zorgt voor geringe temperatuurgevoeligheid, hoge elasticiteit, grote treksterkte en reductie van het rijgeluid. Vanwege deze eigenschappen wordt dit bindmiddel ook vaak toegepast in startbanen.

Vrachtwagens zullen af en aan rijden om oud asfalt af te voeren en nieuw wegfunderingsmateriaal en asfalt aan te brengen. In totaal moet 27.000 m2 oud asfalt weggefreesd worden. Het oude asfalt gaat naar de asfaltmenginstallatie, waar het wordt verwerkt tot asfalt dat als onderlaag kan dienen. Alleen al voor het onderhoud aan de rechte stukken van de Oostergouw moet 5300 ton asfalt af- en aangevoerd worden, oftewel 350 vrachtwagens vol. Voor de aanleg van de drie rotondes komen daar nog 925 vrachten bij.

30 km/uur
Daar waar het verkeer in de buurt van het werk komt, geldt een snelheidsbeperking van 30 km/uur. De politie zal tijdens de werkzaamheden streng optreden tegen weggebruikers die zich niet aan de regels houden. Foutparkeerders lopen de kans dat hun auto wordt weggesleept.

LET OP: het weer, vooral aanhoudende regen, kan de planning van de werkzaamheden verstoren.

Vragen
Wie vragen heeft of tijdens de werkzaamheden voor problemen komt te staan, kan contact opnemen met één van de toezichthouders van Gemeentewerken. Zij zijn telefonisch bereikbaar op het nummer 06 - 53498743.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie